Električna energija

Dobit ERS oko 28,6 miliona evra u prvoj polovini 2018. – nastavlja se sa projektima HE, MHE, vetroparka

Dobit ERS oko 28,6 miliona evra u prvoj polovini 2018. – nastavlja se sa projektima HE, MHE, vetroparka

Foto: ERS

Objavljeno

03.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je u prvoj polovini 2018. godine ostvarila dobit od 56 miliona KM (oko 28,6 miliona evra), rekla je Srni v.d. direktora ERS Radmila Čičković, preneli su lokalni mediji.

Sva proizvodna i distributivna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske, izuzev Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko, su poslovala pozitivno u prvoj polovini godine, rekla je Čičković.

ERS je u prvih pola godine na tržište plasirao 1.687,7 GWh električne energije u vrednosti 129.330.000 KM (oko 66 miliona evra), dok je istovremeno u nove objekte, modernizaciju i sanaciju postojećih uloženo 75 miliona KM (oko 38 miliona evra).

“Najvažnije od svega je što smo nizom preduzetih mera i aktivnosti uspeli da saniramo izuzetno teško zatečeno stanje uzrokovano lošom hidrologijom u prethodnoj godini, kada se ukazala potreba za uvozom znatnih količina električne energije, što je uzrokovalo minus u poslovanju i zaostale obaveze prema dobavljačima i kreditorima”, naglasila je Čičković.

Ona je navela da su dugovi prema Elektroprenosu BiH, nezavisnom operateru sistema Bosne i Hercegovine (BiH), i elektroprivredama regiona premašili 30 miliona KM (oko 15,3 miliona evra) i da je njihovo izmirivanje bio prioritet nove uprave ERS, koja danas ove obaveze izmiruje po dospeću.

Prema rečima Čičković, ERS je sada stabilizovan. Izvoz električne energije u prvoj polovini 2018. godine je u odnosu na prošlu godinu utrostručen, dok je u odnosu na prvo polugodište 2016. godine bio dvostruko veći.

Ostvarena proizvodnja električne energije u periodu januar-jun ove godine iznosi 3.534,55 GWh, što je za 23,69% više u odnosu na plan.

HE, MHE, vetropark i odsumporavanje

Govoreći o investicionima aktivnostima u prvoj polovini godine, Čičković je napomenula da su u toku aktivnosti na obezbeđivanju finansijskih sredstava i izvođenja radova na izgradnji kapitalnih projekata hidroelektrana (HE) Dabar i Buk Bijela. Kada je reč o izgradnji HE Dabar, u prvom polugodištu ove godine realizovane su investicije u iznosu od 10,97 miliona KM (oko 5,6 miliona evra).

U radove na izgradnji male hidroelektrane Bočac dva, čija je ukupna vrednost oko 40 miliona KM (oko 20,5 miliona evra), u prvom polugodištu ove godine uloženo je 6,32 miliona KM (oko 3,23 miliona evra). U toku su probna ispitivanja, dok se puštanje u rad očekuje u trećem kvartalu ove godine, napominje Čičković.

Pri kraju su i radovi na izgradnji HE Bogatići Nova, čija je vrijednost oko 18,5 miliona KM (oko 9,46 miliona evra), i u narednom periodu se očekuju probna ispitivanja i puštanje u rad.

U toku su i aktivnosti na izgradnji vetroparka Hrgud, gde su planirani istražni radovi s ciljem zaštite životne sredine, kaže Čičković.

Kada je reč o ulaganju u postojeće objekte, Čičković dodaje da je najznačajnija izgradnja sistema odsumporavanja dimnih gasova u Rudniku i Termoelektrani Ugljevik, čiji je cilj da se emisija sumpor-dioksida smanji za 98,4%, čime bi se znatno eliminisao uticaj rada postrojenja na životnu sredinu i uskladio sa domaćom zakonskom regulativom i direktivama EU.

Čičković je rekla i da je višegodišnji trend pada distributivnih gubitaka zadržan i tokom prvih šest meseci ove godine, pri čemu je ostvaren stepen gubitaka od 10,65%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. avgust 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. avgust 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

3. avgust 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

3. avgust 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane