OIE

Raspisan javni poziv za dodelu koncesije za vetropark Grebak

Slika: Opština Nevesinje

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodelu koncesije za izgradnju i korišćenje vetroelektrane (VE) Grebak u Nevesinju, procenjene snage 49,5 MW i godišnje proizvodnje od 130 GWh. Elektrana neće dobijati državne subvencije za obnovljive izvore energije, preneli su mediji iz BiH.

Procenjena vrednost investicije je 130 miliona maraka (65 miliona evra), a rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Koncesija se dodeljuje na period od 50 godina, a obavezan uslov za učešće u postupku je uplata depozita u iznosu od 650.000 maraka (325.000 evra).

Koncesiona naknada je 0,0055 maraka po proizvedenom kilovat-satu električne energije, navodi se u javnom pozivu.

Vetropark bi trebalo da bude izgrađen na lokalitetu Grebak, udaljenom oko pet kilometara zapadno od centra Nevesinja, na kojem bi bilo postavljeno 15 vetroturbina.

Projektom je planirana izgradnja vetroturbina, trafo-stanice, kontrolne zgrade, pristupnih puteva, kao i dalekovoda za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

U javnom pozivu se navodi da je obaveza koncesionara rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji gde će se nalaziti elektrana, kao i gradnja pristupnih puteva i objekata za prenos električne energije od vetroelektrane do mesta priključka na prenosnu mrežu.

Zainteresovane kompanije su dužne da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti dodele koncesije sa procenom zaštite životne sredine.

Inicijativu za dodelu koncesije podnelo je privredno društvo VE Grebak iz Nevesinja. Ova firma će, kako je navedeno u javnom pozivu, kao podnosilac inicijative, prilikom vrednovanja ponuda dobiti bonus za ponuđeno rešenje do 10 odsto bodova po svim kriterijumima.

Izvršni direktor VE Grebak Miralem Čampara rekao je za Glas Srpske da će se ova firma prijaviti na javni poziv.

“Uslovi predviđeni Zakonom o koncesijama su dosta oštri i nismo uspeli da uđemo u sistem podsticaja, već idemo na tržište. Od 2008. godine istražujemo potencijal vetra na lokalitetu Grebak, gde je prosečna brzina 7 metara u sekundi”, istakao je Čampara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. decembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

3. decembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

3. decembar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

3. decembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra