Električna energija

Kina će graditi tri hidroelektrane u Srpskoj za sto miliona evra

avic hidroelektrane viskovic

Objavljeno

06.12.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je sklopio inicijalni sporazum o instaliranju tri hidroelektrane na Bistrici ukupne snage 45 megavata. Zadatak je preuzeo Avik (AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.), u čije ime je dokument potpisao predsednik uprave Suo Šuhe.

Višković je u Kini, gde je boravio u radnoj poseti, rekao da je projekat Bistrica vredan sto miliona evra. On je dodao da sledi izrada studije izvodljivosti za hidroelektrane i da će nadležni s njom tražiti kredit. Premijer je otkrio da su rokovi za to iz sporazuma pola godine do devet meseci.

U igri i aerodrom i fabrika cevi

Dve strane su se dogovorile i da će kineski gigant početi izgradnju fabrike cevi u obližnjoj Foči kada krenu radovi na reci, napomenuo je. Avik će i pokriti studiju opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje, po Viškovićevim rečima, a ako projekat prođe, taj infrastrukturni kompleks će preuzeti međudržavno preduzeće.On je predvodio delegaciju u kojoj su bili i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i direktor Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske matično preduzeće a.d. Luka Petrović. Šef vlade manjeg entiteta Bosne i Hercegovine se sastao i sa predstavnicima ICBC-a (Industrial and Commercial Bank of China Ltd.).

ICBC mogući finansijer hidroelektrana

Vlada u Banjaluci čeka odgovor od ovog kreditora, jednog od najvećih na svetu, kazao je i dodao da će nadležni početi da rade na dokumentaciji za pozajmicu za hidroelektrane.

Višković je napomenuo da bi Avik potpuno kontrolisao proizvodnju cevi, a da će velik deo biti za hidroelektrane. On je izjavio da je budućim partnerima sugerisao da prave i cevi za gas, kao i da mogu da izrađuju ravno staklo od kvarcnog peska iz nalazišta kod Bratunca. Povrh toga, saopštio je da su domaćinima predložili saradnju između svojih kompanija iz namenske industrije i Avikovog odbrambenog kompleksa.

Kina je opredelila sredstva za grantove Srpskoj

Po premijerovim rečima, treba otvoriti pitanje pripremljenih grantova Kine za BiH i Republiku Srpsku. On kaže da su stavke u budžetu najmnogoljudnije zemlje odvojene.

Srpska planira da pogone Buk Bijela, Foča i Paunci, od ukupno 180 megavata, podigne zajedno sa Srbijom. Za te hidroelektrane je sa Avikom 2017. potpisala memorandum o saradnji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

6. decembar 2019. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

6. decembar 2019. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

6. decembar 2019. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

6. decembar 2019. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom