OIE

Grad sunca dobija prvu od ukupno tri solarne elektrane

Grad sunca dobija prvu od ukupno tri solarne elektrane

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.11.2021.

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Podeli

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da bi radovi na podizanju ERS-ove solarne elektrane Trebinje 1 mogli da počnu na proleće, a da se na istom lokalitetu planiraju još dve, snage po 55 megavata.

Elektroprivreda Republike Srpske – ERS dobila je pre godinu dana koncesiju za izgradnju solarne elektrane Trebinje 1, kapaciteta 71 megavata. Vrednost projekta je procenjena na 100 miliona konvertibilnih maraka ili nešto manje od 52 miliona evra, a Evropska banka za obnovu i razvoj je nedavno izrazila interesovanje da ga finansira.

Definisanje partnerstava za solarne elektrane Trebinje 2, Trebinje 3

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kazao je tokom posete ovom gradu u istočnoj Hercegovini „da bi bilo realno“ da pomenuta državna kompanija izgradnju na Zubačkom platou s izgradnjom počne na proleće. Na istom lokalitetu su planirane još dve solarne elektrane od po 55 megavata, po njegovim rečima.

Još se radi na definisanju partnerstava za Trebinje 2 i Trebinje 3 na Zupcima, navodi entitetski ministar i procenjuje da bi te dve solarne elektrane mogle biti završene za dve godine. Treba napomenuti da ERS upravlja i hidroelektranama Trebinje 1 i Trebinje 2 u istom kraju.

Đokić je izjavio da bi najjužniji grad u zemlji samo od nadoknade za solarne elektrane mogao da prihoduje 2,4 miliona maraka ili 1,2 miliona evra godišnje. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da bi lokalne vlasti prilagodile prostorne planove u navedenu svrhu i da će istražiti potencijalne lokacije za fotonaponske pogone.

U Trebinju će biti sproveden pilot-projekat za solarne panele na krovovima kuća

Pored najave za Trebinje 1, Đokić se osvrnuo i na Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je na javnoj raspravi. Vlada Republike Srpske će podstaći domaćinstva i privredne subjekte da instaliraju solarne panele i proizvode struju za svoje potrebe, izjavio je. „Mi ćemo na taj način stvoriti mogućnost da imamo više energije za prodaju na drugim tržištima, gdje možemo ostvariti daleko veće prihode“, dodao je.

Đokić je otkrio da će pilot-projekat biti sproveden upravo u gradu sunca. Prvi čovek Trebinja Mirko Ćurić napomenuo je da će učestvovati 20 domaćinstava.

Komentara: (2)
Stojanovic Djordjo / 03.11.2021.

Postovana gospodo,
razmisljam o izgradnji jedne solarne elektrane snage od 150kw na podrucju Bijeljine, zbog toga me neke strvari za pocetak interesuju:
-Sa kim bi trebao o tome razgovarati u Bijeljini?
-Koja bi to bila investicija bila?
-Ima li kakvih posticaja ?
– I mnogo toga me interesuje sto bilo bitno za mene pocetnika?!

Lijep Pozdrav

Djordjo Stojanovic

SM / 07.11.2021.

Djordjo: novi zakon za RS još nije usvojen, upravo je završen period javne rasprave. Poticaja u BIH nema jer je istekao akcioni plan. Ipak ne treba čekati sa pripremom papira, taman sve skupiti dok se novi zakon ne usvoji.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. novembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

2. novembar 2021. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

2. novembar 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. novembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.