OIE

EPBiH gradi 200 MW solara na zatvorenim ugljenokopima

EPBiH-gradi-200-MW-solarne-elektrane-ugljenokopi

Slika: Solarne elektrane zameniće rudare i bagere na kopovima (EPBiH)

Objavljeno

17.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine namerava do 2025. godine da izgradi solarne elektrane snage 200 MW, izjavio je Admir Andelija, generalni direktor ove kompanije.

Govoreći o investivijama u obnovljive izvore energije on je istakao da se trenutno gradi vetroelektrana Podveležje, obavljaju se pripreme za gradnju vetroparka Vlašić i razvija projekat vetroelektrane Bitovnja.

Podveležje do kraja godine na mreži

Podveležje bi, kako je naveo, krajem godine trebalo da poroizvede prve kilovate u probnom radu, a nekoliko meseci kasnije uslediće i zvanično puštanje u pogon.

Solarne elektrane biće igrađene u rudnicima gde je završena eksploatacija

Kada je reč o solarnim elektranama, plan je da do 2025. izgradimo kapacitete snage oko 200 MW na onim površinama u rudnicima na kojima je završena eksploatacija uglja, istakao je Andelija, u intervjuu za eKapiju.

Gradnja solarnih elektrana na kopovima površinskih rudnika uglja – koji su zatvoreni zbog iscrpljivanja zaliha ili prestanka proizvodnje, je rešenje koje se sve češće primenjuje u svetu. Naime, mnoge energetske kompanije u cilju smanjivanja emisija CO2 napuštaju eksploataciju uglja. U regionu ovo rešenje već sprovode severnomakedonski ESM i grčki PPC.

Ne odustajemo od bloka 8 u TE Kakanj

Andelija je naveo da da energetska politika ili direktive EU, koje je kompanija dužna da sprovodi jer je BiH članica Energetske zajednice, propisuju smanjenje emisija CO2 na nulu do 2050.

Usklađivanje termoelektrana sa standardima o emisijama biće izvedeno modernizacijom ili gašenjem

Nacionaln plan za smanjenje emisija je obavezujući za EPBiH, i to praktično znači da kompanija mora da prilagodi i organizuje proizvodnju u termoelektranama (TE) kako bi svaki pojedinačni blok u potpunosti zadovoljio najviše standarde, odnosno propise koji važe u EU, rekao je Andelija, i dodao da će se to postići investicijama i gašenjem blokova u TE.

Ipak, on je istakao da kompanija ne odustaje od bloka 8 u TE Kakanj.

EPBiH namerava da pronađe partnera i adekvatan način finasiranja, a ako to ne uspe uslediće modernizacija, istakao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

17. septembar 2020. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

17. septembar 2020. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

17. septembar 2020. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

17. septembar 2020. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7