OIE

Siemens i EPBiH potpisali ugovore vredne 69 miliona za vetropark Podveležje

Siemens-EPBiH-potpisali-ugovore-vetropark-Podvelezje

Slika: EPBiH

Objavljeno

28.02.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.02.2019.

Komentari

1

Podeli

Državna elektroenergetska kompanija Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) potpisala je sa konzorcijumom predvođenim firmom Siemens Gamesa iz Hrvatske dva ugovora vredna ukupno oko 69 miliona evra o postavljanju i petogodišnjem održavanju 15 turbina u vetroelektrani Podveležje, ukupne instalisane snage 48 MW, navodi se u saopštenju EPBiH.

Konzorcijum, sastavljen od firmi Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska, će projektovati, isporučiti opremu, obaviti građevinske radove, montirati, ispitati i pustiti u rad vetroturbine u roku od 21,5 meseci, piše u saopštenju povodom potpisivanja ugovora.

Vetroelektrana Podveležje, koja se nalazi oko 10 kilometara istočno od Mostara i čija očekivana godišnja proizvodnja je oko 130 GWh električne energije, se finansira kreditnim sredstvima Nemačke razvojne banke KfW, u okviru nemačke finansijske saradnje, kao i sopstvenim sredstvima EPBiH.

Prema ranijim izveštajima, prvi ugovori za izgradnju ove vetroelektrane potpisani su u još januaru 2017, čime je zvanično počela izgradnja.

Ukupna vrednost investicije u vetropark Podveležje je 83,2 miliona evra, od čega će EPBiH obezbediti 17,8 miliona evra sopstvenih sredstava, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz kredita KfW u iznosu od 65 miliona evra.

Na prezentaciji projekta vetroparka Podveležje, u martu 2018. godine, rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađena trafostanica 110kV/30kV, a da će u trećoj fazi biti izgrađeni lokalni putevi i neophodne platforme.

Prvi vetropark u sistemu EPBiH

Potpisivanju ugovora o vetrogeneratorima prisustvovao je i Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Nemačke u Bosni i Hercegovini, koji je podsetio da Podveležje nije samo prva vetroelektrana u sistemu EPBiH, nego i jedna od prvih u ovoj zemlji.

Sedat je, takođe, rekao da su Vlada Savezne Republike Nemačke i KfW ponosni što finansiraju i savetodavno prate ovaj pionirski projekat.

U ime konzorcijuma Siemens Gamesa potpisnici ugovora su Viktor Ivanov Garbev, predsednik uprave Siemens Gamesa Renewable Energy, i Mario Marčan, član uprave. U ime EPBiH, svoj potpis na ugovore stavio je generalni direktor Bajazit Jašarević.

Komentara: (1)
Semir / 05.03.2019.

Postoji greška ju tekstu.

Umjesto teksta „rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađeno 30 trafostanica od 110kV“, treba da stoji tekst: „rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađena trafostanica 110kV/30kV“.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

28. februar 2019. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

28. februar 2019. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

28. februar 2019. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

28. februar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka