OIE

EPBIH gradi solarnu elektranu snage 30 MW pored vetroparka Podveležje

epbih solar park podvelezje

Slika: Erich Westendarp from Pixabay

Objavljeno

11.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2020.

Komentari

0

Podeli

U Bosni i Hercegovini priprema se gradnja i treće velike solarne elektrane, koju će instalirati Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH). Solarni park snage 30 MW biće izgrađen na lokaciji na kojoj će početkom sledeće godine biti pušten u rad vetropark Podveležje.

Bosna i Hercegovina trenutno nema nijednu veliku solarnu elektranu, ali planovi državnih i privatnih kompanija će to promeniti, pa bi kapaciteti za korišćenje solarne energije u narednih nekoliko godina mogli da dostignu 163 MW. Osim najave EPBiH, nedavno je Republika Srpska dodelila dve koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW).

EPBIH priprema idejni projekat za solarnu elektranu na lokaciji gde trenutno gradi vetropark Podveležje

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, najavio je da EPBiH priprema idejni projekat za solarnu elektranu snage 30 MW koja će biti instalirana na podveleškom platou.

EPBiH je na ovom području u maju počeo da gradi vetroelektranu Podveležje snage 48MW, što je prvi vetropark ove državne elektroprivrede. Džindić je rekao da je ova investicija od 145 miliona konvertibilnih maraka (oko 74,1 milion evra) pri kraju i da će elektrana u prvom kvartalu 2021. biti puštena u rad.

Zbog već izgrađene prateće infrastrukture, koja je bila nepohodna za gradnju vetroparka Podveležje, biće potrebno manje novca za gradnju solarnog parka

On je istakao da je ovo jedan od najznačajnijih projekata EPBiH s obzirom na činjenicu da su BiH i Federacija BiH potpisnice Ugovora o osnivanju Energetske zajednice kojim su se obavezale da povećaju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Zbog toga, kako je istakao Džindić, EPBiH radi na pripremi dokumentacije idejnog projekta za solarni park, koji će biti na istom području kao i vetropark, kako bi se iskoristili svi pristupni putevi, ali i sva druga neophodna infrastruktura.

Na taj način se smanjuje cena projekta koja se kreće između 30 i 50 miliona KM (15-25 miliona evra), naveo je Džindić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.

Medunarodne institucije Vlade Srbije odlaze primenu Zakona OIE

Međunarodne institucije tražile od Vlade Srbije da ne odlaže primenu Zakona o korišćenju OIE

19 јануара 2022 - Reagujući na zahteve EMS-a i EPS-a, tri međunarodne institucije navode da bi Srbija promenom Zakona o korišćenju OIE izneverila investitore