OIE

Siemens Gamesa potpisala ugovor za vetropark Jelovača u BiH

Siemens Gamesa potpisala ugovor za vetropark Jelovaca u BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Siemens Gamesa potpisala je ugovor sa firmom F.L.Wind za isporuku vetroturbina kapaciteta 36 MW za vetropark Jelovača u opštini Tomislavgrad, u zapadnom delu Bosne i Hercegovine (BiH).

Jedan od nezavisnih proizvođača električne energije u BiH – firma F.L. Wind iz Tomislavgrada, naručila je 18 turbina G97, pojedinačnog kapaciteta 2.0 MW, za novi vetropark Jelovača.

Ugovor obuhvata isporuku i ugradnju 18 turbina, a Siemens Gamesa će i opsluživati i održavati vetroelektranu pet godina, počevši od kraja 2018, navodi se u saopštenju kompanije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je 2015. godine saglasnost za izgradnju tri vetroparka. Osim Jelovače, tada su dozvole izdate i za vetropark Podveležje, na području Mostara, i za Debelo brdo, na teritoriji Kupresa.

Jelovača je drugi projekat Siemens Gamesa kompanije u BiH.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB) prošle godine je potpisala ugovor sa Siemens konzorcijumom (Siemens Danska i Siemens Hrvatska) za vetropark Mesihovina, takođe u opštini Tomislavgrad, za isporuku turbina sa temeljima i njihovo održavanje u prve dve godine rada.

Projekat izgradnje Mesihovine vredan je oko 81 milion evra. Elektrana na vetar će imati 22 agregata tipa SWT-2.3-108 koji će godišnje proizvoditi oko 165 GW sati električne energije. Mesohovina je prva elektrana na vetar u Bosni i Hercegovini za snabdevanje strujom stanovništva opštine Tomislavgrad.

Siemens Gamesa je jedan od vodećih proizvođača OEM na Zapadnom Balkanu sa lokalnim prisustvom. Od ulaska na tržište, pre sedam godina, kompanija je dobijala poružbine iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine za snabdevanje 116 vetroturbina ukupnog kapaciteta od više od 285 MW, navodi kompanija u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

22. februar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. februar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. februar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. februar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage