Električna energija

Lokacija HE koju će graditi RS i Srbija trebalo bi da bude poznata krajem juna

Lokacija HE koju ce graditi RS i Srbija trebalo bi da bude poznata krajem juna

Objavljeno

08.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Lokacija na kojoj će Republika Srpska i Srbija zajednički graditi hidroelektranu (HE) mogla bi da bude određena već krajem juna, izjavio je Petar Đokić, ministar energetike srpskog entiteta Bosne i Hercegovine.

Đokić je ovo izjavio na Jahorina ekonomskom forumu, gde se predsednik entiteta, Milorad Dodik, sastao sa Anom Brnabić, predsednicom Vlade Republike Srbije. Posle sastanka, bosansko-hercegovački mediji su preneli da su razgovori vođeni između ostalog i o mogućnosti izgradnje dve hidroelektrane od po 40 MW zajedničkim sredstvima Srbije i RS, koje bi bile vlasništvo dve vlade.

Đokić je takođe rekao da se nada da će uskoro biti postignut konačan dogovor da tokom leta počne izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

“Nadam se da nas neke administrativne aktivnosti, kroz koje moramo da prođemo u tom procesu, neće zaustaviti, pa da se to ne desi tokom letnjih meseci. Vlada Republike Srpske učinila je sve da počne izgradnja ovog kapitalnog energetskog objekta”, rekao je Đokić.

Ministar je istakao da Buk Bijela nije jedina, jer Srpska planira izgradnju još tri hidroelektrane koje će zajedno dati 100 MWh električne energije, a prioritet će biti gornji tok reke Drine.

Đokić je ranije izjavio da se očekuje da izgradnja HE Buk Bijela, kapaciteta 93.52 MW, počne ove godine, a da je vrednost investicije procenjena na 200 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

8. maj 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

8. maj 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

8. maj 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. maj 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji