OIE

Kineski CMEC razmatra gradnju vetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić

Kineski-CMEC-razmatra-gradnju-vetroelektrana-na-lokacijama-Galica-i-Vlasic-u-BiH

Slika: Vlada Srednjobosanskog kantona

Objavljeno

23.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije CMEC (China machinery engineering corporation) i firmi Tomix iz Kneževa i TLG iz Travnika o projektu gradnje vetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić.

Kompanija CMEC i dve firme iz BiH započele su saradnju pre godinu dana.

Svrha posete predstavnika tri firme Srednjobosanskom kantonu je istraživanje i provera prikupljenih podataka za područje Galice i Vlašića, navodi se u saopštenju Vlade SBK-a.

Tahir Lendo je rekao da je reč o projektu izgradnje vetroelektrana koji je još u pripremnoj fazi, te da su predstavnici kineske kompanije doputovali u Travnik kako bi saznali kakav je ambijent i koliko je SBK stabilan za investiranje.

“Rekao sam im da smo mi vrlo stabilan kanton i da možemo pružiti sve usluge koje se traže, a koje su u nadležnosti našeg kantona”, izjavio je Lendo.

Kompanija CMEC je 2016. godine potpisala memorandum o gradnji vetroelektrane kod Tomislavgrada.

Zoran Vujinović, direktor firmi Tomix i TLG, izjavio je za eKapiju da se planira gradnja dve vetroelektrane snage po 50 MW.

„Vrednost cele investicije je između 130 i 140 miliona evra. Urađen je idejni projekat, a kada se odlučimo kakve će biti turbine, krećemo i sa izradom glavnog projekta. Za finansiranje projekta zainteresovan je i najveći kineski proizvođač turbina Goldwind. Naime, mi ulažemo znanje, odnosno razvijamo projekte, dok će Kinezi obezbediti novac“, objasnio je on.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. maj 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. maj 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. maj 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. maj 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu