OIE

Siemens Gamesa potpisala ugovor za vetropark Jelovača u BiH

Siemens Gamesa potpisala ugovor za vetropark Jelovaca u BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Siemens Gamesa potpisala je ugovor sa firmom F.L.Wind za isporuku vetroturbina kapaciteta 36 MW za vetropark Jelovača u opštini Tomislavgrad, u zapadnom delu Bosne i Hercegovine (BiH).

Jedan od nezavisnih proizvođača električne energije u BiH – firma F.L. Wind iz Tomislavgrada, naručila je 18 turbina G97, pojedinačnog kapaciteta 2.0 MW, za novi vetropark Jelovača.

Ugovor obuhvata isporuku i ugradnju 18 turbina, a Siemens Gamesa će i opsluživati i održavati vetroelektranu pet godina, počevši od kraja 2018, navodi se u saopštenju kompanije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je 2015. godine saglasnost za izgradnju tri vetroparka. Osim Jelovače, tada su dozvole izdate i za vetropark Podveležje, na području Mostara, i za Debelo brdo, na teritoriji Kupresa.

Jelovača je drugi projekat Siemens Gamesa kompanije u BiH.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB) prošle godine je potpisala ugovor sa Siemens konzorcijumom (Siemens Danska i Siemens Hrvatska) za vetropark Mesihovina, takođe u opštini Tomislavgrad, za isporuku turbina sa temeljima i njihovo održavanje u prve dve godine rada.

Projekat izgradnje Mesihovine vredan je oko 81 milion evra. Elektrana na vetar će imati 22 agregata tipa SWT-2.3-108 koji će godišnje proizvoditi oko 165 GW sati električne energije. Mesohovina je prva elektrana na vetar u Bosni i Hercegovini za snabdevanje strujom stanovništva opštine Tomislavgrad.

Siemens Gamesa je jedan od vodećih proizvođača OEM na Zapadnom Balkanu sa lokalnim prisustvom. Od ulaska na tržište, pre sedam godina, kompanija je dobijala poružbine iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine za snabdevanje 116 vetroturbina ukupnog kapaciteta od više od 285 MW, navodi kompanija u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrgud-kredit-kfw-kina-vetropark

Kinezi zainteresovani za vetropark Hrgud nakon povlačenja Nemačke

22. februar 2018. - Uprkos zvaničnom obaveštenju da nemačka banka KfW odustaje od finansiranja vetroparka Hrgud, ERS ne diže ruke od ovog projekta

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

22. februar 2018. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

22. februar 2018. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

22. februar 2018. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast