OIE

Nemački VE Grebak zainteresovan za izgradnju vetroparka u Nevesinju

Slika: www.vladars.net

Objavljeno

23.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić podržao je inicijativu za izgradnju još jednog vetroparka u istočnoj Hercegovini. Đokić je u razgovoru sa predstavnicima nemačke kompanije VE Grebak i opštinskih vlasti Nevesinja ocenio da je to područje pogodno za takav projekat zbog klimatskih uslova.

Vetropark koji firma Grebak planira da izgradi na području opštine Nevesinje će imati instalisanu snagu od 49,5 megavata a procena je da će godišnje proizvoditi oko 130 gigavata električne energije. Ukupna investicija je procenjena na 65 miliona evra a projekat bi trebao da bude završen u sledeće dve godine.

Đokić je na sastanku u Banja Luci rekao da izgradnja vetroparka Grebak predstavlja razvojnu šansu za celu opštinu Nevesinje, dodajući je investicija značajna ne samo jer se otvaraju nova radna mesta već i zbog izgradnje neophodne infrastukture.

Izvršni direktor ogranka VE Grebak u Mostaru Miralem Čampara je ocenio da će izgradnja vetroparka podstači ukupni razvoj privrede u opštini Nevesinje jer će biti angažovane lokalne firme za rad na svim aspektima projekta.

Predstavnici VE Grebak Erih Prajzler i Admir Rahmić su predstavili planove izgradnje vetroparka predstavili ministru Đokiću. Oni su istakli i da kompanija ima veliko iskustvo u izgradnji elektrana na vetar i da su spremni da osim finansija ulože i sve neophodne tehničke resurse u projekat.

Vetropark Grebak je drugi ovakav projekat koji se realizuje na području opštine Nevesinje. Investiciona firma Kermas iz Velike Britanije ulaže oko 75 miliona evra u vetropark na planini Trusina u okolini Nevesinja koji treba da počne sa radom do kraja ove godine.

Oba entiteta u Bosni i Hercegovini planiraju povećanje količine energije iz centrala na vetar. U akcionim planovima za period 2014.-2020., Federacija BiH planira da dostigne nivo od 43 megavata instalisane snage iz vetroparkova dok Republika Srpska planira da dostigne nivo od 100 megavata.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

23. maj 2017. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

23. maj 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

23. maj 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

23. maj 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače