OIE

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Slika: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja 2023. godine počeće da rade još dve elektrane na obnovljive izvore energije, vetropark Tušnica, snage 72,6 megavata (MW), i solarna elektrana Zvizdan, snage 23 MW.

U Bosni i Hercegovini su dosad izgrađena tri vetroparka, i sva tri su u FBiH: Mesihovina, Jelovača, obe u blizini Tomislavgrada, i Podveležje, dok velikih solarnih elektrana nema. Trenutno su u raznim fazama razvoja u BiH vetroparkovi snage 2,2 GW, kao i solarne elektrane kapaciteta nekoliko stotina megavata.

Dve elektrane gradi isti investitor koji je instalirao i vetropark Jelovača

Prilikom obilaska vetroparka Jelovača Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, izjavio je da isti privatni investitor koji je izgradio ovu vetroelektranu, snage 36 MW, radi i na dve nove elektrane. Kako je prilikom gradnje vetroparka Jelovača saopšteno investitor je firma F.L. Wind.

Vrednost projekta Tušnica je, kako je naveo ministar, oko 100 miliona evra, a Zvizdana oko 20 miliona.

Vetropark Tušnica i solarni park Zvizdan trebalo bi da počnu da proizvode električnu energiju do kraja 2023, najavio je Džindić, i dodao da će Vlada FBiH podržave sve ovakve ozbiljne projekte.

FBiH će ispuniti uslov Energetske zajednice da 40 odsto električne energije do 2023. dobija iz obnovljivih izvora

On je istakao da je FBiH spremna da ispuni uslove, koje je Energetska zajednica postavila u vezi sa udelom obnovljivih izvora energije.

Vlada FBiH je spremna da ispuni uslov da do kraja 2023. proizvodimo 60 odsto energije u termoelektrana i 40 odsto u elektranama na obnovljive izvora energije, istakao je Džindić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

24. septembar 2021. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

24. septembar 2021. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

24. septembar 2021. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

24. septembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a