OIE

U Nevesinju na pomolu realizacija projekata vetroparkova Grebak i Trusina

U Nevesinju na pomolu realizacija projekata vetroparkova Grebak i Trusina

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2018.

Komentari

0

Podeli

U opštini Nevesinje se napredovalo ka realizaciji dva projekta vetroparkova – Trusina i Grebak – prema najavama na sajtu opštine.

Zlatko Mandžuka, direktor firme Eol prvi, registrovane u Nevesinju, je izjavio da očekuje izdavanje građevinske dozvole i potpisivanje ugovora o nabavci vetrogeneratora za vetropark Trusina sa danskom kompanijom Vestas u narednim danima.

Prema rečima Mandžuke, vetropark Trusina bi trebalo da pokrene proizvodnju krajem 2019. godine.

Kako se navodi u opštinskoj najavi, vetropark Trusina, projekat vredan 140 miliona KM (71,5 miliona evra), bi trebalo da ima 15 vetrogeneratora, instalisanu snagu 49,5 MW i godišnju proizvodnju od oko 160 GWh električne energije.

Kermas Limited iz Velike Britanije, čiji je vlasnik hrvatski biznismen Danko Končar, ima udeo od 87% u projektu vetroparka Trusina, dok je Eol prvi vlasnik 10%, a opština Nevesinje 3%. Sberbank u Banjaluci, deo ruske Sberbank, je na čelu bankarskog konzorcijuma koji će finansirati više od dve trećine vrednosti investicije.

Vlada Republike Srpske je još 2012. godine izdala koncesiju na 30 godina za ovaj projekat.

Očekuju se regulatorni koraci za projekat vetroparka Grebak

U međuvremenu je Miralem Čampara, izvršni direktor projekta vetroparka Grebak, izjavio da očekuje da će do septembra biti završena procedura za dodelu koncesije.

Vetropark Grebak, projekat vredan 65 miliona evra, bi trebalo da ima 14 vetrogeneratora i instalisanu snagu od 52 MW, navodi se u najavi opštinskog sajta nakon sastanka sa predstavnicima investitora, kompanije VE Grebak.

Regulacioni plan za vetropark Grebak biće na dnevnom redu naredne sednice opštinskog parlamenta, nakon čega Vlada Republike Srpske treba da doonese konačnu odluku o davanju koncesije, izjavio je Slobodan Šiljegović, načelnik opštinskog odeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.