OIE

Vetroelektrana Podveležje počela da proizvodi električnu energiju

Slika: EPBiH

Objavljeno

18.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Vetroagregati na lokacijama 7 i 8 Vetroelektrane Podveležje u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovat-sate električne energije koja je plasirana u prenosnu mrežu.

Testiranjem na prva dva vetroagregata od ukupno 15 instaliranih u okviru vetroparka Podveležje, ukupne snage 48 MW, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vetroagregata i proizvodnja električne energije.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) počela je gradnju svog prvog vetroparka u maju prošle godine.

Kako je saopštila ova kompanija, izvođač radova konzorcijum koji predvodi Siemens u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata.

Instaliran je i delimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) za Podveležje, koji predstavlja krovni sistem i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje vetroparkom iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom EPBiH lociranog u Sarajevu, saopštila je EPBiH (snimak).

vetroelektrana podvelezje pocetak proizvodnje

Podveležje bi godišnje trebalo da proizvodi 130 GWh električne energije. EPBiH planira da pored vetroparka izgradi i solarnu elektranu snage 30 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno