OIE

Kineski CMEC razmatra gradnju vetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić

Kineski-CMEC-razmatra-gradnju-vetroelektrana-na-lokacijama-Galica-i-Vlasic-u-BiH

Slika: Vlada Srednjobosanskog kantona

Objavljeno

23.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije CMEC (China machinery engineering corporation) i firmi Tomix iz Kneževa i TLG iz Travnika o projektu gradnje vetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić.

Kompanija CMEC i dve firme iz BiH započele su saradnju pre godinu dana.

Svrha posete predstavnika tri firme Srednjobosanskom kantonu je istraživanje i provera prikupljenih podataka za područje Galice i Vlašića, navodi se u saopštenju Vlade SBK-a.

Tahir Lendo je rekao da je reč o projektu izgradnje vetroelektrana koji je još u pripremnoj fazi, te da su predstavnici kineske kompanije doputovali u Travnik kako bi saznali kakav je ambijent i koliko je SBK stabilan za investiranje.

“Rekao sam im da smo mi vrlo stabilan kanton i da možemo pružiti sve usluge koje se traže, a koje su u nadležnosti našeg kantona”, izjavio je Lendo.

Kompanija CMEC je 2016. godine potpisala memorandum o gradnji vetroelektrane kod Tomislavgrada.

Zoran Vujinović, direktor firmi Tomix i TLG, izjavio je za eKapiju da se planira gradnja dve vetroelektrane snage po 50 MW.

„Vrednost cele investicije je između 130 i 140 miliona evra. Urađen je idejni projekat, a kada se odlučimo kakve će biti turbine, krećemo i sa izradom glavnog projekta. Za finansiranje projekta zainteresovan je i najveći kineski proizvođač turbina Goldwind. Naime, mi ulažemo znanje, odnosno razvijamo projekte, dok će Kinezi obezbediti novac“, objasnio je on.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

23. maj 2018. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

23. maj 2018. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

23. maj 2018. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

23. maj 2018. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme