Električna energija

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Foto: Viktor Orban (levo), Robert Golob (u sredini) i Davor Filipović (MP Produkcija / Pigac.si / ELES)

Objavljeno

06.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, završio je dalekovod Cirkovce-Pince na vreme i uspostavio interkonekciju sa Mađarskom. Premijeri Slovenije i Mađarske Robert Golob i Viktor Orban i hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović učestvovali su u zvaničnom otvaranju.

Dalekovod Cirkovce-Pince i čvorište i podstanica Cirkovce su najveća investicija u prenosnu mrežu u Sloveniji, saopštila je vlada posle ceremonije puštanja tih energetskih objekata u rad. Projekat doprinosi integraciji u evropsko tržište električne energije i čini temelj buduće regionalne berze, stoji u objavi.

Slovenia power interconnection Croatia Hungary

Ovaj nadzemni dalekovod dužine 80,5 kilometara povezao je prvi put Sloveniju i Mađarsku. Jedan mali deo prolazi kroz teritoriju Hrvatske. Projekat električne veze i podstanice, kojeg je sproveo operator prenosnog sistema Slovenije ELES, vredan je 160 miliona evra. Od toga je 48 miliona dobijeno iz mehanizma Connecting Europe Facility Evropske unije. Uvršten je i na spisak projekata od zajedničkog interesa (PCI).

Cirkovce-Pince je prva strujna interkonekcija Slovenije i Mađarske

Dvostruki vod Cirkovce-Pince od po 400 kilovolti integrisan je sa postojećom vezom Mađarske i Hrvatske. Linija radi u okviru dva sistema: jedan je povezan sa podstanicom Hévíz u Mađarskoj, a jedan sa podstanicom Žerjavinec u Hrvatsko. Izgradnja je trajala 23 meseca, do 30. juna ove godine.

ELES, koji je u državnom vlasništvu, počeo je da gradi podstanicu Cirkovce od 400/110 kilovolti u aprilu 2019, a završio je minulog avgusta.

Premijer Slovenije Robert Golob izrazio je uverenje da će i gasovod povezati njegovu zemlju s Mađarskom

Ubrzanije investiranje u infrastrukturu za električnu energiju i gas je upravo ono što će omogućiti Evropi da postane energetski nezavisna (posebno od snabdevanja energentima sa Istoka) i pređe na obnovljive izvore, izjavio je predsednik Vlade Slovenije Robert Golob. On je izrazio uverenje da će biti izgrađen i gasovod koji bi povezao njegovu zemlju sa Mađarskom.

Golob je na svečanosti otvaranja bio sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom i ministrom gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Hrvatske Davorom Filipovićem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

6. decembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

6. decembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

6. decembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

6. decembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem