OIE

EPBIH gradi solarnu elektranu snage 30 MW pored vetroparka Podveležje

epbih solar park podvelezje

Slika: Erich Westendarp from Pixabay

Objavljeno

11.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2020.

Komentari

0

Podeli

U Bosni i Hercegovini priprema se gradnja i treće velike solarne elektrane, koju će instalirati Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH). Solarni park snage 30 MW biće izgrađen na lokaciji na kojoj će početkom sledeće godine biti pušten u rad vetropark Podveležje.

Bosna i Hercegovina trenutno nema nijednu veliku solarnu elektranu, ali planovi državnih i privatnih kompanija će to promeniti, pa bi kapaciteti za korišćenje solarne energije u narednih nekoliko godina mogli da dostignu 163 MW. Osim najave EPBiH, nedavno je Republika Srpska dodelila dve koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW).

EPBIH priprema idejni projekat za solarnu elektranu na lokaciji gde trenutno gradi vetropark Podveležje

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, najavio je da EPBiH priprema idejni projekat za solarnu elektranu snage 30 MW koja će biti instalirana na podveleškom platou.

EPBiH je na ovom području u maju počeo da gradi vetroelektranu Podveležje snage 48MW, što je prvi vetropark ove državne elektroprivrede. Džindić je rekao da je ova investicija od 145 miliona konvertibilnih maraka (oko 74,1 milion evra) pri kraju i da će elektrana u prvom kvartalu 2021. biti puštena u rad.

Zbog već izgrađene prateće infrastrukture, koja je bila nepohodna za gradnju vetroparka Podveležje, biće potrebno manje novca za gradnju solarnog parka

On je istakao da je ovo jedan od najznačajnijih projekata EPBiH s obzirom na činjenicu da su BiH i Federacija BiH potpisnice Ugovora o osnivanju Energetske zajednice kojim su se obavezale da povećaju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Zbog toga, kako je istakao Džindić, EPBiH radi na pripremi dokumentacije idejnog projekta za solarni park, koji će biti na istom području kao i vetropark, kako bi se iskoristili svi pristupni putevi, ali i sva druga neophodna infrastruktura.

Na taj način se smanjuje cena projekta koja se kreće između 30 i 50 miliona KM (15-25 miliona evra), naveo je Džindić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.