OIE

EPBIH gradi solarnu elektranu snage 30 MW pored vetroparka Podveležje

epbih solar park podvelezje

Slika: Erich Westendarp from Pixabay

Objavljeno

11.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2020.

Komentari

0

Podeli

U Bosni i Hercegovini priprema se gradnja i treće velike solarne elektrane, koju će instalirati Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH). Solarni park snage 30 MW biće izgrađen na lokaciji na kojoj će početkom sledeće godine biti pušten u rad vetropark Podveležje.

Bosna i Hercegovina trenutno nema nijednu veliku solarnu elektranu, ali planovi državnih i privatnih kompanija će to promeniti, pa bi kapaciteti za korišćenje solarne energije u narednih nekoliko godina mogli da dostignu 163 MW. Osim najave EPBiH, nedavno je Republika Srpska dodelila dve koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW).

EPBIH priprema idejni projekat za solarnu elektranu na lokaciji gde trenutno gradi vetropark Podveležje

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, najavio je da EPBiH priprema idejni projekat za solarnu elektranu snage 30 MW koja će biti instalirana na podveleškom platou.

EPBiH je na ovom području u maju počeo da gradi vetroelektranu Podveležje snage 48MW, što je prvi vetropark ove državne elektroprivrede. Džindić je rekao da je ova investicija od 145 miliona konvertibilnih maraka (oko 74,1 milion evra) pri kraju i da će elektrana u prvom kvartalu 2021. biti puštena u rad.

Zbog već izgrađene prateće infrastrukture, koja je bila nepohodna za gradnju vetroparka Podveležje, biće potrebno manje novca za gradnju solarnog parka

On je istakao da je ovo jedan od najznačajnijih projekata EPBiH s obzirom na činjenicu da su BiH i Federacija BiH potpisnice Ugovora o osnivanju Energetske zajednice kojim su se obavezale da povećaju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Zbog toga, kako je istakao Džindić, EPBiH radi na pripremi dokumentacije idejnog projekta za solarni park, koji će biti na istom području kao i vetropark, kako bi se iskoristili svi pristupni putevi, ali i sva druga neophodna infrastruktura.

Na taj način se smanjuje cena projekta koja se kreće između 30 i 50 miliona KM (15-25 miliona evra), naveo je Džindić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

11. decembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

11. decembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. decembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

11. decembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.