OIE

Potpisan ugovor o koncesiji za vetropark Grebak snage 49,5 MW

Potpisan-ugovor-o-koncesiji-za-vetropark-Grebak

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva VE Grebak d.o.o. Nevesinje potpisali su Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje vetroparka Grebak instalisane snage 49,5 MW, saopštila je Vlada Republike Srpske.

Ovom privrednom društvu Vlada Republike Srpske je, u januaru ove godine, dodelila koncesiju za izgradnju i korišćenje vetroparka Grebak u opštini Nevesinje.

Foto: Vlada Republike Srpske

Prema ranijim izveštajima, projekat je vredan 130 miliona KM (oko 65 miliona evra), a planirano je postavljanje 15 vetroturbina.

Koncesija je dodeljena na 50 godina

Koncesija je dodeljena na period od 50 godina, podseća se u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga vetroparka Grebak od 49,5 MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 130 GWh, a električna energija će se prodavati na tržištu bez mogućnosti ostvarivanja prava na podsticanje proizvedene električne energije.

Vetropark Grebak proizvodiće električnu energiju bez podsticaja

Koncesionar će, u skladu sa Ugovorom, nakon izgradnje vetroparka, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM/KWh (oko 0.0028 evra/kWh), od čega će 95% sredstava biti usmereno u budžet opštine Nevesinje, navodi se u saopštenju.

Probna proizvodnja bi trebalo da počne za tri godine

Miralem Čampara, izvršni direktor VE Grebak, nedavno je izjavio da nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Srpske sledi rešavanje pitanja zemljišta.

„U planu koji je sastavni deo ugovora o koncesiji naveli smo da bi probna proizvodnja električne energije trebalo da počne tri godine nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti“, rekao je Čampara i istakao da će, kada proizvodnja počne, videti gde će plasirati električnu energiju koju proizvedu, s obzirom na to da ugovor o koncesiji, kako tvrdi, dozvoljava i prodaju energije izvan granica zemlje.

Inače, parlament Republike Srpske usvojio je nedavno Zakon o izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, kojim se ukidaju fid-in tarife za vetroparkove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

17. april 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

17. april 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

17. april 2019. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

17. april 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.