Električna energija

Srbija i Republika Srpska planiraju da grade i HE Buk Bijela

Srbija-RS-Buk-Bijela

Slika: Ministarstvo energetike i rudarstva RS

Objavljeno

04.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Srbija i Republika Srpska nameravaju da zajedno izgrade i Hidroelektranu (HE) Buk Bijela, saopšteno je posle šeste sednice Energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske, kojom su predsedavali ministri energetike i rudarstva Srbije i Republike Srpske – Aleksandar Antić i Petar Đokić.

„U planu je izgradnja hidroelektrana (HE) Foča i Paunci, a danas je odlučeno da se tom projektu priključi i izgradnja HE Buk Bijela. Izgradnja ovih objekata, čija će snaga iznositi više od 180 MW, podjednako će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije i RS“, rekao je Antić posle sastanka održanog u Beogradu.

Na sednici Energetskog komiteta je ocenjeno da su postignuti rezultati po pitanju obezbeđivanja tehničke dokumentacije za pomenute projekte.

Antić je istakao da je reč o iskorišćavanju potencijala na gornjem toku reke Drine, koji je strateški projekat za Srbiju i RS.

Inače, Srbija i RS već duže vreme pripremaju gradnju HE Foča i Paunci, ali Buk Bijela nije bila u planu.

U januaru ove godine posle sednice Energetskog komiteta saopšteno je da će Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) uskoro formirati koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa Elektroprivredom Srbije (EPS) kako bi se izgradile HE Foča i Paunci.

Istom prilikom ministar Petar Đokić izjavio je da će vrlo brzo biti raspisan tender za izbor partnera sa kojim će RS izgraditi HE Buk Bijela.

I Kinezi bili u igri

Inače, u avgustu prošle godine ERS i njeno zavisno preduzeće Hidroelektrane na Drini formirali su zajedničku firmu Hidroelektrana Buk Bijela.

HE Buk Bijela trebalo bi da bude izgrađena oko 11,6 kilometara uzvodno od Foče. Planirano je da ima tri agregata ukupne snage 93 MW, a očekivana prosečna godišnja proizvodnja električne energije je oko 330 GWh. Procenjena vrednost investicije je 193 miliona evra.

Za njenu gradnju bile su zainteresovane kineske kompanije, pa su u julu 2017. Vlada RS i kineska kompanija China National Aero-Technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG) potpisali Memorandum o saradnji na projektu izgradnje HE Buk Bijela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. mart 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. mart 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. mart 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. mart 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji