Električna energija

Plan poslovanja EPBiH predviđa ulaganja od 850 miliona evra

vetropark-Bosna i Hercegovina

Photo: Pixabay/EdWhiteImages

Objavljeno

05.01.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.01.2021.

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) usvojila je trogodišnji plan poslovanja koji predviđa ukupna ulaganja od oko 850 miliona evra i proizvodnju 18.433 GWh električne energije, a planirano je i povećanje proizvodnje i prijema energije iz obnovljivih izvora u odnosu na 2020. godinu. Prioritetni projekti takođe uključuju početak gradnje malih hidroelektrana (MHE) na Neretvici tokom 2021. godine, nastavak izgradnje hidroelektrane (HE) Vranduk, kao i stvaranje uslova za nastavak rada na projektima VE Vlašić, HE Janjići i solarnim elektranama.

Plan poslovanja za period od 2021. do 2023. godine, između ostalog, predviđa i završetak izgradnje i puštanje u rad vetroelektrane Podveležje od 1. marta ove godine.

VE Podveležje bi trebalo da proizvede 100 GWh električne energije u 2021. godini

EPBiH je u maju počeo da gradi VE Podveležje, snage 48 MW, prvi vetropark ove državne kompanije. Prema usvojenom planu poslovanja EPBiH, ova vetrolektrana, koja se nalazi u blizini Mostara, bi trebalo da proizvede 100 GWh električne energije u 2021. godini i po 120 GWh u 2022. i 2023.godini.

VE Vlašić, koja će takođe imati instalisanu snagu od 48 MW, ima očekivanu godišnju prizvodnju od 115 GWh, a njena gradnja će se finansirati kreditima Evropske investicione banke (EIB) i nemačke KfW banke, navodi se u ranijim izveštajima.

Prema ranijim najavama, EPBiH planira da do 2025. godine instalira solarne elektrane snage 200 MW na zatvorenim ugljenokopima.

Plan predviđa i ulaganja u termoelektrane na ugalj

Trogodišnji plan poslovanja EPBiH predviđa i ulaganja u termoelektrane na ugalj, poput izgradnje bloka 7 i revitalizacije bloka 6 u TE Tuzla, kao i revitalizaciju bloka 7 u TE Kakanj.

Istovremeno, EPBiH planira projekte izgradnje postrojenja za odsumporavanje na bloku 6 u TE Tuzla i bloku 7 u TE Kakanj, a strateški  ciljevi kompanije u narednom periodu obuhvataju usklađivanje rada termoblokova sa nacionalnim planom redukcije emisija (NERP), navodi se u saopštenju.

Takođe, predviđena je dokapitalizacija rudnika uglja u iznosu od 35,8 miliona evra i nabavka 13,9 miliona tona uglja.

Komentara: (1)
Stanko Kovacevic / 06.01.2021.

Dobro je sto EPBiH povecava ulaganja u koriscenje sunceve energije.
Predlazem da se u program uikljuci i koriscenje sunceve energije kao kogeneracija u postojecim termoelektranama na ugalj u cilju smanjenja zagadjenja iz termoelektrana i povecanja efikasnosti istih.
Imam uradjenu Studiju koriscenja sunceve energije u termoelektranama na ugalj, pa ako zelite mozemo razgovarati na tu temu i ustupiti studiju uz naknadu.
Komentar: Stanko Kovacevic, kontakt: 0038163210998.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. januar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. januar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

5. januar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. januar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu