x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Gradnja prvog vetroparka u Republici Srpskoj počinje u oktobru

31.07.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Obilazak lokacije na kojoj će biti izgrađena vetroelektrana Grebak
Gradnja prvog vetroparka u Republici Srpskoj počinje u oktobru

Izgradnja vetroelektrane Grebak, prve elektrane za korišćenje energije vetra u Republici Srpskoj, očekuje se u oktobru.

U elektranu snage 50 MW biće investirano 130 miliona KM (oko 65 miliona evra). Ugovor o koncesiji između Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i nemačke firme VE Grebak potpisan je u aprilu prošle godine. U BiH su dosad izgrađena dva vetroparka, Mesihovina i Jelovača.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će investitor održati dato obećanje i u oktobru početi radove. Republika Srpska će, kako je dodao, na ime koncesione naknade godišnje dobijati oko milion KM. Skoro sav iznos biće uplaćivan u budžet Opštine Nevesinje.

Uskoro koncesioni postupak za gradnju vetroelektrane Trusina

Ministar je najavio da će biti obnovljen koncesioni postupak za gradnju vetroparka na lokalitetu Trusina i da će novi investitor biti izabran već u ovoj godini. Inače, koncesioni ugovor za vetroelektranu na ovoj lokaciji raskinut je u martu 2019.

Neophodne investicije u prenosni sistem da bi se prihvatila sva obnovljiva energija iz Hercegovine

Čitavo hercegovačko područje ima potencijal da se izgradi još nekoliko vetroelektrana, ali ta izgradnja je uslovljena kapacitetom prenosne mreže, što znači da Elektroprenos – Elektroprijenos BiH treba da krene u razvoj kapaciteta kako bi mogla da se prihvati energiju iz takvih elektrana, dodao je on prilikom posete lokacije na kojoj će biti izgrađena vetroelektrana Grebak.

Očekivana godišnja proizvodnja je 150 MWh, a početak rada je planiran za sredinu 2022

Admir Rahimić, predstavnik investitora iz Nemačke i direktor firme VE Grebak, izjavio je da će instalirati turbine sa najnovijom tehnologijom Simensa snage 6,6 MW, tako da će njihov broj biti smanjen na osam. Ranije je bilo najavljeno da će ih biti 15.

Očekivana godišnja proizvodnja je 150 MWh, a početak rada je planiran za sredinu 2022.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.