x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Nevesinju na pomolu realizacija projekata vetroparkova Grebak i Trusina

24.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
U Nevesinju na pomolu realizacija projekata vetroparkova Grebak i Trusina

U opštini Nevesinje se napredovalo ka realizaciji dva projekta vetroparkova – Trusina i Grebak – prema najavama na sajtu opštine.

Zlatko Mandžuka, direktor firme Eol prvi, registrovane u Nevesinju, je izjavio da očekuje izdavanje građevinske dozvole i potpisivanje ugovora o nabavci vetrogeneratora za vetropark Trusina sa danskom kompanijom Vestas u narednim danima.

Prema rečima Mandžuke, vetropark Trusina bi trebalo da pokrene proizvodnju krajem 2019. godine.

Kako se navodi u opštinskoj najavi, vetropark Trusina, projekat vredan 140 miliona KM (71,5 miliona evra), bi trebalo da ima 15 vetrogeneratora, instalisanu snagu 49,5 MW i godišnju proizvodnju od oko 160 GWh električne energije.

Kermas Limited iz Velike Britanije, čiji je vlasnik hrvatski biznismen Danko Končar, ima udeo od 87% u projektu vetroparka Trusina, dok je Eol prvi vlasnik 10%, a opština Nevesinje 3%. Sberbank u Banjaluci, deo ruske Sberbank, je na čelu bankarskog konzorcijuma koji će finansirati više od dve trećine vrednosti investicije.

Vlada Republike Srpske je još 2012. godine izdala koncesiju na 30 godina za ovaj projekat.

Očekuju se regulatorni koraci za projekat vetroparka Grebak

U međuvremenu je Miralem Čampara, izvršni direktor projekta vetroparka Grebak, izjavio da očekuje da će do septembra biti završena procedura za dodelu koncesije.

Vetropark Grebak, projekat vredan 65 miliona evra, bi trebalo da ima 14 vetrogeneratora i instalisanu snagu od 52 MW, navodi se u najavi opštinskog sajta nakon sastanka sa predstavnicima investitora, kompanije VE Grebak.

Regulacioni plan za vetropark Grebak biće na dnevnom redu naredne sednice opštinskog parlamenta, nakon čega Vlada Republike Srpske treba da doonese konačnu odluku o davanju koncesije, izjavio je Slobodan Šiljegović, načelnik opštinskog odeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.