OIE

Siemens i EPBiH potpisali ugovore vredne 69 miliona za vetropark Podveležje

Siemens-EPBiH-potpisali-ugovore-vetropark-Podvelezje

Slika: EPBiH

Objavljeno

28.02.2019.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

28.02.2019.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Državna elektroenergetska kompanija Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) potpisala je sa konzorcijumom predvođenim firmom Siemens Gamesa iz Hrvatske dva ugovora vredna ukupno oko 69 miliona evra o postavljanju i petogodišnjem održavanju 15 turbina u vetroelektrani Podveležje, ukupne instalisane snage 48 MW, navodi se u saopštenju EPBiH.

Konzorcijum, sastavljen od firmi Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska, će projektovati, isporučiti opremu, obaviti građevinske radove, montirati, ispitati i pustiti u rad vetroturbine u roku od 21,5 meseci, piše u saopštenju povodom potpisivanja ugovora.

Vetroelektrana Podveležje, koja se nalazi oko 10 kilometara istočno od Mostara i čija očekivana godišnja proizvodnja je oko 130 GWh električne energije, se finansira kreditnim sredstvima Nemačke razvojne banke KfW, u okviru nemačke finansijske saradnje, kao i sopstvenim sredstvima EPBiH.

Prema ranijim izveštajima, prvi ugovori za izgradnju ove vetroelektrane potpisani su u još januaru 2017, čime je zvanično počela izgradnja.

Ukupna vrednost investicije u vetropark Podveležje je 83,2 miliona evra, od čega će EPBiH obezbediti 17,8 miliona evra sopstvenih sredstava, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz kredita KfW u iznosu od 65 miliona evra.

Na prezentaciji projekta vetroparka Podveležje, u martu 2018. godine, rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađena trafostanica 110kV/30kV, a da će u trećoj fazi biti izgrađeni lokalni putevi i neophodne platforme.

Prvi vetropark u sistemu EPBiH

Potpisivanju ugovora o vetrogeneratorima prisustvovao je i Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Nemačke u Bosni i Hercegovini, koji je podsetio da Podveležje nije samo prva vetroelektrana u sistemu EPBiH, nego i jedna od prvih u ovoj zemlji.

Sedat je, takođe, rekao da su Vlada Savezne Republike Nemačke i KfW ponosni što finansiraju i savetodavno prate ovaj pionirski projekat.

U ime konzorcijuma Siemens Gamesa potpisnici ugovora su Viktor Ivanov Garbev, predsednik uprave Siemens Gamesa Renewable Energy, i Mario Marčan, član uprave. U ime EPBiH, svoj potpis na ugovore stavio je generalni direktor Bajazit Jašarević.

Komentara: (1)
Semir / 05.03.2019.

Postoji greška ju tekstu.

Umjesto teksta „rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađeno 30 trafostanica od 110kV“, treba da stoji tekst: „rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađena trafostanica 110kV/30kV“.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

28. februar 2019. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

28. februar 2019. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

28. februar 2019. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

28. februar 2019. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu