Električna energija

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Foto: Foto: Boban Ristić/PKS

Objavljeno

28.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukoliko se na vrema obave sve potrebne pripreme srpsko tržište električne energije moglo bi da se spoji sa jedinstvenim tržištem Evrope u 2026. godini, izjavio je Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze SEEPEX na konferenciji Učešće industrije na tržištu električne energije.

Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište SEEPEX-a sa zajedničkim tržištem Evropske Unije će dodatno popraviti uslove za izlazak industrije kao potrošača, ali i proizvođača električne energije na tržište.

Takođe, to je i sledeći neminovan korak u razvoju tržišta struje u zemlji, rečeno je na radionici koju su organizovali SEEPEX i Privredna komora Srbije.

To će, ističe Dejan Stojčevski, doneti brojne prednosti, među kojima su povećanje sigurnosti snabdevanja, što znači da u kriznim situacijama Srbija može da kupi odnosno proda struju, kao i određivanje regionalne referentne cene, što znači istu cenu za sve. Zatim će se povećati likvidnost tržišta, olakšati integracija i investiranje u obnovljive izvore i obezbediti siguran plasman energije jer se trguje direktno sa Evropom.

Obavezno je i uvođenje 15-minutnog trgovanja

Kako bi se ovo sprovelo neophodno je, kako je objasnio Stojčevski, obaviti više obaveznih koraka. Prvo, transponovanje evropsku regulativu, pre svega uredbu o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjem (eng. capacity allocation and congestion management – CACM), zatim, punopravno članstvo u okviru spajanja dan-unapred tržišta (SDAC) i unutardnevnih tržišta (SIDC) u jedinstveno evropsko tržište, kao i određivanje lokalnog projekta za implementaciju (eng. local implementation project – LIP).

Naravno, tu je i samo spajanje tržišta koje podrazumeva potpisivanje ugovora, testiranje, nove ulog, što su aktivnosti koje je SEEPEX već započeo. Na kraju, obavezno je i uvođenje 15-minutnog trgovanja, što, kako kaže Stojčevski, Elektromreža Srbije (EMS) već priprema i moglo bi biti uvedeno sledeće godine.

Poželjno je, dodaje, i uvođenje mogućnosti negativnih cena.

Ako se transpozicija završi do kraja godine, početak operativnog rada spojenog dan-unapred tržišta mogao bi da bude u I kvartalu 2026, a unutardnevnog u IV kvartalu 2026, najavio je Stojčevski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji