OIE

Gradnja prvog vetroparka u Republici Srpskoj počinje u oktobru

djokic-grebak-pocetak-gradnje

Slika: Obilazak lokacije na kojoj će biti izgrađena vetroelektrana Grebak

Objavljeno

31.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Izgradnja vetroelektrane Grebak, prve elektrane za korišćenje energije vetra u Republici Srpskoj, očekuje se u oktobru.

U elektranu snage 50 MW biće investirano 130 miliona KM (oko 65 miliona evra). Ugovor o koncesiji između Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i nemačke firme VE Grebak potpisan je u aprilu prošle godine. U BiH su dosad izgrađena dva vetroparka, Mesihovina i Jelovača.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će investitor održati dato obećanje i u oktobru početi radove. Republika Srpska će, kako je dodao, na ime koncesione naknade godišnje dobijati oko milion KM. Skoro sav iznos biće uplaćivan u budžet Opštine Nevesinje.

Uskoro koncesioni postupak za gradnju vetroelektrane Trusina

Ministar je najavio da će biti obnovljen koncesioni postupak za gradnju vetroparka na lokalitetu Trusina i da će novi investitor biti izabran već u ovoj godini. Inače, koncesioni ugovor za vetroelektranu na ovoj lokaciji raskinut je u martu 2019.

Neophodne investicije u prenosni sistem da bi se prihvatila sva obnovljiva energija iz Hercegovine

Čitavo hercegovačko područje ima potencijal da se izgradi još nekoliko vetroelektrana, ali ta izgradnja je uslovljena kapacitetom prenosne mreže, što znači da Elektroprenos – Elektroprijenos BiH treba da krene u razvoj kapaciteta kako bi mogla da se prihvati energiju iz takvih elektrana, dodao je on prilikom posete lokacije na kojoj će biti izgrađena vetroelektrana Grebak.

Očekivana godišnja proizvodnja je 150 MWh, a početak rada je planiran za sredinu 2022

Admir Rahimić, predstavnik investitora iz Nemačke i direktor firme VE Grebak, izjavio je da će instalirati turbine sa najnovijom tehnologijom Simensa snage 6,6 MW, tako da će njihov broj biti smanjen na osam. Ranije je bilo najavljeno da će ih biti 15.

Očekivana godišnja proizvodnja je 150 MWh, a početak rada je planiran za sredinu 2022.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

31. jul 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

31. jul 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

31. jul 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

31. jul 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije