OIE

Kineski CMEC razmatra gradnju vetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić

Kineski-CMEC-razmatra-gradnju-vetroelektrana-na-lokacijama-Galica-i-Vlasic-u-BiH

Slika: Vlada Srednjobosanskog kantona

Objavljeno

23.05.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije CMEC (China machinery engineering corporation) i firmi Tomix iz Kneževa i TLG iz Travnika o projektu gradnje vetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić.

Kompanija CMEC i dve firme iz BiH započele su saradnju pre godinu dana.

Svrha posete predstavnika tri firme Srednjobosanskom kantonu je istraživanje i provera prikupljenih podataka za područje Galice i Vlašića, navodi se u saopštenju Vlade SBK-a.

Tahir Lendo je rekao da je reč o projektu izgradnje vetroelektrana koji je još u pripremnoj fazi, te da su predstavnici kineske kompanije doputovali u Travnik kako bi saznali kakav je ambijent i koliko je SBK stabilan za investiranje.

“Rekao sam im da smo mi vrlo stabilan kanton i da možemo pružiti sve usluge koje se traže, a koje su u nadležnosti našeg kantona”, izjavio je Lendo.

Kompanija CMEC je 2016. godine potpisala memorandum o gradnji vetroelektrane kod Tomislavgrada.

Zoran Vujinović, direktor firmi Tomix i TLG, izjavio je za eKapiju da se planira gradnja dve vetroelektrane snage po 50 MW.

„Vrednost cele investicije je između 130 i 140 miliona evra. Urađen je idejni projekat, a kada se odlučimo kakve će biti turbine, krećemo i sa izradom glavnog projekta. Za finansiranje projekta zainteresovan je i najveći kineski proizvođač turbina Goldwind. Naime, mi ulažemo znanje, odnosno razvijamo projekte, dok će Kinezi obezbediti novac“, objasnio je on.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

23. maj 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

23. maj 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

23. maj 2018. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

23. maj 2018. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu