OIE

Vetroelektrana Podveležje počela da proizvodi električnu energiju

Slika: EPBiH

Objavljeno

18.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Vetroagregati na lokacijama 7 i 8 Vetroelektrane Podveležje u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovat-sate električne energije koja je plasirana u prenosnu mrežu.

Testiranjem na prva dva vetroagregata od ukupno 15 instaliranih u okviru vetroparka Podveležje, ukupne snage 48 MW, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vetroagregata i proizvodnja električne energije.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) počela je gradnju svog prvog vetroparka u maju prošle godine.

Kako je saopštila ova kompanija, izvođač radova konzorcijum koji predvodi Siemens u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata.

Instaliran je i delimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) za Podveležje, koji predstavlja krovni sistem i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje vetroparkom iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom EPBiH lociranog u Sarajevu, saopštila je EPBiH (snimak).

vetroelektrana podvelezje pocetak proizvodnje

Podveležje bi godišnje trebalo da proizvodi 130 GWh električne energije. EPBiH planira da pored vetroparka izgradi i solarnu elektranu snage 30 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.