OIE

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Slika: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja 2023. godine počeće da rade još dve elektrane na obnovljive izvore energije, vetropark Tušnica, snage 72,6 megavata (MW), i solarna elektrana Zvizdan, snage 23 MW.

U Bosni i Hercegovini su dosad izgrađena tri vetroparka, i sva tri su u FBiH: Mesihovina, Jelovača, obe u blizini Tomislavgrada, i Podveležje, dok velikih solarnih elektrana nema. Trenutno su u raznim fazama razvoja u BiH vetroparkovi snage 2,2 GW, kao i solarne elektrane kapaciteta nekoliko stotina megavata.

Dve elektrane gradi isti investitor koji je instalirao i vetropark Jelovača

Prilikom obilaska vetroparka Jelovača Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, izjavio je da isti privatni investitor koji je izgradio ovu vetroelektranu, snage 36 MW, radi i na dve nove elektrane. Kako je prilikom gradnje vetroparka Jelovača saopšteno investitor je firma F.L. Wind.

Vrednost projekta Tušnica je, kako je naveo ministar, oko 100 miliona evra, a Zvizdana oko 20 miliona.

Vetropark Tušnica i solarni park Zvizdan trebalo bi da počnu da proizvode električnu energiju do kraja 2023, najavio je Džindić, i dodao da će Vlada FBiH podržave sve ovakve ozbiljne projekte.

FBiH će ispuniti uslov Energetske zajednice da 40 odsto električne energije do 2023. dobija iz obnovljivih izvora

On je istakao da je FBiH spremna da ispuni uslove, koje je Energetska zajednica postavila u vezi sa udelom obnovljivih izvora energije.

Vlada FBiH je spremna da ispuni uslov da do kraja 2023. proizvodimo 60 odsto energije u termoelektrana i 40 odsto u elektranama na obnovljive izvora energije, istakao je Džindić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

24. septembar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. septembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. septembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. septembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu