Električna energija

Elektroprenos BiH usvojio Plan investicija vredan 88,9 miliona evra

Premijeri-FBiH-RS-investicije-Elektroprenos-BiH

Slika: Sednica Skupštine akcionara (FBiH)

Objavljeno

18.06.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2020.

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara kompanije za prenos električne energije Elektroprenos – Elektroprijenos BiH odobrila je Plan investicija za 2020. godini u vrednosti od 173,9 miliona KM (88,9 miliona evra).

Usvajanje plana je posedica dogovora premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske, Fadil Novalić i Radovan Višković, koji je usledio posle trogodišnje blokade firme u zajedničkom vlasništvu dva entiteta.

Višković je, kako su preneli lokalni mediji, izjavio da će biti uloženo oko 130 miliona KM sopstvenih sredstava ove kompanije, dok će ostalo biti krediti, preneli su lokalni mediji. Od ukupnog iznosa 70 miliona KM biće investirano u RS.

Oko 130 miliona KM će biti sopstvena sredstva kompanije, a ostalo krediti

Predviđena je realizacija projekata trafostanice Banjaluka I i II, vrednosti više od 15 miliona KM, dalekovoda Srebrenica-Ljubovija, dalekovoda Pale-Jahorina, nove trafostanice na Jahorini, kao i antikorozivne zaštite dalekovoda, vrednosti dva miliona KM u RS i tri miliona u FBiH, kao elektronskog upravljanja, vrednosti 30 miliona KM. Biće investirano i oko šest miliona KM u zgradu kompanije u Mostaru.

plan-investicija-Elektroprenos-BiHplan-investicija-Elektroprijenos-BiH

Plan investicija za 2020. biće dostavljen na odobrenje Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju. Posle odobrenja moglo bi da usledi objavljivanje tendera za izvođače.

Skupština akcionara na istoj sednici dala je saglasnost za ulaganja u objekte više od milion evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

18. jun 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

18. jun 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

18. jun 2020. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. jun 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.