OIE

Suzlon će za vetropark Ivan sedlo nabaviti manje turbina veće snage

Suzlon vetropark Ivan Sedlo turbina snage

Slika: Unsplash

Objavljeno

19.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Danska kompanija je preko svoje firme u BiH zatražila još jednu ekološku dozvolu posle revizije projekta vetroelektrane za lokaciju u blizini Sarajeva. Suzlon je saopštio da će se pogon Ivan sedlo sastojati od pet umesto 12 jedinica.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma Bosne i Hercegovine objavilo je da je Suzlon Wind Energy BH podneo zahtev za ekološku dozvolu za planirani vetropark Ivan sedlo. Zainteresovani mogu da pošalju primedbe i sugestije do 25. avgusta.

Elektrana će zauzeti manje prostora nego što je ranije zamišljeno

Bilo je planirano 12 turbina i preduzeće je pre dve godine dobilo ekološku dozvolu, ali sada je prepravilo dokumentaciju i nova verzija je sa pet turbina proizvođača Siemens Gamesa. To znači da će se obim zahvata u prostoru smanjiti i to je značajno sa aspekta zaštite okoline i ublažavanja devastacije prirodnog stanja, navela je podružnica kompanije Suzlon Wind Energy iz Danske.

Suzlon je otkrio da je projektovana godišnja proizvodnje 78,3 gigavat-sata

Napomenula je da planirani kapacitet postrojenja koje treba da se postavi jugozapadno od Sarajeva ostaje 25 megavata. Firma je interesovanje za projekat izrazila još 2008. godine. U međuvremenu je odbacila varijantu s 22 turbine, a posle toga i mogućnost da instalira 19 jedinica ukupne snage 39,9 megavata.

Kanton Sarajevo i Suzlon su u maju 2018. za vetropark potpisali tridesetogodišnji koncesioni sporazum. U to vreme, lokalne vlasti su procenjivale investiciju na 30 miliona evra. Rezultati testova na planinskom prevoju Ivan sedlo pokazali su prosečnu brzinu vetra od 7,7 metara u sekundi.

Turbine će biti građene na do 1.526 metara nadmorske visine

Agregati će imati međusobni razmak od barem tri stotine metara, navela je kompanija u svojoj izjavi o merama za smanjenje štetnog uticaja na lokalnu floru i faunu. Turbine će biti građene na između 1.172 i 1.526 metara iznad nivoa mora, stoji u dokumentu.

Projektanti su zamislili da se sistemi Siemens Gamesa SG 5.0-145 postave na tornjeve od 102,5 metara, a prečnik će biti 145 metara, saopštio je Suzlon i dodao da će vetropark imati godišnji učinak od 78,3 gigavat-sata. Najbliža naselja su Mrkajići, Vukovići i Bradina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

19. avgust 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. avgust 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. avgust 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. avgust 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage