OIE

Lansiran najveći projekat solarne elektrane u BiH

najveci projekat solarne elektrane BiH

Photo: Thomas Coker on Unsplash

Objavljeno

20.12.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

20.12.2021.

Komentari

1

Podeli

Eco-Wat iz Kiseljaka namerava da instalira solarni park snage 150 megavata u opštini Stolac u Hercegovini. To je najveće planirano fotonaponsko postrojenje u proceduri u Bosni i Hercegovini.

Dokumentacija koju je objavilo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine otkriva da bi u Stocu mogla biti instalirana solarna elektrana od 150 megavata, i to u nekoliko faza. Investitori su u poslednje vreme pokazali napredak u razvoju nekoliko takvih projekata, a ovaj bi bio najveći u državi.

U BiH još uvek nema velikih fotonaponskih postrojenja.

Što se tiče Hercegovine, Etmax je upravo dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane snage 60 megavata u blizini Nevesinja, a Elektroprivreda Republike Srpske, ERS, trebalo bi na proleće da krene s radovima na solarnoj elektrani Trebinje 1, kapaciteta 71 megavat.

Investitor Eco-Wat navodi u zahtevu da bi izgradio i transformatorsku stanicu i dalekovod od 3,2 kilometra

Dalje, Dongfang Electric Corp. je od EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća od 60 megavata. Elektroprivreda BiH će pored svog vetroparka Podveležje izgraditi i solarnu elektranu snage 36 megavata. Nedavno je najavljeno da će u blizini Tomislavgrada biti instaliran solarni park Zvizdan od 23 megavata.

Investitor Eco-Wat iz Kiseljaka namerava da kod Stoca izgradi fotonaponsku elektranu od čak 150 megavata. Firma je federalnom ministarstvu podnela zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za svoj projekat transformatorske stanice Hodovo od 220/20 kilovolti sa tri jedinice ukupne snage do 60 megavolt-ampera i priključnog dalekovoda od 220 kilovolti dužine 3,2 kilometra do postojeće linije Trebinje-Mostar.

U prvoj fazi bi se ugradila dva transformatora, stoji u dokumentu.

Komentara: (1)
maras / 19.07.2022.

Otiđite na teren i popričajte malo sa ljudima koji žive uz solarnu elektranu , popričajte sa investitorima vlasnicima zemljišta da čitalac stvori sliku o tim elektranama . Da za par godina ne bude ko sa malim hidroelektranama.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

20. decembar 2021. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

20. decembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

20. decembar 2021. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

20. decembar 2021. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta