Električna energija

SEEPEX uspešno lansirao srpsko unutardnevno tržište i prvi u regionu kompletirao sve aspekte organizovanog tržišta

SEEPEX unutardnevno trziste prvi u regionu kompletirao sve aspekte organizovanog trzista

Foto: Reginal from Pixabay

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska berza električne energije SEEPEX saopštila je da je uspešno pokrenula srpsko kontinualno unutardnevno tržište električne energije.

Od dvadeset registrovanih učesnika na SEEPEX unutardnevnom tržištu, u prvom danu trgovine, održanom juče, aktivno je učestvovalo njih šesnaest iz Srbije, regiona i Evropske unije.

Tokom tog dana zaključeno je sedam transakcija, dok je referentna bazna cena, koja predstavlja srednju ponderisanu cenu svih zaključenih ugovora na dnevnom nivou, postigla vrednost od 99,53 evra po MWh, saopštio je SEEPEX.

Prva registrovana transakcija na srpskom kontinualno unutardnevnom tržištu je zaključena tačno u 10:09:10, za ugovor od 1 MW i fizičku isporuku u satu 21-22.

Pokretanje kontinualnog unutadnevnog tržišta je, kako su naveli u SEEPEX-u, prvi veliki i konkretan rezultat sinergije ostvarene u okviru ADEX Grupe i nastavak pružanja prvoklasnog servisa učesnicima u skladu sa najboljom evropskom praksom na polju trgovine i klirinških rešenja.

Istovremeno, to predstavlja i značajan korak ka kompletiranju tržišnog okvira i formiranju jedinstvenog regionalnog rešenja za trgovinu električnom energijom u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, kao jednog od osnovnih ciljeva novoformirane i rastuće ADEX infrastrukture, što je napredak željno iščekivan od strane svih zainteresovanih strana na tržištu električne energije, naveo je SEEPEX.

Mladenović: Nastavljamo da pomeramo granice

„SEEPEX, ovaj put u saradnji sa partnerima iz ADEX Grupe, nastavlja da pomera granice i obezbeđuje najviše evropske standarde na polju berzanske poslovne infrastrukture. U isto vreme, ovo je važan dodatni impuls za tržište električne energije u Jugoistočnoj Evropi, budući da je SEEPEX prvo organizovano tržište u regionu koje je kompletiralo sve aspekte organizovanog tržišta, uključujući tu i srpsko fjučers tržište, uspostavljeno par godina ranije u saradnji sa EEX AG“, izjavio je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a i član Odbora direktora ADEX Grupe.

Matejić: Kompletiran proces uspostavljanja liberalizovanog tržišta električne energije

Jelena Matejić, generalni direktor Elektromreže Srbije (EMS) i predsednik Nadzornog odbora ADEX Grupe, rekla je da uspešnim pokretanjem unutardnevnog tržišta, praktično, kompletiran proces uspostavljanja liberalizovanog tržišta električne energije u Srbiji, kao jednog od najvažnijih činilaca za siguran i pouzdan rad celokupnog elektroenergetskog sistema.

Ona je navela da je spajanje srpskog organizovanog tržišta sa jedinstvenim evropskim tržištem naredni značajan cilj.

Đedović: Srbija prva u regionu ponudila investitorima u potpunosti kompletiran tržišni okvir

Osim nesumnjivog značaja za tržišne učesnike, ovo dostignuće donosi značajne benefite i celokupnom investicionom okviru, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije.

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da je sada Srbija prva u regionu ponudila investitorima u obnovljive izvore energije u potpunosti kompletiran tržišni okvir, neophodan za optimalno pozicioniranje na tržištu i kontrolu rizika u vezi sa prognozama i balansiranjem.

„To je bio i jedan od najznačajnijih ciljeva Ministarstva rudarstva i energetike koji smo ostvarili izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije – veća odgovornost investitora za balansiranje sistema i obezbeđivanje skladišta energije u slučaju loših prognoza. Moramo da zaštitimo elektorenergetski sistem i da obezbedimo stabilno snabdevanje građana i privrede, ali uz regulativu koja je i stimulativna za investitore, jer su nam osim javnih ulaganja neophodna i privatna kako bismo ostvarili strateške ciljeve iz oblasti OIE“, rekla je Đedović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji