x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Suzlon će za vetropark Ivan sedlo nabaviti manje turbina veće snage

19.08.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Unsplash
Suzlon će za vetropark Ivan sedlo nabaviti manje turbina veće snage

Danska kompanija je preko svoje firme u BiH zatražila još jednu ekološku dozvolu posle revizije projekta vetroelektrane za lokaciju u blizini Sarajeva. Suzlon je saopštio da će se pogon Ivan sedlo sastojati od pet umesto 12 jedinica.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma Bosne i Hercegovine objavilo je da je Suzlon Wind Energy BH podneo zahtev za ekološku dozvolu za planirani vetropark Ivan sedlo. Zainteresovani mogu da pošalju primedbe i sugestije do 25. avgusta.

Elektrana će zauzeti manje prostora nego što je ranije zamišljeno

Bilo je planirano 12 turbina i preduzeće je pre dve godine dobilo ekološku dozvolu, ali sada je prepravilo dokumentaciju i nova verzija je sa pet turbina proizvođača Siemens Gamesa. To znači da će se obim zahvata u prostoru smanjiti i to je značajno sa aspekta zaštite okoline i ublažavanja devastacije prirodnog stanja, navela je podružnica kompanije Suzlon Wind Energy iz Danske.

Suzlon je otkrio da je projektovana godišnja proizvodnje 78,3 gigavat-sata

Napomenula je da planirani kapacitet postrojenja koje treba da se postavi jugozapadno od Sarajeva ostaje 25 megavata. Firma je interesovanje za projekat izrazila još 2008. godine. U međuvremenu je odbacila varijantu s 22 turbine, a posle toga i mogućnost da instalira 19 jedinica ukupne snage 39,9 megavata.

Kanton Sarajevo i Suzlon su u maju 2018. za vetropark potpisali tridesetogodišnji koncesioni sporazum. U to vreme, lokalne vlasti su procenjivale investiciju na 30 miliona evra. Rezultati testova na planinskom prevoju Ivan sedlo pokazali su prosečnu brzinu vetra od 7,7 metara u sekundi.

Turbine će biti građene na do 1.526 metara nadmorske visine

Agregati će imati međusobni razmak od barem tri stotine metara, navela je kompanija u svojoj izjavi o merama za smanjenje štetnog uticaja na lokalnu floru i faunu. Turbine će biti građene na između 1.172 i 1.526 metara iznad nivoa mora, stoji u dokumentu.

Projektanti su zamislili da se sistemi Siemens Gamesa SG 5.0-145 postave na tornjeve od 102,5 metara, a prečnik će biti 145 metara, saopštio je Suzlon i dodao da će vetropark imati godišnji učinak od 78,3 gigavat-sata. Najbliža naselja su Mrkajići, Vukovići i Bradina.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.