Električna energija

ERS traži kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

ERS trazi kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

Slika: RD LH from Pixabay

Objavljeno

05.04.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.04.2021.

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) objavila je tender za obezbeđivanje kredita od 118,7 miliona evra za izgradnju tri hidroelektrane na reci Bistrici, snage 45 megavata (MW) i hidroelektrane Dabar, snage 160 MW.

Elektroprivreda Republike Srpske namerava da uzme kredit od 68,7 miliona evra za tri HE na Bistrici i od 50 miliona evra za HE Dabar. Rok za dostavljanje ponuda je 17. maj.

Obezbeđivanje kredita za tri HE na Bistrici je trebalo da bude završeno još prošle godine, ali je zbog pandemije korona virusa kasnilo, pa će kasniti i završetak ovog projekta.

Krajem 2019. godine Republika Srpska sklopila je ugovor o gradnji tri HE na Bistrici sa kineskom kompanijom Avik (AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.).

Radovi na HE Dabar su već u toku.

Kamata za kredit za HE na Bistrici, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, može biti najviše 2,5 odsto, a traženi grejs period je 42 meseca. Planirano je da se ovaj kredit povuče u naredne tri godine.

Za HE Dabar traži se zajam sa maksimalnom kamatom od 3,8 odsto i grejs periodom od četiri godine. Ovaj zajam bi skoro ceo bio odmah povučen.

Komentara: (1)
Nikola / 18.04.2021.

Niko nas ne obaveštava o eksproprijacjie zemljiste u Nevesinje,Drežanj .
Zemljiste je aktuelno jer je predviđena he
Dabar.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. april 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. april 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. april 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. april 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji