OIE

U BiH u pripremi projekti vetroelektrana ukupne snage 2,2 gigavata

BiH projekti vetroelektrana snage 2 2 gigavata

Slika: Ibrahim kivci from Pixabay

Objavljeno

24.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Aktivni projekti vetroelektrana u raznim fazama razvoja u Bosni i Hercegovini mogli bi da povećaju kapacitet proizvodnje struje te zemlje za do 2,2 gigavata, pored dve postojeće, kombinovane snage 86,6 megavata, i dva vetroparka u izgradnji, koji zajedno imaju 114 megavata.

Samo u poslednjih deset dana zabeležen je napredak u razvoju projekata vetroelektrana u BiH ukupnog kapaciteta 1,37 gigavata. Elektroprivreda HZ HB ili EPHZHB, jedan od tri državna proizvođača električne energije, objavio je da priprema tender za dokumentaciju za izgradnju vetroparka Poklečani.

Kompanija planira da podigne postrojenje od 132 megavata u opštini Posušje na jugu zemlje. Nakon što je sprovela reviziju, broj turbina je smanjen sa 36 na 20, dok je ukupna snaga pojačana.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH), još jedna energetska kompanija pod kontrolom vlade, najavila je da će ove godine početi da se priprema za izgradnju vetrofarme Podveležje 2, uz koju će biti i fotonaponska elektrana, ali nije otkrila kolike kapacitete cilja. Po ranijim podacima, vetropark je trebalo da ima 24 megavata.

Projekat EPHZHB-a u Posušju je jedan od najvećih u BiH

EPBiH je dodao da namerava da sagradi vetropark Bitovnja od 60 megavata kod Konjica u središnjem delu zemlje. Vijeće ministara, centralna vlada BiH, upravo je otvorila pregovore s razvojnom bankom Nemačke KfW o pozajmici od 36 miliona evra za projekat Vlašić od 50 megavata. Plan je da se on finansira i kreditom Evropske investicione banke (EIB) istog iznosa i vlastitim sredstvima od tri miliona evra.

Suzlon u avgustu kreće s izgradnjom u Kantonu Sarajevo

Suzlon Wind Energy BiH je potpisao aneks ugovora za svoju vetrofarmu Ivan Sedlo od 25 megavata u Hadžićima u Kantonu Sarajevo. Ćerka firma danskog Suzlon Energyja objavila je da očekuje da radovi počnu u avgustu i da redovna proizvodnja krene 2023. godine.

Wpd Adria je predstavio projekte vetroelektrana Kruzi, Vaganj, Glamoč i Marino Brdo, koje namerava da instalira na lokacijama na jugozapadu BiH. Ova kompanija, koju je osnovao wpd iz Nemačke, planira da ukupni kapacitet bude neverovatnih 1,07 gigavata. Treba pomenuti i da razmatra mogućnost da svoj portfelj proširi sa 50 megavata u Ravnom u Hercegovini, na granici sa Hrvatskom.

Elektroenergetski sistem u BiH može da primi još 840 megavata iz vetroelektrana

U BiH postoje samo dva vetroparka. EPBiH je završio svoj sistem Mesihovina od 50,6 megavata 2018, dok je postrojenje Jelovača, snage 36 megavata, povezano naredne godine.

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOSBiH) je prošle godine dozvolio da se na strujnu mrežu priključi još 840 megavata proizvodnih kapaciteta na energiju vetra, što je gotovo udvostručilo potencijal. Vetropark Podveležje od 48 megavata kod Mostara je skoro gotov i EPBiH planira da ga na kraju meseca pusti u probni rad.

Vetropark Grebak, čija je gradnja počela u decembru, biće veći od svih prethodnih

Izgradnja prve vetroelektrane u Republici Srpskoj počela je u decembru kod Nevesinja u Hercegovini. Pogon Grebak će biti snage 66 megavata i najveći u državi.

Kamen-Dent namerava da instalira niz elektrana u BiH

Investitori u BiH su u proteklih par godina postigli napredak u razvoju ili samo najavili rad na projektima vetrofarmi ukupnog kapaciteta 2,2 gigavata, ukoliko ne računamo postojeće i pomenute dve u izgradnji. Kada se podaci uporede s NOSBiH-ovim desetogodišnjim planom zaključno sa 2030, preostaje 1,5 gigavata iz projekata u manjoj ili većoj stagnaciji.

Projekat Trusina od 51 megavata u Republici Srpskoj propao je pre dve godine zbog probijanja rokova

Pakline-Ljubuša firme Kamen-Dent je među poslednjim unosima na listi, i najveći, sa 260 megavata. Pored toga, to preduzeće iz Mostara razvija više projekata, uključujući Pakline 2.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), treći državni proizvođač električne energije, ima projekat Hrgud od 48 MW. Lokacija se nalazi na jugu zemlje. U Republici Srpskoj je u pripremi bio još jedan vetropark, Trusina, ali entitetska vlada je 2019. poništila koncesiju usled probijanja rokova. Postrojenje nedaleko od Nevesinja trebalo je da bude snage 51 megavata.

Između ostalog, Ivicom je ranije krenuo da proučava potencijal vetra kod Bihaća, na mestu zvanom Teočak, s ambicijom da u jednom trenutku izgradi vetroelektranu od 40 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. februar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. februar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. februar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. februar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.