OIE

Vlada RS dodelila koncesiju na 50 godina za vetropark Grebak od 49,5 MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske dodelila je preduzeću VE Grebak iz Nevesinja koncesiju na 50 godina za izgradnju i korišćenje vetroelektrane instalisane snage 49,5 MW, a projekat je vredan 130 milion KM (oko 65 miliona evra), preneli su lokalni mediji.

Planirano je postavljanje 15 vetroturbina, a godišnja proizvodnja vetroparka Grebak je procenjena na 130 GWh električne energije.

Gradnja vetroparka bi trebalo da počne krajem iduće godine, a trajala bi godinu dana. Lokalitet Grebak se nalazi 5 km zapadno od centra grada, sa leve strane magistralnog puta Nevesinje – Mostar.

Potpisivanje o ugovora koncesiji se očekuje za oko mesec dana, a koncesionar je dužan da pri zaključenju ugovora u budžet Republike Srpske uplati jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 650.000 KM.

„Visina koncesione naknade za pravo korišćenja koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času (KWh) električne energije“, navodi se u odluci Vlade objavljenoj u Službenom glasniku RS i koja je stupila na snagu.

Potencijal vetra u Nevesinju istražuje se već deset godina, a punim intenzitetom u posljednje dve.

Javni poziv za dodelu koncesije je raspisan krajem 2018. godine, a mediji u BiH su tada izvestili da elektrana neće dobijati državne subvencije za obnovljive izvore energije.

Opština će od koncesije dobijati 600.000 – 700.000 KM godišnje

Miralem Čampara, izvršni direktor preduzeća, kazao je da će se nakon potpisivanja krenuti u prikupljanje ostale dokumentacije i dozvola, a da će rešavanje  imovinsko-pravnih odnosa, što je i najveći problem i bez čega se ne može dobiti građevinska dozvola, trajati najmanje godinu dana.

Projekat bi trebalo da bude od javnog interesa, te bi taj posao na osnovu toga išao nešto lakše, rekao je Čampara, i dodao da su lokalna zajednica i nadležne institucije izuzetno predusretljivi i da investitor do sada nije naišao ni na jednu prepreku koja se nije mogla rešiti u razumnim rokovima.

Inače, ovaj projekat bio bi od ogromnog značaja za lokalnu zajednicu, koja je jedna od najnerazvijenijih u Republici Srpskoj.

Procene pokazuju kako će se u njihovu kasu po osnovu koncesije godišnje sliti između 600.000 KM i 700.000 KM, što je veliki novac ako se uzme u obzir da je godišnji budžet opštine nešto preko 8 miliona KM.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

woodburn hrvatska PPA

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

19. februar 2019. - Češka firma sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

19. februar 2019. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

19. februar 2019. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

19. februar 2019. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost