OIE

Siemens Gamesa potpisala ugovor za vetropark Jelovača u BiH

Siemens Gamesa potpisala ugovor za vetropark Jelovaca u BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Siemens Gamesa potpisala je ugovor sa firmom F.L.Wind za isporuku vetroturbina kapaciteta 36 MW za vetropark Jelovača u opštini Tomislavgrad, u zapadnom delu Bosne i Hercegovine (BiH).

Jedan od nezavisnih proizvođača električne energije u BiH – firma F.L. Wind iz Tomislavgrada, naručila je 18 turbina G97, pojedinačnog kapaciteta 2.0 MW, za novi vetropark Jelovača.

Ugovor obuhvata isporuku i ugradnju 18 turbina, a Siemens Gamesa će i opsluživati i održavati vetroelektranu pet godina, počevši od kraja 2018, navodi se u saopštenju kompanije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je 2015. godine saglasnost za izgradnju tri vetroparka. Osim Jelovače, tada su dozvole izdate i za vetropark Podveležje, na području Mostara, i za Debelo brdo, na teritoriji Kupresa.

Jelovača je drugi projekat Siemens Gamesa kompanije u BiH.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB) prošle godine je potpisala ugovor sa Siemens konzorcijumom (Siemens Danska i Siemens Hrvatska) za vetropark Mesihovina, takođe u opštini Tomislavgrad, za isporuku turbina sa temeljima i njihovo održavanje u prve dve godine rada.

Projekat izgradnje Mesihovine vredan je oko 81 milion evra. Elektrana na vetar će imati 22 agregata tipa SWT-2.3-108 koji će godišnje proizvoditi oko 165 GW sati električne energije. Mesohovina je prva elektrana na vetar u Bosni i Hercegovini za snabdevanje strujom stanovništva opštine Tomislavgrad.

Siemens Gamesa je jedan od vodećih proizvođača OEM na Zapadnom Balkanu sa lokalnim prisustvom. Od ulaska na tržište, pre sedam godina, kompanija je dobijala poružbine iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine za snabdevanje 116 vetroturbina ukupnog kapaciteta od više od 285 MW, navodi kompanija u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski