OIE

ERS u riziku da bez kredita propadne projekat hidroelektrana na Bistrici

ERS u riziku bez kredita hidroelektrana na Bistrici

Photo: Pixabay

Objavljeno

11.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2020.

Komentari

0

Podeli

ERS tvrdi da će rokovi za građenje hidroelektrana na Bistrici biti produženi jer je nastupila viša sila i navodi da je do zastoja došlo zbog pandemije oboljenja COVID-19. Izvođač iz Kine AVIC-ENG navodno ima mogućnost da poništi ugovor za tri postrojenja ukoliko se finansiranje ne obezbedi za manje od dva meseca, kao i da zadrži avans.

Elektroprivreda Republike Srpske, državna elektroenergetska kompanija iz Bosne i Hercegovine, kasni s razvojem projekta niza hidroelektrana na reci Bistrici. Naime, ERS ima rok do 4. septembra da zatvori finansijsku konstrukciju ili će izvođač, AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering, moći da zadrži avans od četiri miliona konvertibilnih maraka odnosno dva miliona evra, objavio je Capital.ba, pozivajući se na ugovor.

ERS ne negira „određeno kašnjenje“

Sporazum potpisan u decembru za tri hidroelektrane na Bistrici vredan je 235 miliona maraka (120 miliona evra). Sredstva moraju da budu spremna do 4. septembra, a ERS je priznao „određeno kašnjenje“, stoji u članku.

Kompanija tvrdi da će rok biti produžen zbog više sile, ukazujući na pandemiju virusa korona. Takođe je navela da HE Bistrica, firma koja upravlja projektom, ima kadrovska ograničenja.

Hidroelektrane na Drini zadužene da nađu zajam

Kompleks na jugoistoku BiH trebalo je da se izgradi u roku od četiri godine. Akcionari su u aprilu predložili da Hidroelektrane na Drini, ERS-ova ćerka firma koja kontroliše projekat, obezbede kreditni paket.

Po sporazumu, 85 procenata troškova za hidroelektrane na Bistrici biće pokriveno zajmovima. Avans od četiri miliona maraka je iz pozajmice koju su Hidroelektrane na Drini dale HE Bistrica, koja ima koncesiju za poduhvat.

ERS ukazuje na kadrovska ograničenja u svom preduzeću HE Bistrica

ERS je prvo prodao HE Bistrica kompaniji Kaldera Milenka Čičića za 6,8 miliona maraka (3,5 miliona evra), nakon čega ju je preuzeo Prointer. Zatim je ERS firmu kupio nazad za preko 20 miliona maraka ili 10 miliona evra, stoji u izveštaju.

AVIC je ranije angažovan za kaskadu hidrocentrala na Drini

Hidrocentrale na Bistrici u kaskadi zamišljene sa ukupno 45 megavata snage.

AVIC je, inače, 2017. potpisao memorandum o razumevanju za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na Drini, nedaleko odatle.

Elektroprivreda Srbije, EPS, upravlja hidroelektranom koja se takođe zove Bistrica sa svoje strane granice. Taj pogon je star šest decenija. Postoji i projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

11. jul 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. jul 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. jul 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. jul 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage