OIE

Nemački VE Grebak zainteresovan za izgradnju vetroparka u Nevesinju

Slika: www.vladars.net

Objavljeno

23.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić podržao je inicijativu za izgradnju još jednog vetroparka u istočnoj Hercegovini. Đokić je u razgovoru sa predstavnicima nemačke kompanije VE Grebak i opštinskih vlasti Nevesinja ocenio da je to područje pogodno za takav projekat zbog klimatskih uslova.

Vetropark koji firma Grebak planira da izgradi na području opštine Nevesinje će imati instalisanu snagu od 49,5 megavata a procena je da će godišnje proizvoditi oko 130 gigavata električne energije. Ukupna investicija je procenjena na 65 miliona evra a projekat bi trebao da bude završen u sledeće dve godine.

Đokić je na sastanku u Banja Luci rekao da izgradnja vetroparka Grebak predstavlja razvojnu šansu za celu opštinu Nevesinje, dodajući je investicija značajna ne samo jer se otvaraju nova radna mesta već i zbog izgradnje neophodne infrastukture.

Izvršni direktor ogranka VE Grebak u Mostaru Miralem Čampara je ocenio da će izgradnja vetroparka podstači ukupni razvoj privrede u opštini Nevesinje jer će biti angažovane lokalne firme za rad na svim aspektima projekta.

Predstavnici VE Grebak Erih Prajzler i Admir Rahmić su predstavili planove izgradnje vetroparka predstavili ministru Đokiću. Oni su istakli i da kompanija ima veliko iskustvo u izgradnji elektrana na vetar i da su spremni da osim finansija ulože i sve neophodne tehničke resurse u projekat.

Vetropark Grebak je drugi ovakav projekat koji se realizuje na području opštine Nevesinje. Investiciona firma Kermas iz Velike Britanije ulaže oko 75 miliona evra u vetropark na planini Trusina u okolini Nevesinja koji treba da počne sa radom do kraja ove godine.

Oba entiteta u Bosni i Hercegovini planiraju povećanje količine energije iz centrala na vetar. U akcionim planovima za period 2014.-2020., Federacija BiH planira da dostigne nivo od 43 megavata instalisane snage iz vetroparkova dok Republika Srpska planira da dostigne nivo od 100 megavata.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

23. maj 2017. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

23. maj 2017. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

23. maj 2017. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

23. maj 2017. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"