OIE

Arhus centar podneo tužbe protiv ekoloških dozvola za projekte HE Buk Bijela i Foča

Arhus-centar-podneo-tuzbe-protiv-ekoloskih-dozvola-za-projekte-HE-Buk-Bijela-i-Foca

Foto: Bankwatch

Objavljeno

27.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Arhus centar Sarajevo je podneo dve tužbe Okružnom sudu u Banjaluci protiv ekoloških dozvola za projekte hidroelektrana (HE) Buk Bijela i Foča na reci Drini u Bosni i Hercegovini (BiH) blizu granice sa Crnom Gorom, navodi se u saopštenju CEE Bankwatch Network, jedne od najvećih mreža organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine u centralnoj i istočnoj Evropi.

Reka Drina predstavlja najznačajnije stanište mladice, ugrožene vrste ribe koju zovu još i “dunavski losos” (naučno ime Hucho hucho), a u ovom regonu su prisutni i mali turistički objekti čije postojanje zavisi od raftinga i pecanja, a koji bi bili ugroženi izgradnjom brana, saopštila je mreža Bankwatch.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je produžilo ekološke dozvole za oba projekta, uprkos činjenici da investitor nije zatražio produžetak u zakonskom roku. Ministarstvo je trebalo da poništi prethodne dozvole s obzirom da izgradnja nije započela u roku od četiri godine od izdavanja dozvola. Suprotno obavezama Bosne i Hercegovine u skladu sa konvencijama Arhus i Espo, procene uticaja na životnu sredinu nisu ponovljene, niti je bilo javne rasprave, ni u Bosni i Hercegovini, ni u Crnoj Gori”, izjavila je Nina Kreševljaković iz Arhus centra Sarajevo.

Prvobitna javna rasprava održana 2012. godine je bila nedovoljno promovisana, a komentari nevladinih organizacija (NVO) u BiH i Crnoj Gori nisu uzeti u obzir, navodi se u saopštenju.

“U proceni uticaja na životnu sredinu se bez ikakvih dokaza navodi da najnovija verzija projekta neće imati uticaja na reku Taru. S obzirom da je Tara glavna pritoka Drine i da bi se akumulacija protezala do granice sa Crnom Gorom, proizilazi da bi bilo nekih uticaja, koje treba proceniti,” istakla je Nataša Kovačević iz NVO Green Home u Crnoj Gori.

HE Buk Bijela je projekat Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a memorandum o izgradnji je potpisan sa kineskom kompanijom China National Aero-Technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG) u julu 2017. godine. Očekuje se da će projekat finansirati kineske državne banke, podseća Bankwatch.

HE Foča, koja bi imala instalisanu snagu od 44 MW, bi bila locirana nekoliko kilometara nizvodno od Buk Bijele. Ovaj projekat takođe promoviše ERS. Ove dve hidroelektrane su deo tzv. kaskade Gornje Drine, koju bi činile i planirane HE Sutjeska i Paunci, podseća se u saopštenju.

“Kineske banke su već stekle negativan publicitet zbog podrške koje pružaju termoelektranama na ugalj u regionu”, dodala je Pippa Gallop iz Bankwatch. “Finansiranje štetnih projekata hidroelektrana kao što su Buk Bijela i Foča će samo proizvesti dodatan nesklad između poslovnih aktivnosti Kine i EU aspiracija Bosne i Hercegovine. Evropska unija hitno treba da obezbedi da zemlje u regionu poštuju propise EU o zaštiti prirode, bez obzira na to ko finansira infrastrukturne projekte, a kineske banke treba da sprovode zahtevnije dju dilidžens studije”.

Zavisno preduzeće ERS osnovalo koncesionu kompaniju za HE Buk Bijela

Na nedavno održanoj skupštini Hidroelektrana na Drini, zavisnog preduzeća ERS, osnovana je koncesiona kompanija za projekat HE Buk Bijela.

Petar Đokić, ministar energetike Republike Srpske, je ranije izjavio da očekuje da ERS uskoro raspiše javni poziv za izgradnju HE Buk Bijela po sistemu “ključ u ruke”. Đokić je takođe izjavio da bi projekat izgradnje HE Buk Bijela instalisane snage 93,52 MW imao procenjenu vrednost od oko 200 miliona evra.

Đokić je rekao i da će vlade Republike Srpske i Srbije na sledećoj zajedničkoj sednici razgovarati o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana Paunci i Foča. Sednica bi po medijskim izveštajima trebalo da bude održana krajem avgusta u Trebinju.

Đokić je rekao da se nada da će do zajedničke sednice biti sproveden pregovarački postupak i dodeljena koncesija Elektroprivredi Republike Srpske. Prema Đokićevim rečima, ovo će biti urađeno da bi ERS mogao da uđe u adekvatan odnos sa Elektroprivredom Srbije (EPS) u vezi sa projektom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

27. jul 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. jul 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. jul 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. jul 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage