x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Elektroprivreda BiH dobila koncesiju za vetroelektranu Vlašić

18.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Lukas Bieri, Pixabay
Elektroprivreda BiH dobila koncesiju za vetroelektranu Vlašić

U planu za Vlašić i Galicu je nekoliko vetrofarmi. U međuvremenu, kompanija će krenuti s radovima na pogonu Podveležje, a za Trusinu u Republici Srpskoj sledi nova koncesija.

Za postrojenje za proizvodnju struje od vetra na planini Vlašić u Bosni i Hercegovini potpisano je šest ugovora. Srednjobosanski kanton je koncesiju za pogon od 48 megavata odobrio državnoj firmi JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dd. Ona je stekla pravo da izgradi, opremi, koristi i održava tu vetroelektranu.

Lokacija je u blizini Travnika u Federaciji BiH. U saopštenju za štampu nema novih informacija o finansijskom aspektu ili drugim pojedinostima. Ranije objavljeni delovi projektne dokumentacije nagovestili su da će biti 18 turbina ukupne snage do 50 megavata. Investicija je procenjena na 70 miliona evra, a godišnja proizvodnja na 115 gigavat-sati, dok je navedeni životni vek postrojenja 25 godina.

Vlašić i okolina imaju potencijal za stotine megavata

Lokalne vlasti su objavile da je kantonalno Ministarstvo privrede odgovorno za sprovođenje i podršku. Za plato gde su Vlašić i Galica postoji nekoliko projekata vetroparkova.

Kantonalna vlada je lane povukla koncesije za do 50 megavata date firmama Lahor i Eberkon. One navodno nisu pokazale napredak u pripremi. Njihovi ugovori su potpisani 2011. i 2013. Osim tih delova, upisana je i jedna lokacija za 200 megavata.

TLG iz Travnika i Tomix, sa sedištem u Kneževu, opštini koja se nalazi odmah pored entitetske granice u Republici Srpskoj, izrazili su spremnost 2018. godine da podignu dve elektrane na vetar na Vlašiću i Galici. Njihova procena je da je taj projekat vredan do 140 miliona evra.

Prostorni plan pokazuje da TLG ima koncesiju za najviše 100 megavata. Ova dva preduzeća su u razgovore s izvršnim organima u Travniku uključile CMEC – China Machinery Engineering Corp. Takođe su naznačile da bi proizvođač turbina Goldwind, takođe iz Kine, mogao da se pridruži.

Napredak na lokaciji Podveležje

EPBiH je objavio i da će uskoro početi radovi na vetroparku Podveležje od 48 megavata. To mesto se nalazi u Hercegovini, blizu Mostara. Postrojenje bi trebalo da bude na 15 tornjeva. Transformator od 110/30 kilovolti je instaliran i povezan na mrežu, kao i telekomunikacioni sistem.

Kompanija je otkrila da još čeka građevinsku dozvolu u okviru tridesetogodišnje koncesije. Nemački KfW je obezbedio 65 miliona evra kredita, a proizvođač struje pod kontrolom vlade ulaže tri miliona. Vetroelektrana je projektovana za godišnji učinak od 130 gigavat-sati.

Dve zavisne firme inženjerskog giganta Siemens Gamesa su izvođači u poduhvatu, za koji je puštanje u rad zakazano za godinu dana.

Ponovo kreće projekat Trusina

Između ostalog, Srpska je pokrenula postupak za dodelu koncesije za vetropark Trusina. Proces je inicirao SDL Energy Co. doo sa sedištem u Istočnom Sarajevu.

Tamošnja vlada je ranije poništila koncesiju datu firmi Eol prvi. Projekat je trebalo da omogući proizvodnju 160 gigavat-sati godišnje iz 17 turbina.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.