OIE

Republika Srpska: Sve značajnije učešće obnovljivih izvora energije

Sve znacajnije ucesce obnovljivih izvora energije

Foto: Pixabay

Objavljeno

16.12.2016.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2016.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Do kraja 2017. godine Republika Srpska (RS) će dobiti 10 novih hidroelektrana i pet solarnih postrojenja čime će učešće obnovljivih izvora energije biti povećano za dva odsto.

Prema podacima Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), u ovoj godini pravo na podsticaje za korišćenje obnovljivih izvora energije ostvarile su 54 male elektrane, od čega je 16 hidroelektrana, 36 solarnih postrojenja i dve elektrane na biogas, prenosi Srna.

One su zajedno proizvele 106,89 gigavat-časova (GWh) električne energije. Izgradnjom malih elektrana povećan je broj postojećih energetskih izvora, pa je električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora podmirila četiri odsto krajnjih kupaca u Republici Srpskoj.

Ne samo da je rad malih elektrana doprineo povećanju sigurnosti snadbevanja potrošača električnom energijom, već su učešćem obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije ispunjene i međunarodne obaveze Republike Srpske i BiH prema ugovoru o Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, poručuju iz ERS.

„Učešće obnovljivih izvora energije sve je značajnije i ono će u 2017. godini biti povećano za dva odsto, a isti rast očekuje se i u 2018. godini“, kažu u ERS-u.

Kako ove tehnologije nisu tržišno konkurentne, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora podržana je podsticajima kao što je obavezan otkup energije po garantnovanoj ceni u trajanju od 15 godina, nakon čega proizvođač izlazi na slobodno tržište.

Republika Srpska bi, prema Akcionom planu za korišćenje obnovljivih izvora energije, od 2015. do 2020. godine trebalo da dobije i dva vetroparka na području Hercegovine.

Gradnja vetroparka Hrgud instalisane snage 48 megavata (MV) počeće u 2017. godini. Biće to prvo vetropostrojenje u Republici Srpskoj, a njegova godišnja proizvodnja bi trebalo da iznosi 126 GWh električne energije, što je oko polovine proizvodnje Hidroelektrane Bočac na reci Vrbas. Ovaj vetropark bi trebalo da bude priključen na mrežu do 2020. godine.

U opštini Nevesinje planirana je izgradnja vetroparka Trusina čija će instalisana snaga biti oko 50 megavata. Izgradnjom ova dva vetroparka u potpunosti bi bio ispunjen petogodišnji Akcioni plan Vlade Republike Srpske za korišćenje obnovljivih izvora električne energije, zaključuju u ERS-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

16. decembar 2016. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

16. decembar 2016. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

16. decembar 2016. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

16. decembar 2016. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.