OIE

Počela izgradnja vetroparka Jelovača, drugog u BiH

Pocela-izgradnja-vetroparka-Jelovaca-drugog-u-BiH

Foto: Pixabay

Objavljeno

22.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Počela je izgradnja vetroparka Jelovača, koji treba da postane drugi operativni vetropark u Bosni i Hercegovini (BiH) s obzirom da se probno puštanje u rad očekuje do kraja 2018. godine, prenosi Indikator.ba.

Jelovača, vetropark sa 18 turbina ukupne instalisane snage 36 MW, se gradi u opštini Tomislavgrad, gde je u martu ove godine pušten u rad prvi vetropark u BiH, Mesihovina. Investitor u vetropark Jelovača je F.L. Wind, jedan od nezavisnih proizvođača električne energije u BiH.

Turbine vetroparka Jelovača instalira proizvođač turbina Siemens Gamesa, koji je u većinskom vlasništvu nemačke tehnološke kompanije Siemens. Siemens Gamesa će tokom petogodišnjeg perioda biti zadužen i za upravljanje vetroparkom i njegovo održavanje, saopštila je kompanija u februaru, kada je takođe izjavila i da je u tom trenutku ugovorila isporuku 116 vetroturbina ukupne snage od više of 285 MW u Hrvatskoj, Makedoniji i BiH.

Siemens je isporučio turbine i za vetropark Mesihovina, projekat Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), u vlasništvu Federacije BiH (FBiH) koji će održavati tokom prve dve godine rada.

I drugi projekti vetroparkova u toku u BiH

Elektroprivreda BiH (EPBiH), koja je takođe u vlasništvu FBiH, planira da vetropark Podveležje, vrednosti 83 miliona evra, pusti u pogon u poslednjem kvartalu 2019. godine, izjavio je ranije Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u EPBiH.

Vetropark Podveležje, koji će omogućiti proizvodnju 120 gigavat-sati električne energije, značajno će povećati udeo obnovljivih izvora u ukupno instaliranoj snazi EPBiH, rekao je Salkić u maju, kada su, prema njegovim rečima, isporuka i ugradnja vetrogeneratora bili u finalnoj fazi.

Podveležje, čija je instalisana snaga projektovana na 48 MW, je prvi vetropark koji treba da počne sa radom u sistemu EPBiH, a njegova izgradnja se finansira iz sopstvenih izvora EPBiH i kredita i donacije nemačke razvojne banke KfW, navodi se na portalu EPBiH.

U Republici Srpskoj, drugom entitetu BiH, u toku su aktivnosti na izgradnji vetroparka Hrgud, gde su planirani istražni radovi s ciljem zaštite životne sredine, saopštila je nedavno Radmila Čičković, v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Izgradnja vetroparka Hrgud instalisane snage 48 MW je projekat čija se vrednost procenjuje na 65 miliona evra, od čega će nemačka razvojna banka KfW odobriti do EUR 60 miliona evra u formi kredita Elektroprivredi Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

22. avgust 2018. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

22. avgust 2018. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

dodik mandic buk bijela

Dodik: Pozivamo Crnu Goru da zajednički gradimo hidroelektranu Buk Bijela

22. avgust 2018. - Predsednik Republike Srpske izjavio je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane i da ga više ne blokira

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

22. avgust 2018. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji