OIE

Kermas iz Hrvatske hoće izuzeće sudije u BiH, gde se spori za vetropark

BiH vetropark

Foto: Nicole Klesy, Pixabay

Objavljeno

04.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Nakon što je pre godinu dana koncesija za projekat od 51 megavata otkazana zbog probijanja rokova, Omega plus iz Srbije je tužio ogranak Kermas grupe za 38,2 miliona evra. Eol prvi, njihova mešovita firma u BiH, nije uspela da podigne vetropark u Nevesinju procenjen na 76,6 miliona evra.

Proizvođač struje Kermas energija doo uložio je prigovor na rad sudije u postupku u Bosni i Hercegovini protiv bivšeg partnera iz Srbije, preduzeća Omega plus doo. Hrvatska kompanija je čak tražila od ambasade da reaguje na navodnu pristrasnost i da isprati suđenje u Trebinju o propalom projektu Trusina, piše Capital.ba. Mešoviti poduhvat dve firme u BiH trebalo je da instalira vetropark.

Eol prvi je trebalo da u novembru planiranih 51 megavat priključi na mrežu. Obližnja Opština Nevesinje, u istočnoj Hercegovini, ima udeo od tri procenta u poduhvatu zamišljenom da se izvede na njenoj teritoriji.

Ugovor je 2012. dodeljen firmi koju je osnovao Omega plus

Vlada Republike Srpske, manjeg od dva entiteta BiH, koncesiju za vetropark je dodelila 2012. godine. Konačno je raskinula ugovor prošlog marta jer su „probijeni svi rokovi“, navodi se u članku.

Trusina je procenjena na 150 miliona konvertibilnih maraka odnosno 76,6 miliona evra. Njenih petnaest turbina je trebalo da isporuči Vestas. Opština je računala na 700.000 maraka prihoda godišnje. Kermas Group radi i u Londonu i ima još nekoliko podružnica i ćerki firmi.

Petnaest turbina za projekat trebalo je da isporuči Vestas

Advokati pokušavaju da izuzmu Smaila Begovića, sudiju Okružnog privrednog suda, kako je on takođe nadležan za tužbu Omega plusa protiv Kermasa za odštetu of 33,7 miliona evra na ime izgubljene zarade i još 4,5 miliona duga.

Naime, društvo sa sedištem u Beogradu tvrdi da mu je plaćeno samo za 27 odsto u Eolu prvom, umesto 87 procenata, koliko je na Kermas energiju prenelo 2014. godine.

Kermas ima nameru da smeni direktora Eola prvog Zlatka Mandžuku, koji takođe vodi Omegu. Hrvatska strana ga optužuje da je pokušao da prebaci 67 odsto vlasništva firme u BiH koja je trebalo da pravi vetropark na preduzeće u prestonici Srbije.

Društvo sa sedištem u Beogradu tvrdi da mu je plaćeno samo za 27 odsto u projektu, umesto 87 procenata, koliko je na Kermas energiju prenelo 2014. godine.

Begović je prošle godine odbio zahtev Kermas energije da se transakcija blokira. Njegova odluka je dovela do paralize u zajedničkom poslu, ali presuda je oborena na Višem privrednom sudu u Banjaluci. Postupak je vraćen na prvu instancu.

Ista institucija bi uskoro trebalo da se izjasni o predlogu da se sudija izuzme, saznao je portal.

Dalje, Kermas je tužio Begovića za 2.000 evra odštete zbog ročišta koje je otkazao.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

26 јануара 2022 - Svrha ovakvog rešenja je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta "ne u mom dvorištu"

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj