Električna energija

Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela na Drini u 2018

Izgradnja HE Buk Bijela na Drini u 2018

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela počeće ove godine. Biće u potpunosti u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, a investicija se procenjuje na 400 miliona KM (200 miliona evra), najavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. Procenjena snaga HE je 93,52 MW.

Prvi koraci u realizaciji ovog projekta su vezani za finansije. U toku su razgovori sa  kineskim bankama i kompanijama, prenose mediji u Bosni i Hercegovini. Đokić je rekao da će kineske kompanije biti parneri u izvođenju radova, kao i u finansiranju putem kineskih banaka, ali da će hidroelektrana biti u potpunosti u vlasništvu Republike Srpske.

Hidroelektrana će biti građena na reci Drini na jugoistoku Bosne i Hercegovine, oko 11 kilomeatara uzvodno od Foče. Investicija je vredan 382,4 miliona konvertibilnih maraka (oko 195 milion evra). Procenjena ukupna godišnja proizvodnja HE Buk Bijela je 332,3 GWh, dok je instalisani protok 350 metara kubnih vode u sekundi.

Očekuje se da će procedura oko finansija biti završena u naredna dva meseca, nakon čega će biti zaključeni ugovori i početi gradnja. Za HE Buk Bijela, po Đokićevim rečima, dve kineske kompanije su pripremile ponude za realizaciju.

„Kineski partneri su veoma operativni, oni su dali ponudu da bi nakon zaključenja ugovora mogli najkasnije u roku od dva meseca da započnu izvođenje radova. To znači da bismo, ako sve bude išlo predviđenom dinamikom, najkasnije do polovine godine imali Hidroelektranu Buk Bijela u fazi izgradnje“, rekao je Đokić.

Vlada Republike Srpske (RS) i kineska kompanija China National Aero-Technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG) potpisali su jula prošle godine Memorandum o saradnji na projektu izgradnje hidroelektrane (HE) Buk Bijela jula prošle godine. Memorandum su ministar Petar Đokić i zamenik direktora AVIC-ENG Jinliang Gao.

Vlada RS je 2016. godine dodelila koncesije za izgradnju i korišćenje HE Buk Bijela preduzeću Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) i Hidroelektranama na Drini iz Višegrada. Koncesija se dodeljuje na period od 50 godina.

Đokić  je naveo da se, osim HE Buk Bijela, u Hercegovini realizuje i projekat Hidroelektrane Dabar, a planirana je i realizacija Termoelektrane „Gacko dva“. Samo na područuju Hercegovine, u narednih 6 do 7 godina očekuju se investicije u visini od 2.3 milijarde KM (oko 1 milijarda evra).

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. januar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

15. januar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

15. januar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

15. januar 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane