OIE

EFT angažovao kineski Dongfang da izgradi solarnu elektranu Bileća

Foto: Jaidee from Pixabay

Objavljeno

07.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Dongfang Electric Corp. je od EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća. Ta kineska kompanija je za istog investitora 2016. izgradila termoelektranu Stanari.

Skoro dve godine nakon što je zvanično objavljena namera EFT International Investments Holdinga sa sedištem u Londonu da instalira solarnu elektranu Bileća, EFT SE Bileća je za projektovanje, nabavku i izgradnju angažovao Dongfang Electric Corp.

EFT Group je posle potpisivanja ugovora saopštio da je predviđeno da radovi počnu do kraja juna, a da bi postrojenje trebalo da počne s radom do sredine 2023. godine. Maksimalna snaga će biti 60 megavata, a procenjena godišnja proizvodnja je 100 gigavat-sati, dodala je kompanija.

Vrednost projekta je procenjena na 53,1 milion evra

Koncesija potpisana u julu 2020. važi 50 godina, a EFT je platio jednokratnu nadoknadu od 700.000 konvertibilnih maraka, što je 357.000 evra. Vrednost projekta je ranije procenjena na 53,1 milion evra, mada kompanija na svojoj veb stranici navodi 43,5 miliona evra.

EFT je obavezan da plaća 5,5 maraka ili 2,8 evra po megavat-satu proizvedenom u svojoj prvoj solarnoj elektrani, a Opština Bileća, koja se nalazi na jugu Hercegovine, dobijaće 95 odsto.

Treba pomenuti da je kod Bileće u planu i izgradnja istoimene hidroelektrane. Za Hercegovinu postoje još tri uznapredovala projekta za velike solarne elektrane.

Dongfang, kineska državna kompanija sa sedištem u Čengduu, izgradila je 2016. za EFT termoelektranu na ugalj Stanari od 300 megavata.

Za Hercegovinu postoje još tri uznapredovala projekta za velike solarne elektrane

Glavni operativni ogranak EFT International Investments Holdinga, sa sedištem u Londonu, jeste švajcarski Energy Financing Team AG. Holding kompanija EFT Investments Ltd. je na Kipru, a filijale u Bosni i Hercegovini su, u strukturi grupe, ispostave kompanije EFT (Holdings) iz Danske. Jedna od njih je Energy Financing Team, takođe registrovan u Bileći, koji trguje strujom.

EFT, kojeg kontroliše biznismen Vuk Hamović, namerava da izgradi solarnu elektranu i u Severnoj Makedoniji, za šta je dobila status strateške investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

7. decembar 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

7. decembar 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

7. decembar 2021. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

7. decembar 2021. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović