OIE

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Photo: Pixabay/Steppinstars

Objavljeno

03.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) završila je izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

VE Podveležje 1, u koju je uloženo 77 miliona evra, ima instalisanu snagu 48 MW i godišnje će proizvoditi 130 GWh električne energije, što predstavlja značajno povećanje udela proizvodnje iz obnovljivih izvora u okviru sistema EPBiH, saopšteno je iz ove kompanije.

Projekat je finansiran kreditom KfW i sredstvima EPBiH

Projekat, koji je finansiran je kreditom Nemačke razvojne banke (KfW) i sredstvima same EPBiH, uključivao je i gradnju pristupnih puteva u dužini oko 10 km, trafostanice 110/30 kV i priključnog dalekovoda 110 kV u dužini oko 2,5 km.

Konzorcijum Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Wind Power A/S Danska je bio zadužen za projektovanje, isporuku opreme, građevinske radove, montažu, ispitivanje i puštanje u pogon vetroturbina, a kompanija ABB Zagreb je bila angažovana za trafostanicu i kablovsku i telekomunikacionu mrežu.

Izet Žigić, predsednik nadzornog odbora EPBiH rekao je da će VE Podveležje 1 doprineti efikasnom koriščenju prirodnih resursa BiH i smanjenju uticaja fosilnih goriva na životnu sredinu i klimatske promjene.

Prvi kilovati električne energije proizvedeni su u toku testiranja funkcionalnosti vetroagregata i njihove spremnosti za paralelan rad s mrežom, a završni testovi usaglašenosti sa zahtevima iz Mrežnog kodeksa biće sprovedeni u toku probnog pogona vetroelektrane.

Potpuni daljinski nadzor i upravljanje vetroelektranom vršiće se uz pomoć Sistema nadzora i upravljanja (SCADA), iz Dispečerskog centra EPBiH u Sarajevu.

EPBiH planira gradnju još tri vetroelektrane

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, podsetio je da se planira izgradnja još tri vetroelektrane – Podveležje 2, Vlašić i Bitovnja. Prema ranijim navodima, EPBiH će pored vetroparka Podveležje izgraditi i solarnu elektranu snage 30 MW.

Inače, investitori u BiH su u proteklih par godina postigli napredak u razvoju ili najavili rad na projektima vetroparkova ukupnog kapaciteta od preko 2 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. mart 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. mart 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. mart 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

3. mart 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije