OIE

Siemens Gamesa potpisala ugovor za vetropark Jelovača u BiH

Siemens Gamesa potpisala ugovor za vetropark Jelovaca u BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Siemens Gamesa potpisala je ugovor sa firmom F.L.Wind za isporuku vetroturbina kapaciteta 36 MW za vetropark Jelovača u opštini Tomislavgrad, u zapadnom delu Bosne i Hercegovine (BiH).

Jedan od nezavisnih proizvođača električne energije u BiH – firma F.L. Wind iz Tomislavgrada, naručila je 18 turbina G97, pojedinačnog kapaciteta 2.0 MW, za novi vetropark Jelovača.

Ugovor obuhvata isporuku i ugradnju 18 turbina, a Siemens Gamesa će i opsluživati i održavati vetroelektranu pet godina, počevši od kraja 2018, navodi se u saopštenju kompanije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je 2015. godine saglasnost za izgradnju tri vetroparka. Osim Jelovače, tada su dozvole izdate i za vetropark Podveležje, na području Mostara, i za Debelo brdo, na teritoriji Kupresa.

Jelovača je drugi projekat Siemens Gamesa kompanije u BiH.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB) prošle godine je potpisala ugovor sa Siemens konzorcijumom (Siemens Danska i Siemens Hrvatska) za vetropark Mesihovina, takođe u opštini Tomislavgrad, za isporuku turbina sa temeljima i njihovo održavanje u prve dve godine rada.

Projekat izgradnje Mesihovine vredan je oko 81 milion evra. Elektrana na vetar će imati 22 agregata tipa SWT-2.3-108 koji će godišnje proizvoditi oko 165 GW sati električne energije. Mesohovina je prva elektrana na vetar u Bosni i Hercegovini za snabdevanje strujom stanovništva opštine Tomislavgrad.

Siemens Gamesa je jedan od vodećih proizvođača OEM na Zapadnom Balkanu sa lokalnim prisustvom. Od ulaska na tržište, pre sedam godina, kompanija je dobijala poružbine iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine za snabdevanje 116 vetroturbina ukupnog kapaciteta od više od 285 MW, navodi kompanija u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane