OIE

Elektroprivreda BiH dobila koncesiju za vetroelektranu Vlašić

Elektroprivreda BiH dobila koncesiju za vetroelektranu Vlasic

Foto: Lukas Bieri, Pixabay

Objavljeno

18.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2020.

Komentari

0

Podeli

U planu za Vlašić i Galicu je nekoliko vetrofarmi. U međuvremenu, kompanija će krenuti s radovima na pogonu Podveležje, a za Trusinu u Republici Srpskoj sledi nova koncesija.

Za postrojenje za proizvodnju struje od vetra na planini Vlašić u Bosni i Hercegovini potpisano je šest ugovora. Srednjobosanski kanton je koncesiju za pogon od 48 megavata odobrio državnoj firmi JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dd. Ona je stekla pravo da izgradi, opremi, koristi i održava tu vetroelektranu.

Lokacija je u blizini Travnika u Federaciji BiH. U saopštenju za štampu nema novih informacija o finansijskom aspektu ili drugim pojedinostima. Ranije objavljeni delovi projektne dokumentacije nagovestili su da će biti 18 turbina ukupne snage do 50 megavata. Investicija je procenjena na 70 miliona evra, a godišnja proizvodnja na 115 gigavat-sati, dok je navedeni životni vek postrojenja 25 godina.

Vlašić i okolina imaju potencijal za stotine megavata

Lokalne vlasti su objavile da je kantonalno Ministarstvo privrede odgovorno za sprovođenje i podršku. Za plato gde su Vlašić i Galica postoji nekoliko projekata vetroparkova.

Kantonalna vlada je lane povukla koncesije za do 50 megavata date firmama Lahor i Eberkon. One navodno nisu pokazale napredak u pripremi. Njihovi ugovori su potpisani 2011. i 2013. Osim tih delova, upisana je i jedna lokacija za 200 megavata.

TLG iz Travnika i Tomix, sa sedištem u Kneževu, opštini koja se nalazi odmah pored entitetske granice u Republici Srpskoj, izrazili su spremnost 2018. godine da podignu dve elektrane na vetar na Vlašiću i Galici. Njihova procena je da je taj projekat vredan do 140 miliona evra.

Prostorni plan pokazuje da TLG ima koncesiju za najviše 100 megavata. Ova dva preduzeća su u razgovore s izvršnim organima u Travniku uključile CMEC – China Machinery Engineering Corp. Takođe su naznačile da bi proizvođač turbina Goldwind, takođe iz Kine, mogao da se pridruži.

Napredak na lokaciji Podveležje

EPBiH je objavio i da će uskoro početi radovi na vetroparku Podveležje od 48 megavata. To mesto se nalazi u Hercegovini, blizu Mostara. Postrojenje bi trebalo da bude na 15 tornjeva. Transformator od 110/30 kilovolti je instaliran i povezan na mrežu, kao i telekomunikacioni sistem.

Kompanija je otkrila da još čeka građevinsku dozvolu u okviru tridesetogodišnje koncesije. Nemački KfW je obezbedio 65 miliona evra kredita, a proizvođač struje pod kontrolom vlade ulaže tri miliona. Vetroelektrana je projektovana za godišnji učinak od 130 gigavat-sati.

Dve zavisne firme inženjerskog giganta Siemens Gamesa su izvođači u poduhvatu, za koji je puštanje u rad zakazano za godinu dana.

Ponovo kreće projekat Trusina

Između ostalog, Srpska je pokrenula postupak za dodelu koncesije za vetropark Trusina. Proces je inicirao SDL Energy Co. doo sa sedištem u Istočnom Sarajevu.

Tamošnja vlada je ranije poništila koncesiju datu firmi Eol prvi. Projekat je trebalo da omogući proizvodnju 160 gigavat-sati godišnje iz 17 turbina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. februar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. februar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. februar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

18. februar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine