OIE

Raspisan javni poziv za dodelu koncesije za vetropark Grebak

Slika: Opština Nevesinje

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodelu koncesije za izgradnju i korišćenje vetroelektrane (VE) Grebak u Nevesinju, procenjene snage 49,5 MW i godišnje proizvodnje od 130 GWh. Elektrana neće dobijati državne subvencije za obnovljive izvore energije, preneli su mediji iz BiH.

Procenjena vrednost investicije je 130 miliona maraka (65 miliona evra), a rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Koncesija se dodeljuje na period od 50 godina, a obavezan uslov za učešće u postupku je uplata depozita u iznosu od 650.000 maraka (325.000 evra).

Koncesiona naknada je 0,0055 maraka po proizvedenom kilovat-satu električne energije, navodi se u javnom pozivu.

Vetropark bi trebalo da bude izgrađen na lokalitetu Grebak, udaljenom oko pet kilometara zapadno od centra Nevesinja, na kojem bi bilo postavljeno 15 vetroturbina.

Projektom je planirana izgradnja vetroturbina, trafo-stanice, kontrolne zgrade, pristupnih puteva, kao i dalekovoda za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

U javnom pozivu se navodi da je obaveza koncesionara rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji gde će se nalaziti elektrana, kao i gradnja pristupnih puteva i objekata za prenos električne energije od vetroelektrane do mesta priključka na prenosnu mrežu.

Zainteresovane kompanije su dužne da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti dodele koncesije sa procenom zaštite životne sredine.

Inicijativu za dodelu koncesije podnelo je privredno društvo VE Grebak iz Nevesinja. Ova firma će, kako je navedeno u javnom pozivu, kao podnosilac inicijative, prilikom vrednovanja ponuda dobiti bonus za ponuđeno rešenje do 10 odsto bodova po svim kriterijumima.

Izvršni direktor VE Grebak Miralem Čampara rekao je za Glas Srpske da će se ova firma prijaviti na javni poziv.

“Uslovi predviđeni Zakonom o koncesijama su dosta oštri i nismo uspeli da uđemo u sistem podsticaja, već idemo na tržište. Od 2008. godine istražujemo potencijal vetra na lokalitetu Grebak, gde je prosečna brzina 7 metara u sekundi”, istakao je Čampara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

3. decembar 2018. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

3. decembar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. decembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. decembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe