OIE

EFT angažovao kineski Dongfang da izgradi solarnu elektranu Bileća

Foto: Jaidee from Pixabay

Objavljeno

07.12.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Dongfang Electric Corp. je od EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća. Ta kineska kompanija je za istog investitora 2016. izgradila termoelektranu Stanari.

Skoro dve godine nakon što je zvanično objavljena namera EFT International Investments Holdinga sa sedištem u Londonu da instalira solarnu elektranu Bileća, EFT SE Bileća je za projektovanje, nabavku i izgradnju angažovao Dongfang Electric Corp.

EFT Group je posle potpisivanja ugovora saopštio da je predviđeno da radovi počnu do kraja juna, a da bi postrojenje trebalo da počne s radom do sredine 2023. godine. Maksimalna snaga će biti 60 megavata, a procenjena godišnja proizvodnja je 100 gigavat-sati, dodala je kompanija.

Vrednost projekta je procenjena na 53,1 milion evra

Koncesija potpisana u julu 2020. važi 50 godina, a EFT je platio jednokratnu nadoknadu od 700.000 konvertibilnih maraka, što je 357.000 evra. Vrednost projekta je ranije procenjena na 53,1 milion evra, mada kompanija na svojoj veb stranici navodi 43,5 miliona evra.

EFT je obavezan da plaća 5,5 maraka ili 2,8 evra po megavat-satu proizvedenom u svojoj prvoj solarnoj elektrani, a Opština Bileća, koja se nalazi na jugu Hercegovine, dobijaće 95 odsto.

Treba pomenuti da je kod Bileće u planu i izgradnja istoimene hidroelektrane. Za Hercegovinu postoje još tri uznapredovala projekta za velike solarne elektrane.

Dongfang, kineska državna kompanija sa sedištem u Čengduu, izgradila je 2016. za EFT termoelektranu na ugalj Stanari od 300 megavata.

Za Hercegovinu postoje još tri uznapredovala projekta za velike solarne elektrane

Glavni operativni ogranak EFT International Investments Holdinga, sa sedištem u Londonu, jeste švajcarski Energy Financing Team AG. Holding kompanija EFT Investments Ltd. je na Kipru, a filijale u Bosni i Hercegovini su, u strukturi grupe, ispostave kompanije EFT (Holdings) iz Danske. Jedna od njih je Energy Financing Team, takođe registrovan u Bileći, koji trguje strujom.

EFT, kojeg kontroliše biznismen Vuk Hamović, namerava da izgradi solarnu elektranu i u Severnoj Makedoniji, za šta je dobila status strateške investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

7. decembar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

7. decembar 2021. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

7. decembar 2021. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

Slovenija predlog pravilnika agrosolaru javnu raspravu

Slovenija stavila predlog pravilnika o agrosolaru na javnu raspravu

7. decembar 2021. - Na poljoprivrednom zemljištu u Sloveniji će solarne elektrane biti dozvoljene jedino na nosačima i to iznad bobičastog voća i niskih stabala jabuke i kruške