OIE

Potpisani prvi ugovori za izgradnju vetroelektrane Podveležje

Foto: Pixabay

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Prvi ugovori za izgradnju vetroelektrane Podveležje kod Mostara u Bosni i Hercegovini (BiH) su potpisani. Time je zvanično počela izgradnja vetroparka koja je najavljivana osam godina.

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne saobraćajnice u naselju Podveležje u ime grada Mostara kao investitora potpisao je gradonačelnik Ljubo Bešlić, saopšteno je na zvaničnoj prezentaciji grada. Radove na rekonstrukciji lokalne saobraćajnice izvodiće kompanije HP Investing i Amitea iz Mostara. U njihovo ime ugovor je potpisao Hasan Pekušić, direktor HP Investinga.

Ugovor o izgradnji pristupnih puteva, servisnih saobraćajnica i montažnih platoa za kranove u vetroparku Podveležje u ime naručioca radova potpisao je generalni direktor Elektroprivrede BiH (EPBiH) Bajazit Jašarević. Izabrani izvođač radova je konzorcijum koji čine mostarske kompanije HP Investing, Amitea i Izgradnja Tojaga.

Ugovor o rekonstrukciji lokalne saobraćajnice vredan je  607.000 evra, a rok za završetak radova je deset meseci. Vrednost radova na izgradnji pristupnih puteva, servisnih saobraćajnica i montažnih platoa za kranove je 2,69 miliona evra.

„Ovaj projekat smo najavljivali osam godina. Želja nam je da Mostar, a i ova regija, kroz ovakve projekte poprave uslove života, da se ljudi zaposle, jer samo na taj način vidimo perspektivu i održivi razvoj. Održivog razvoja nema bez investicija i podrške viših nivoa vlasti,“ izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, prenose BiH mediji.

„Ove sedmice smo već drugi put na sastanku sa gradonačelnikom, gde je tema Mostar i investicije. Svesni smo odsustva investicija u Mostar, koje treba da pokrenemo prvo kroz državna preduzeća da bismo oživeli privredni život. Ovo je mala suma, ali ovo je početak izgradnje prvog vetroparka u Bosni i Hercegovini,“ rekao je predsednik Vlade FBiH Fadil Novalić koji je prisustvovao potpisivanju ugovora.

Vetroelektrana Podveležje imaće kapacitet 48 megavata (MW), a njena planirana godišnja proizvodnja je 120 gigavat-sati (GWh). EPBiH raspisala je u decembru prošle godine tender za izgradnju podstanice i postavljanje kablova.

Ukupna vrednost investicije je 83,2 miliona evra, od čega će EPBiH obezbediti 17,8 miliona evra sopstvenih sredstava, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz kredita u iznosu od 65 miliona evra koji je odobrila nemačka banka za razvoj KfW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

23. januar 2017. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

23. januar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

23. januar 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

23. januar 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače