OIE

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Slika: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2021.

Komentari

0

Podeli

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja 2023. godine počeće da rade još dve elektrane na obnovljive izvore energije, vetropark Tušnica, snage 72,6 megavata (MW), i solarna elektrana Zvizdan, snage 23 MW.

U Bosni i Hercegovini su dosad izgrađena tri vetroparka, i sva tri su u FBiH: Mesihovina, Jelovača, obe u blizini Tomislavgrada, i Podveležje, dok velikih solarnih elektrana nema. Trenutno su u raznim fazama razvoja u BiH vetroparkovi snage 2,2 GW, kao i solarne elektrane kapaciteta nekoliko stotina megavata.

Dve elektrane gradi isti investitor koji je instalirao i vetropark Jelovača

Prilikom obilaska vetroparka Jelovača Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, izjavio je da isti privatni investitor koji je izgradio ovu vetroelektranu, snage 36 MW, radi i na dve nove elektrane. Kako je prilikom gradnje vetroparka Jelovača saopšteno investitor je firma F.L. Wind.

Vrednost projekta Tušnica je, kako je naveo ministar, oko 100 miliona evra, a Zvizdana oko 20 miliona.

Vetropark Tušnica i solarni park Zvizdan trebalo bi da počnu da proizvode električnu energiju do kraja 2023, najavio je Džindić, i dodao da će Vlada FBiH podržave sve ovakve ozbiljne projekte.

FBiH će ispuniti uslov Energetske zajednice da 40 odsto električne energije do 2023. dobija iz obnovljivih izvora

On je istakao da je FBiH spremna da ispuni uslove, koje je Energetska zajednica postavila u vezi sa udelom obnovljivih izvora energije.

Vlada FBiH je spremna da ispuni uslov da do kraja 2023. proizvodimo 60 odsto energije u termoelektrana i 40 odsto u elektranama na obnovljive izvora energije, istakao je Džindić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

24. septembar 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

24. septembar 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

24. septembar 2021. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

24. septembar 2021. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost