OIE

U Nevesinju na pomolu realizacija projekata vetroparkova Grebak i Trusina

U Nevesinju na pomolu realizacija projekata vetroparkova Grebak i Trusina

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2018.

Komentari

0

Podeli

U opštini Nevesinje se napredovalo ka realizaciji dva projekta vetroparkova – Trusina i Grebak – prema najavama na sajtu opštine.

Zlatko Mandžuka, direktor firme Eol prvi, registrovane u Nevesinju, je izjavio da očekuje izdavanje građevinske dozvole i potpisivanje ugovora o nabavci vetrogeneratora za vetropark Trusina sa danskom kompanijom Vestas u narednim danima.

Prema rečima Mandžuke, vetropark Trusina bi trebalo da pokrene proizvodnju krajem 2019. godine.

Kako se navodi u opštinskoj najavi, vetropark Trusina, projekat vredan 140 miliona KM (71,5 miliona evra), bi trebalo da ima 15 vetrogeneratora, instalisanu snagu 49,5 MW i godišnju proizvodnju od oko 160 GWh električne energije.

Kermas Limited iz Velike Britanije, čiji je vlasnik hrvatski biznismen Danko Končar, ima udeo od 87% u projektu vetroparka Trusina, dok je Eol prvi vlasnik 10%, a opština Nevesinje 3%. Sberbank u Banjaluci, deo ruske Sberbank, je na čelu bankarskog konzorcijuma koji će finansirati više od dve trećine vrednosti investicije.

Vlada Republike Srpske je još 2012. godine izdala koncesiju na 30 godina za ovaj projekat.

Očekuju se regulatorni koraci za projekat vetroparka Grebak

U međuvremenu je Miralem Čampara, izvršni direktor projekta vetroparka Grebak, izjavio da očekuje da će do septembra biti završena procedura za dodelu koncesije.

Vetropark Grebak, projekat vredan 65 miliona evra, bi trebalo da ima 14 vetrogeneratora i instalisanu snagu od 52 MW, navodi se u najavi opštinskog sajta nakon sastanka sa predstavnicima investitora, kompanije VE Grebak.

Regulacioni plan za vetropark Grebak biće na dnevnom redu naredne sednice opštinskog parlamenta, nakon čega Vlada Republike Srpske treba da doonese konačnu odluku o davanju koncesije, izjavio je Slobodan Šiljegović, načelnik opštinskog odeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica