OIE

Planira se novi poziv za koncesije za vetroelektrane na platou Vlašić

novi-poziv-koncesija-vetroelektrana-plato-Vlasic

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) raskinula je koncesije za izgradnju dve vetroelektrane na platou Vlašić, prenose mediji u regionu.

Na internet prezentaciji Vlade SBK se navodi da se jedan od ugovora o koncesiji, sklopljen sa privrednim društvom Eberkon sa sedištem u Travniku, odnosi na vetroelektranu do 5 MW, dok je drugi sklopljen sa privrednim društvom Lahor, takođe iz Travnika.

Govoreći o razlogu raskidanja ugovora, ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić naveo je da vlasnici koncesija nekoliko godina nisu ništa uradili, zbog čega je ministarstvo iniciralo raskidanje ugovora, prenosi startbih.ba.

Hrnjić je podsetio da je jedan ugovor potpisan 2011. godine, a drugi 2013. godine, napomenuvši da je ministarstvo iniciralo raskidanje ugovora kako bi omogućilo „novim, ozbiljnijim investitorima da se oprobaju na novom javnom pozivu za dodelu koncesija“.

Postoji šest potpisanih ugovora za koncesije na platou planine Vlašić, a koncesionarima je upućen upit koje su aktivnosti do sada preduzeli.

Moguće raskidanje još četiri koncesije

„Ukoliko ne bude odgovora, ići ćemo u pravcu raskidanja svih tih ugovora“, poručio je Hrnjić.

Očekuje se potpisivanje ugovora o dodeli koncesije za vetropark Grebak

Ugovor o dodeli koncesije privrednom društvu VE Grebak iz Nevesinja za izgradnju vetroparka u toj opštini trebalo bi da bude potpisan u narednim danima, potvrdio je za Glas Srpske Miralem Čampara, izvršni direktor kompanije, naglasivši da nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Srpske sledi rešavanje pitanja zemljišta.

Procenjena instalisana snaga vetroparka Grebak je 49,5 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja 130 GWh električne energije.

„U planu koji je sastavni deo ugovora o koncesiji naveli smo da bi probna proizvodnja električne energije trebalo da počne tri godine nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti“, rekao je Čampara i istakao da će, kada proizvodnja počne, videti gde će plasirati električnu energiju koju proizvedu, s obzirom na to da ugovor o koncesiji, kako tvrdi, dozvoljava i prodaju energije izvan granica zemlje.

Inače, parlament Republike Srpske usvojio je nedavno Zakon o izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, kojim se ukidaju fid-in tarife za vetroparkove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

8. april 2019. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

8. april 2019. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

8. april 2019. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

8. april 2019. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici