OIE

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Slika: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja 2023. godine počeće da rade još dve elektrane na obnovljive izvore energije, vetropark Tušnica, snage 72,6 megavata (MW), i solarna elektrana Zvizdan, snage 23 MW.

U Bosni i Hercegovini su dosad izgrađena tri vetroparka, i sva tri su u FBiH: Mesihovina, Jelovača, obe u blizini Tomislavgrada, i Podveležje, dok velikih solarnih elektrana nema. Trenutno su u raznim fazama razvoja u BiH vetroparkovi snage 2,2 GW, kao i solarne elektrane kapaciteta nekoliko stotina megavata.

Dve elektrane gradi isti investitor koji je instalirao i vetropark Jelovača

Prilikom obilaska vetroparka Jelovača Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, izjavio je da isti privatni investitor koji je izgradio ovu vetroelektranu, snage 36 MW, radi i na dve nove elektrane. Kako je prilikom gradnje vetroparka Jelovača saopšteno investitor je firma F.L. Wind.

Vrednost projekta Tušnica je, kako je naveo ministar, oko 100 miliona evra, a Zvizdana oko 20 miliona.

Vetropark Tušnica i solarni park Zvizdan trebalo bi da počnu da proizvode električnu energiju do kraja 2023, najavio je Džindić, i dodao da će Vlada FBiH podržave sve ovakve ozbiljne projekte.

FBiH će ispuniti uslov Energetske zajednice da 40 odsto električne energije do 2023. dobija iz obnovljivih izvora

On je istakao da je FBiH spremna da ispuni uslove, koje je Energetska zajednica postavila u vezi sa udelom obnovljivih izvora energije.

Vlada FBiH je spremna da ispuni uslov da do kraja 2023. proizvodimo 60 odsto energije u termoelektrana i 40 odsto u elektranama na obnovljive izvora energije, istakao je Džindić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

24. septembar 2021. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

24. septembar 2021. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

24. septembar 2021. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

24. septembar 2021. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi