Električna energija

Kineska kompanija AVIC nudi finansiranje i gradnju HE Buk Bijela i 4 MHE

AVIC-buk-bijela-

Slika: Sastanak ministra Đokića sa kineskom delegacijom (Ministarstvo energetike i rudarstva)

Objavljeno

24.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering (AVIC) zainteresovana je za gradnju tri velike hidroelektrane (HE) – Buk Bijela, Foča i Paunci, ali i četiri male hidroelektrane (MHE).

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, kako je saopštilo Ministarstvo, sastao se sa potencijalnim partnerima iz Kine, predstavnicima kineske kompanije AVIC. Na sastanku je istaknuto da je Republika Srpska kineskim investitorima interesantna zbog energetskih potencijala i bogatstva zelene energije što, kako je rečeno, stranci vide kao posebno profitabilan potencijal.

Đokić je podsetio da je koncept izgradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci u sistemu Gornja Drina promenjen, uključivanjem Srbije, sa kojom će RS zajedno graditi ove kapitalne objekte.

Kineska firma nudi finansiranje i izvođenje radova bez ulaska u vlasništvo

„Kinezi su zainteresovani da obezbede finansiranje i da budu izvođači, to je model koji su ponudili. Oni nisu zainteresovani, niti mi imamo interes da ulaze u kapital, već da nam budu partneri u izvođenju i finansiranju“, objasnio je Đokić.

On je istakao da se na projektu Buk Bijela radilo veoma dugo i da je u velikoj meri pripremljen.

„Osnovna infrastruktura je pripremljena, to su pristupni putevi, objekti za smeštaj radnika, voda, električna energija, a u blizini objekata se nalazi razvijena visokonaponska mreža, koja može da preuzme energiju koja će se tu proizvoditi“, rekao je Đokić.

On je naveo da je ova kompanija zainteresovana i za gradnju tri MHE na reci Bistrici i jedne na reci Janjini, koje bi zajedno imale instalisanu snagu 45 MW. Reč je o projektima koje razvija Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Vlada Republike Srpske nedavno je dobila saglasnost Skupštine Republike Srpske da izda garancije za kreditno zaduženje ERS-a u vrednosti od 600 miliona konvertibilnih maraka (307 miliona evra) za gradnju novih elektrana, među kojima su HE Buk Bijela i HE Janjina.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić u intervjuu za Balkan Green Energy News je izjavio da će gradnja HE Buk Bijela biti realizovana po modelu „ključ u ruke“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. jul 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. jul 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. jul 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

24. jul 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije