OIE

Raskinut koncesioni ugovor za vetropark Trusina

Raskinut-koncesioni-ugovor-za-vetropark-Trusina

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske (RS) raskinula je koncesioni ugovor o izgradnji vetroparka Trusina u Nevesinju sa firmom Eol prvi, u koji je bilo najavljeno ulaganje od 150 miliona KM, prenose mediji u regionu.

Početak izgradnje ovog vetroparka nekoliko puta je odlagan, a iako su iz Ministarstva energetike i rudarstva ranije uveravali da je investitor ozbiljan i da je dostavio uverljive dokaze da radi na realizaciji ovog projekta, Vlada RS je na sednici početkom marta, ipak, donela rešenje o raskidu ugovora, javio je Capital.ba.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS Milan Baštinac rekao je da je Vlada raskinula ugovor jer investitor već godinama ne dostavlja bankarsku garanciju.

„Koncesionar od potpisivanja ugovora o koncesiji nikada nije dostavio bankarsku garanciju“, rekao je Baštinac i dodao da na projektu ništa značajno nije urađeno od momenta kada je firma dobila koncesiju.

Na pitanje zbog čega ranije nije raskinut ovaj ugovor ukoliko koncesionar nije dostavljao garanciju, Baštinac je rekao da je Vlada pokušavala da bude fleksibilna i da razume probleme koncesionara sa kojima se suočavaju.

„Međutim, u ovom slučaju smo iscrpili sva sredstva, dali smo maksimalne uslove da investicija bude pokrenuta, dali smo nove rokove za dostavljanje bankarske garancije, slali upozorenja, ali oni to nisu ispunili i bili smo primorani da raskinemo ugovor“, rekao je Baštinac.

„Koncesionar od potpisivanja ugovora o koncesiji nikada nije dostavio bankarsku garanciju“, rekao je Baštinac i dodao da na projektu ništa značajno nije urađeno od momenta kada je firma dobila koncesiju.

Zlatko Mandžuka, direktor firme Eol prvi, registrovane u Nevesinju, izjavio je u julu 2018. godine da bi vetropark Trusina trebalo da pokrene proizvodnju krajem 2019. godine.

Opština Nevesinje je tada najavila da bi vetropark Trusina trebalo da ima 15 turbina, instalisanu snagu 49,5 MW i godišnju proizvodnju od oko 160 GWh električne energije.

Kermas Limited iz Velike Britanije, čiji je vlasnik hrvatski biznismen Danko Končar, trebalo je da bude strateški partner preduzeća Eol prvi u ovom projektu.

Vlada Republike Srpske je još 2012. godine izdala koncesiju na 30 godina za ovaj projekat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. mart 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

19. mart 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

19. mart 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine