OIE

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Slika: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja 2023. godine počeće da rade još dve elektrane na obnovljive izvore energije, vetropark Tušnica, snage 72,6 megavata (MW), i solarna elektrana Zvizdan, snage 23 MW.

U Bosni i Hercegovini su dosad izgrađena tri vetroparka, i sva tri su u FBiH: Mesihovina, Jelovača, obe u blizini Tomislavgrada, i Podveležje, dok velikih solarnih elektrana nema. Trenutno su u raznim fazama razvoja u BiH vetroparkovi snage 2,2 GW, kao i solarne elektrane kapaciteta nekoliko stotina megavata.

Dve elektrane gradi isti investitor koji je instalirao i vetropark Jelovača

Prilikom obilaska vetroparka Jelovača Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, izjavio je da isti privatni investitor koji je izgradio ovu vetroelektranu, snage 36 MW, radi i na dve nove elektrane. Kako je prilikom gradnje vetroparka Jelovača saopšteno investitor je firma F.L. Wind.

Vrednost projekta Tušnica je, kako je naveo ministar, oko 100 miliona evra, a Zvizdana oko 20 miliona.

Vetropark Tušnica i solarni park Zvizdan trebalo bi da počnu da proizvode električnu energiju do kraja 2023, najavio je Džindić, i dodao da će Vlada FBiH podržave sve ovakve ozbiljne projekte.

FBiH će ispuniti uslov Energetske zajednice da 40 odsto električne energije do 2023. dobija iz obnovljivih izvora

On je istakao da je FBiH spremna da ispuni uslove, koje je Energetska zajednica postavila u vezi sa udelom obnovljivih izvora energije.

Vlada FBiH je spremna da ispuni uslov da do kraja 2023. proizvodimo 60 odsto energije u termoelektrana i 40 odsto u elektranama na obnovljive izvora energije, istakao je Džindić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Privreda cene struje Srbija BiH Crna Gora

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom