UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Nemački VE Grebak zainteresovan za izgradnju vetroparka u Nevesinju

Slika: www.vladars.net

Objavljeno

23.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić podržao je inicijativu za izgradnju još jednog vetroparka u istočnoj Hercegovini. Đokić je u razgovoru sa predstavnicima nemačke kompanije VE Grebak i opštinskih vlasti Nevesinja ocenio da je to područje pogodno za takav projekat zbog klimatskih uslova.

Vetropark koji firma Grebak planira da izgradi na području opštine Nevesinje će imati instalisanu snagu od 49,5 megavata a procena je da će godišnje proizvoditi oko 130 gigavata električne energije. Ukupna investicija je procenjena na 65 miliona evra a projekat bi trebao da bude završen u sledeće dve godine.

Đokić je na sastanku u Banja Luci rekao da izgradnja vetroparka Grebak predstavlja razvojnu šansu za celu opštinu Nevesinje, dodajući je investicija značajna ne samo jer se otvaraju nova radna mesta već i zbog izgradnje neophodne infrastukture.

Izvršni direktor ogranka VE Grebak u Mostaru Miralem Čampara je ocenio da će izgradnja vetroparka podstači ukupni razvoj privrede u opštini Nevesinje jer će biti angažovane lokalne firme za rad na svim aspektima projekta.

Predstavnici VE Grebak Erih Prajzler i Admir Rahmić su predstavili planove izgradnje vetroparka predstavili ministru Đokiću. Oni su istakli i da kompanija ima veliko iskustvo u izgradnji elektrana na vetar i da su spremni da osim finansija ulože i sve neophodne tehničke resurse u projekat.

Vetropark Grebak je drugi ovakav projekat koji se realizuje na području opštine Nevesinje. Investiciona firma Kermas iz Velike Britanije ulaže oko 75 miliona evra u vetropark na planini Trusina u okolini Nevesinja koji treba da počne sa radom do kraja ove godine.

Oba entiteta u Bosni i Hercegovini planiraju povećanje količine energije iz centrala na vetar. U akcionim planovima za period 2014.-2020., Federacija BiH planira da dostigne nivo od 43 megavata instalisane snage iz vetroparkova dok Republika Srpska planira da dostigne nivo od 100 megavata.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici