OIE

Vetroelektrana Podveležje počela da proizvodi električnu energiju

Slika: EPBiH

Objavljeno

18.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Vetroagregati na lokacijama 7 i 8 Vetroelektrane Podveležje u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovat-sate električne energije koja je plasirana u prenosnu mrežu.

Testiranjem na prva dva vetroagregata od ukupno 15 instaliranih u okviru vetroparka Podveležje, ukupne snage 48 MW, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vetroagregata i proizvodnja električne energije.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) počela je gradnju svog prvog vetroparka u maju prošle godine.

Kako je saopštila ova kompanija, izvođač radova konzorcijum koji predvodi Siemens u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata.

Instaliran je i delimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) za Podveležje, koji predstavlja krovni sistem i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje vetroparkom iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom EPBiH lociranog u Sarajevu, saopštila je EPBiH (snimak).

vetroelektrana podvelezje pocetak proizvodnje

Podveležje bi godišnje trebalo da proizvodi 130 GWh električne energije. EPBiH planira da pored vetroparka izgradi i solarnu elektranu snage 30 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

18. januar 2021. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

18. januar 2021. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

18. januar 2021. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

18. januar 2021. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa