OIE

Lansiran najveći projekat solarne elektrane u BiH

najveci projekat solarne elektrane BiH

Photo: Thomas Coker on Unsplash

Objavljeno

20.12.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

20.12.2021.

Komentari

1

Podeli

Eco-Wat iz Kiseljaka namerava da instalira solarni park snage 150 megavata u opštini Stolac u Hercegovini. To je najveće planirano fotonaponsko postrojenje u proceduri u Bosni i Hercegovini.

Dokumentacija koju je objavilo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine otkriva da bi u Stocu mogla biti instalirana solarna elektrana od 150 megavata, i to u nekoliko faza. Investitori su u poslednje vreme pokazali napredak u razvoju nekoliko takvih projekata, a ovaj bi bio najveći u državi.

U BiH još uvek nema velikih fotonaponskih postrojenja.

Što se tiče Hercegovine, Etmax je upravo dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane snage 60 megavata u blizini Nevesinja, a Elektroprivreda Republike Srpske, ERS, trebalo bi na proleće da krene s radovima na solarnoj elektrani Trebinje 1, kapaciteta 71 megavat.

Investitor Eco-Wat navodi u zahtevu da bi izgradio i transformatorsku stanicu i dalekovod od 3,2 kilometra

Dalje, Dongfang Electric Corp. je od EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća od 60 megavata. Elektroprivreda BiH će pored svog vetroparka Podveležje izgraditi i solarnu elektranu snage 36 megavata. Nedavno je najavljeno da će u blizini Tomislavgrada biti instaliran solarni park Zvizdan od 23 megavata.

Investitor Eco-Wat iz Kiseljaka namerava da kod Stoca izgradi fotonaponsku elektranu od čak 150 megavata. Firma je federalnom ministarstvu podnela zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za svoj projekat transformatorske stanice Hodovo od 220/20 kilovolti sa tri jedinice ukupne snage do 60 megavolt-ampera i priključnog dalekovoda od 220 kilovolti dužine 3,2 kilometra do postojeće linije Trebinje-Mostar.

U prvoj fazi bi se ugradila dva transformatora, stoji u dokumentu.

Komentara: (1)
maras / 19.07.2022.

Otiđite na teren i popričajte malo sa ljudima koji žive uz solarnu elektranu , popričajte sa investitorima vlasnicima zemljišta da čitalac stvori sliku o tim elektranama . Da za par godina ne bude ko sa malim hidroelektranama.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

20. decembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

20. decembar 2021. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

20. decembar 2021. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija

Kanibalizacija će sniziti cenu struje iz solara 40-50 odsto u odnosu na vetar i baznu energiju

20. decembar 2021. - Veleprodajne cene bazne energije u Srbiji, ali i celoj JIE, imaće silazni trend do 2050, pokazuju projekcije firme Aurora Energy Research