OIE

Ministar najavio razgovore vlada RS, Srbije o zajedničkoj izgradnji HE Paunci i Foča

Ministar-najavio-razgovore-vlada-RS-Srbije-o-zajednickoj-izgradnji-HE-Paunci-i-Foca

Foto: Pixabay

Objavljeno

20.06.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlade Republike Srpske i Srbije će na sledećoj zajedničkoj sednici razgovarati o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana Paunci i Foča na gornjem toku reke Drine, najavio je Petar Đokić, ministar energetike srpskog entiteta Bosne i Hercegovine.

Đokić je rekao da se nada da će do zajedničke sednice biti sproveden pregovarački postupak i dodeljena koncesija Elektroprivredi Republike Srpske (ERS).

Prema Đokićevim rečima, ovo će biti urađeno da bi ERS mogao da uđe u adekvatan odnos sa Elektroprivredom Srbije (EPS) u vezi sa projektom.

Zajednička sednica dveju vlada bi trebalo da se održi u Trebinju krajem avgusta, javila je Srna.

Prethodno su Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, i srpska premijerka Ana Brnabić razgovarali o projektu na Jahorina ekonomskom forumu početkom maja.

Na portalu ERS-a se navodi da bi HE Foča imala instalisanu snagu od 44,15 MW i prosečnu godišnju proizvodnju od 175,9 GWh električne energije, a HE Paunci instalisanu snagu od 43,21 MW i prosečnu godišnju proizvodnju od 166,9 GWh.

Mala HE na reci Drinjači puštena u probni rad

U međuvremenu, mala hidroelektrana (HE) na reci Drinjači je puštena u probni rad, potvrdio je Vitomir Tomić, jedan od investitora.

U izgradnju male HE snage 1 MW je uloženo oko 6,5 miliona KM (3,33 miliona evra).

Ova hidroelektrana bi trebalo da proizvodi 6,5 miliona kWh električne energije godišnje, rekao je Tomić i dodao da očekuje da HE dobije sertifikat do 1. jula i da zvanično bude puštena u rad tokom leta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. jun 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. jun 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. jun 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. jun 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji