OIE

Vlada RS dodelila koncesiju na 50 godina za vetropark Grebak od 49,5 MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske dodelila je preduzeću VE Grebak iz Nevesinja koncesiju na 50 godina za izgradnju i korišćenje vetroelektrane instalisane snage 49,5 MW, a projekat je vredan 130 milion KM (oko 65 miliona evra), preneli su lokalni mediji.

Planirano je postavljanje 15 vetroturbina, a godišnja proizvodnja vetroparka Grebak je procenjena na 130 GWh električne energije.

Gradnja vetroparka bi trebalo da počne krajem iduće godine, a trajala bi godinu dana. Lokalitet Grebak se nalazi 5 km zapadno od centra grada, sa leve strane magistralnog puta Nevesinje – Mostar.

Potpisivanje o ugovora koncesiji se očekuje za oko mesec dana, a koncesionar je dužan da pri zaključenju ugovora u budžet Republike Srpske uplati jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 650.000 KM.

„Visina koncesione naknade za pravo korišćenja koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času (KWh) električne energije“, navodi se u odluci Vlade objavljenoj u Službenom glasniku RS i koja je stupila na snagu.

Potencijal vetra u Nevesinju istražuje se već deset godina, a punim intenzitetom u posljednje dve.

Javni poziv za dodelu koncesije je raspisan krajem 2018. godine, a mediji u BiH su tada izvestili da elektrana neće dobijati državne subvencije za obnovljive izvore energije.

Opština će od koncesije dobijati 600.000 – 700.000 KM godišnje

Miralem Čampara, izvršni direktor preduzeća, kazao je da će se nakon potpisivanja krenuti u prikupljanje ostale dokumentacije i dozvola, a da će rešavanje  imovinsko-pravnih odnosa, što je i najveći problem i bez čega se ne može dobiti građevinska dozvola, trajati najmanje godinu dana.

Projekat bi trebalo da bude od javnog interesa, te bi taj posao na osnovu toga išao nešto lakše, rekao je Čampara, i dodao da su lokalna zajednica i nadležne institucije izuzetno predusretljivi i da investitor do sada nije naišao ni na jednu prepreku koja se nije mogla rešiti u razumnim rokovima.

Inače, ovaj projekat bio bi od ogromnog značaja za lokalnu zajednicu, koja je jedna od najnerazvijenijih u Republici Srpskoj.

Procene pokazuju kako će se u njihovu kasu po osnovu koncesije godišnje sliti između 600.000 KM i 700.000 KM, što je veliki novac ako se uzme u obzir da je godišnji budžet opštine nešto preko 8 miliona KM.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

19. februar 2019. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

19. februar 2019. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

19. februar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

19. februar 2019. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto