OIE

Luka Petrović: ERS namerava da bude prodavac balansne energije u regionu

Elektroprivreda Republike Srpske namerava da bude prodavac balansne energije u regionu luka petrovic

Slika: ERS

Objavljeno

11.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da gradi hidroelektrane i solarne elektrane, dok će vetroparkovi biti u drugom planu.

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, izjavio je da je sada 40 odsto proizvodnje ERS-a iz obnovljivih izvora energije, a da je cilj da se u narednom periodu taj procenat poveća na 60 i zbog toga je ključna izgradnja hidroelektrana Dabar, Buk Bijela, Bistrica, kao i solarne elektrane Trebinje 1 i vetroparka Hrgud.

Petrović je naglasio da Republika Srpska ima ogroman hidropotencijal, kao i velike potencijale za razvoj elektrana na vetar i solarnu energiju. Ali, kako je rekao, energija vetra ne spada u upravljive, odnosno stabilne izvore energije i njeno balansiranje košta investitora zbog čega se ERS opredelio prvenstveno za izgradnju hidroelektrana i solarnih elektrana.

Balansiranje vetroparkova je trošak za investitora

„Do sada smo razvili 247 megavata (MW) solarnih projekata Trebinje – Ljubinje koji će sa projektima hidroelektrana služiti da prodajemo balansnu energiju zemljama okruženja“, rekao je Petrović“, preneo je sajt ERS-a.

ERS je prošle godine dobio koncesiju za gradnju elektrane Trebinje 1, a preuzeo je i razvoj elektrane Ljubinje, za koju je tender za koncesiju propao još 2018.

On je naglasio da 14. jula ove godine Evropska komisija predstavlja predlog za prekograničnu taksu na CO2. Sve članice EU, kako je dodao, već plaćaju emisije ugljen-dioksida 54 evra po toni.

Republika Srpska tu naknadu ne plaća i postoji ideja da se izdvajanjem određene sume novca, koja bi se uložila u projekte ERS-a iz obnovljivih izvora, pokaže dobra volja da se ide ka tim principima EU, rekao je Petrović.

Nadležni u BiH moraju da shvate da je gradnja novih elektrana, poput HE Buk Bijela, važna i za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH

On je naveo da BiH konačno mora da shvati i prihvati da je izgradnja energetskih objekata od velikog značaja i za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH i da pojedinci i institucije na nivou BiH treba da prestanu sa blokadama projekata od opšteg interesa.

„U BiH treba da shvate da će od ovih projekata, recimo HE Buk Bijela veliku korist imati i Federacija jer će se novac za PDV od prodaje električne energije uplaćivati Bosni i Hercegovini, odnosno i Federaciji BIH“, naveo je Petrović.

On je istakao da je cilj ERS-a i Vlade Republike Srpske je što hitnije ulaganje u obnovljive izvore energije jer će se na taj način sačuvati najniža cenu električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

11. jun 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. jun 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. jun 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. jun 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage