Električna energija

Kina će graditi tri hidroelektrane u Srpskoj za sto miliona evra

avic hidroelektrane viskovic

Objavljeno

06.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je sklopio inicijalni sporazum o instaliranju tri hidroelektrane na Bistrici ukupne snage 45 megavata. Zadatak je preuzeo Avik (AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.), u čije ime je dokument potpisao predsednik uprave Suo Šuhe.

Višković je u Kini, gde je boravio u radnoj poseti, rekao da je projekat Bistrica vredan sto miliona evra. On je dodao da sledi izrada studije izvodljivosti za hidroelektrane i da će nadležni s njom tražiti kredit. Premijer je otkrio da su rokovi za to iz sporazuma pola godine do devet meseci.

U igri i aerodrom i fabrika cevi

Dve strane su se dogovorile i da će kineski gigant početi izgradnju fabrike cevi u obližnjoj Foči kada krenu radovi na reci, napomenuo je. Avik će i pokriti studiju opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje, po Viškovićevim rečima, a ako projekat prođe, taj infrastrukturni kompleks će preuzeti međudržavno preduzeće.On je predvodio delegaciju u kojoj su bili i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i direktor Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske matično preduzeće a.d. Luka Petrović. Šef vlade manjeg entiteta Bosne i Hercegovine se sastao i sa predstavnicima ICBC-a (Industrial and Commercial Bank of China Ltd.).

ICBC mogući finansijer hidroelektrana

Vlada u Banjaluci čeka odgovor od ovog kreditora, jednog od najvećih na svetu, kazao je i dodao da će nadležni početi da rade na dokumentaciji za pozajmicu za hidroelektrane.

Višković je napomenuo da bi Avik potpuno kontrolisao proizvodnju cevi, a da će velik deo biti za hidroelektrane. On je izjavio da je budućim partnerima sugerisao da prave i cevi za gas, kao i da mogu da izrađuju ravno staklo od kvarcnog peska iz nalazišta kod Bratunca. Povrh toga, saopštio je da su domaćinima predložili saradnju između svojih kompanija iz namenske industrije i Avikovog odbrambenog kompleksa.

Kina je opredelila sredstva za grantove Srpskoj

Po premijerovim rečima, treba otvoriti pitanje pripremljenih grantova Kine za BiH i Republiku Srpsku. On kaže da su stavke u budžetu najmnogoljudnije zemlje odvojene.

Srpska planira da pogone Buk Bijela, Foča i Paunci, od ukupno 180 megavata, podigne zajedno sa Srbijom. Za te hidroelektrane je sa Avikom 2017. potpisala memorandum o saradnji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

6. decembar 2019. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

6. decembar 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

6. decembar 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

6. decembar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane