OIE

EPBiH gradi 200 MW solara na zatvorenim ugljenokopima

EPBiH-gradi-200-MW-solarne-elektrane-ugljenokopi

Slika: Solarne elektrane zameniće rudare i bagere na kopovima (EPBiH)

Objavljeno

17.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine namerava do 2025. godine da izgradi solarne elektrane snage 200 MW, izjavio je Admir Andelija, generalni direktor ove kompanije.

Govoreći o investivijama u obnovljive izvore energije on je istakao da se trenutno gradi vetroelektrana Podveležje, obavljaju se pripreme za gradnju vetroparka Vlašić i razvija projekat vetroelektrane Bitovnja.

Podveležje do kraja godine na mreži

Podveležje bi, kako je naveo, krajem godine trebalo da poroizvede prve kilovate u probnom radu, a nekoliko meseci kasnije uslediće i zvanično puštanje u pogon.

Solarne elektrane biće igrađene u rudnicima gde je završena eksploatacija

Kada je reč o solarnim elektranama, plan je da do 2025. izgradimo kapacitete snage oko 200 MW na onim površinama u rudnicima na kojima je završena eksploatacija uglja, istakao je Andelija, u intervjuu za eKapiju.

Gradnja solarnih elektrana na kopovima površinskih rudnika uglja – koji su zatvoreni zbog iscrpljivanja zaliha ili prestanka proizvodnje, je rešenje koje se sve češće primenjuje u svetu. Naime, mnoge energetske kompanije u cilju smanjivanja emisija CO2 napuštaju eksploataciju uglja. U regionu ovo rešenje već sprovode severnomakedonski ESM i grčki PPC.

Ne odustajemo od bloka 8 u TE Kakanj

Andelija je naveo da da energetska politika ili direktive EU, koje je kompanija dužna da sprovodi jer je BiH članica Energetske zajednice, propisuju smanjenje emisija CO2 na nulu do 2050.

Usklađivanje termoelektrana sa standardima o emisijama biće izvedeno modernizacijom ili gašenjem

Nacionaln plan za smanjenje emisija je obavezujući za EPBiH, i to praktično znači da kompanija mora da prilagodi i organizuje proizvodnju u termoelektranama (TE) kako bi svaki pojedinačni blok u potpunosti zadovoljio najviše standarde, odnosno propise koji važe u EU, rekao je Andelija, i dodao da će se to postići investicijama i gašenjem blokova u TE.

Ipak, on je istakao da kompanija ne odustaje od bloka 8 u TE Kakanj.

EPBiH namerava da pronađe partnera i adekvatan način finasiranja, a ako to ne uspe uslediće modernizacija, istakao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. septembar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. septembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

17. septembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. septembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu