OIE

Raspisan javni poziv za dodelu koncesije za vetropark Grebak

Slika: Opština Nevesinje

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodelu koncesije za izgradnju i korišćenje vetroelektrane (VE) Grebak u Nevesinju, procenjene snage 49,5 MW i godišnje proizvodnje od 130 GWh. Elektrana neće dobijati državne subvencije za obnovljive izvore energije, preneli su mediji iz BiH.

Procenjena vrednost investicije je 130 miliona maraka (65 miliona evra), a rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Koncesija se dodeljuje na period od 50 godina, a obavezan uslov za učešće u postupku je uplata depozita u iznosu od 650.000 maraka (325.000 evra).

Koncesiona naknada je 0,0055 maraka po proizvedenom kilovat-satu električne energije, navodi se u javnom pozivu.

Vetropark bi trebalo da bude izgrađen na lokalitetu Grebak, udaljenom oko pet kilometara zapadno od centra Nevesinja, na kojem bi bilo postavljeno 15 vetroturbina.

Projektom je planirana izgradnja vetroturbina, trafo-stanice, kontrolne zgrade, pristupnih puteva, kao i dalekovoda za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

U javnom pozivu se navodi da je obaveza koncesionara rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji gde će se nalaziti elektrana, kao i gradnja pristupnih puteva i objekata za prenos električne energije od vetroelektrane do mesta priključka na prenosnu mrežu.

Zainteresovane kompanije su dužne da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti dodele koncesije sa procenom zaštite životne sredine.

Inicijativu za dodelu koncesije podnelo je privredno društvo VE Grebak iz Nevesinja. Ova firma će, kako je navedeno u javnom pozivu, kao podnosilac inicijative, prilikom vrednovanja ponuda dobiti bonus za ponuđeno rešenje do 10 odsto bodova po svim kriterijumima.

Izvršni direktor VE Grebak Miralem Čampara rekao je za Glas Srpske da će se ova firma prijaviti na javni poziv.

“Uslovi predviđeni Zakonom o koncesijama su dosta oštri i nismo uspeli da uđemo u sistem podsticaja, već idemo na tržište. Od 2008. godine istražujemo potencijal vetra na lokalitetu Grebak, gde je prosečna brzina 7 metara u sekundi”, istakao je Čampara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin-solar-krovovi-zgrade

Berlin uvodi obavezne solarne panele za nove zgrade od 2023.

05 March 2021 - Berlin uvodi obavezu postavljanja fotonaponskih ili solarno-termalnih sistema na krovove novoizgrađenih zgrada od 2023. godine.

milanovic coric smernice potencijal solarna energija hrvatska

Hrvatska ima potencijal da izgradi solarne elektrane snage 6,8 GW

04 March 2021 - Potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj procenjen je na 6,8 GW, od...

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.