OIE

BiH regulator odlučio – duplo više struje u mrežu iz obnovljivih izvora

BiH-regulator-DERK-odluka-duplo-vise-struje-u-mrezu-iz-obnovljivih-izvora

Photo: Unsplash

Objavljeno

07.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Maksimalna snaga vetroelektrana i solarnih elektrana koja će moći da se priključi u elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine, povećana je sa 460 MW na 840 odnosno sa 400 MW na 825 MW.

Odluku o povećanju donela je Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) na predlog Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini (NOSBiH). Povećanje snage je dobra vest za investitore.

Na mreži su trenutno u BiH samo dve vetroelektrane snage 86,6 MW

Elektroenergetski sistem BiH će sada moći da prihvati skoro 1.700 MW iz vetroparkova i solarnih elektrana. Trenutno su na mreži samo dve vetroelektrane – Mesihovina i Jelovača – ukupne snage 86,6 MW, a gradnja vetroparka Grebak trebalo bi da počne u oktobru.  Solarne elektrane veće snage zasad ne postoje u BiH.

Stvoreni uslovi da se poveća udeo OIE u energetskom miksu i da se smanji emisija štetnih gasova

Povodom odluke DERK-a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da će se na zadovoljstvo velikog broja investitora omogućiti integracija značajnih instalisanih kapaciteta za proizvodnju elektrčne energije iz obnovljivih izvora.

Integracijom obnovljivih izvora povećava se stabilnost i fleksibilnost elektroenergetskog sistema BiH

„Na taj način će se u budućnosti udio obnovljivih izvora u proizvodnom miksu BiH značajno povećati, a ujedno će se i smanjiti emisije stakleničkih gasova, što je i obaveza BiH preuzeta Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU u dijelu obaveza koje se odnose na energetsku tranziciju, kao i politika Ministarstva“, istakao je ministar Košarac.

On je naveo da je odluka rezultata saradnje DERK-a, NOSBiH i Ministarstva.

Povećanje snage zasniva se na očekivanom pridruživanju NOSBIH EU mehanizmu IGCC

Košarac je istakao da se osim brojnih benefita iz domena ekologije, integracijom obnovljivih izvora povećava stabilnost i fleksibilnost elektroenergetskog sistema BiH.

Prof. dr Mirza Kušljugić, sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, ranije je izjavio da se predloženo povećanje snage zasniva na očekivanom pridruživanju NOSBIH EU mehanizmu IGCC.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

7. septembar 2020. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

7. septembar 2020. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

7. septembar 2020. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

7. septembar 2020. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost