Električna energija

Osnovana prva regionalna berza električne energije – ADEX

prva regionalna berza električne energije ADEX

Foto: Foto (sleva nadesno): Anže Predovnik, Jelena Matejić i Miloš Mladenović (SEEPEX)

Objavljeno

27.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Operatori prenosnih sistema u Sloveniji i Srbiji su sa EPEX Spotom pokrenuli prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Osnivači ELES, Elektromreža Srbije (EMS) i Evropska berza struje – EPEX Spot zvanično su uspostavili Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu te vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope (CJIE). Sporazum je potpisan u Ljubljani.

ADEX je nastao korporativnim spajanjem slovenačke energetske berze BSP SouthPool i SEEPEX berze električne energije u Srbiji. Sedište nove kompanije je u Ljubljani, a glavne stalne kancelarije su i u glavnom gradu Slovenije i u Beogradu. Ponudiće harmonizovane i jedinstvene (one-stop-shop) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima Centralne i Jugoistočne Evrope (CJIE).

Prvi korak ka snažnoj regionalnoj berzi električne energije

„Osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza električne energije BSP, koja je prethodno poslovala samo na slovenačkom tržištu, postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru. Ponosan sam što je ELES, kao stoodstotni vlasnik BSP-a, uspeo da, zajedno sa svojim strateškim partnerima sa kojima deli jasnu viziju, realizuje ovaj izuzetni cilj, a što ujedno predstavlja i prvi korak ka uspostavljanju snažne regionalne berze električne energije“, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor ELES-a, operatora prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, i predsednik ELES grupe.

„Ovo izvanredno dostignuće će dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u OIE i održivu zelenu tranziciju. Osim toga, verujemo da će ova inicijativa poslužiti kao dobar model drugim zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi“, navela je Jelena Matejić, generalna direktorka EMS-a, operatora prenosnog sistema u Srbiji.

ELES i EMS upravljaju mrežama dalekovoda od 400, 220 i 110 kilovolti.

Osnovana prva regionalna berza električne energije ADEX
Foto: iStock

Srbija će dobiti unutardnevno tržište

Najvažniji kratkoročni ciljevi ADEX-a su da uspostavi unutardnevno tržište u Srbiji i da se tamošnje tržište za dan unapred spoji s panevropskim jedinstvenim tržištem za dan unapred SDAC.

„Berza električne energije ADEX će podstaći ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Čitava Evropa će imati koristi od ovog novog centra berzanskih aktivnosti, obzirom da će dodatno ubrzati regionalne i evropske integracije. To takođe podrazumeva i udruživanje snaga između regiona radi uspešnog sprovođenja energetske tranzicije“, rekao je generalni direktor EPEX Spota Ralf Danijelski.

Platforma je otvorena za još mogućih partnera.

Došlo je vreme da države Zapadnog Balkana pristupe jedinstvenom evropskom tržištu električne energije, kaže generalni direktor kompanije BSP SouthPool Anže Predovnik. ADEX je nazvao dugoočekivanim odgovorom na potrebu za integrisanjem lokalnih, zasebnih tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište.

Značajna dodata vrednost za poslovanje

SEEPEX je, delujući proteklih godina  kao jedina operativna berza električne energije u regionu WB6, već postao pouzdano regionalno tržište od poverenja za sve naše članove, i ovaj inovativni ADEX kontekst obezbediće značajnu dodatnu vrednost, ne samo srpskom i slovenačkom spot tržištu električne energije, već i celokupnom poslovnom i investicionom ambijentu u ovom delu Evrope, izjavio je generalni direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović.

BSP Southpool upravlja fizičkim unutardnevnim i tržištem za dan unapred kao i uslugama uparivanja (coupling) tržišta u Sloveniji. Takođe obavlja i usluge kliringa i finansijskog poravnanja na lokalnom i prekograničnom nivou. Tokom 2022. godine, njegovih 30 članova je dosad istrgovalo 10,5 teravat-sati, a promet je izašao na 3,5 milijardi evra.

Kao deo EEX grupe kompanija koje opslužuju međunarodne robne berze, EPEX Spot je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije. Holding evropskih operatora prenosnog sistema HGRT poseduje 49% njegovog akcijskog kapitala.

SEEPEX a.d. Beograd (SEEPEX) je licencirani operator tržišta u Srbiji, osnovan kao akcionarsko društvo u strateškom partnerstvu EMS-a i EPEX Spota. Od početka godine, 27 učesnika iz 13 evropskih zemalja istrgovalo je 3,2 teravat-sata na organizovanom tržištu za dan unapred.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

27. decembar 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

27. decembar 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

27. decembar 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

27. decembar 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna