Električna energija

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Foto: Viktor Orban (levo), Robert Golob (u sredini) i Davor Filipović (MP Produkcija / Pigac.si / ELES)

Objavljeno

06.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, završio je dalekovod Cirkovce-Pince na vreme i uspostavio interkonekciju sa Mađarskom. Premijeri Slovenije i Mađarske Robert Golob i Viktor Orban i hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović učestvovali su u zvaničnom otvaranju.

Dalekovod Cirkovce-Pince i čvorište i podstanica Cirkovce su najveća investicija u prenosnu mrežu u Sloveniji, saopštila je vlada posle ceremonije puštanja tih energetskih objekata u rad. Projekat doprinosi integraciji u evropsko tržište električne energije i čini temelj buduće regionalne berze, stoji u objavi.

Slovenia power interconnection Croatia Hungary

Ovaj nadzemni dalekovod dužine 80,5 kilometara povezao je prvi put Sloveniju i Mađarsku. Jedan mali deo prolazi kroz teritoriju Hrvatske. Projekat električne veze i podstanice, kojeg je sproveo operator prenosnog sistema Slovenije ELES, vredan je 160 miliona evra. Od toga je 48 miliona dobijeno iz mehanizma Connecting Europe Facility Evropske unije. Uvršten je i na spisak projekata od zajedničkog interesa (PCI).

Cirkovce-Pince je prva strujna interkonekcija Slovenije i Mađarske

Dvostruki vod Cirkovce-Pince od po 400 kilovolti integrisan je sa postojećom vezom Mađarske i Hrvatske. Linija radi u okviru dva sistema: jedan je povezan sa podstanicom Hévíz u Mađarskoj, a jedan sa podstanicom Žerjavinec u Hrvatsko. Izgradnja je trajala 23 meseca, do 30. juna ove godine.

ELES, koji je u državnom vlasništvu, počeo je da gradi podstanicu Cirkovce od 400/110 kilovolti u aprilu 2019, a završio je minulog avgusta.

Premijer Slovenije Robert Golob izrazio je uverenje da će i gasovod povezati njegovu zemlju s Mađarskom

Ubrzanije investiranje u infrastrukturu za električnu energiju i gas je upravo ono što će omogućiti Evropi da postane energetski nezavisna (posebno od snabdevanja energentima sa Istoka) i pređe na obnovljive izvore, izjavio je predsednik Vlade Slovenije Robert Golob. On je izrazio uverenje da će biti izgrađen i gasovod koji bi povezao njegovu zemlju sa Mađarskom.

Golob je na svečanosti otvaranja bio sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom i ministrom gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Hrvatske Davorom Filipovićem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

6. decembar 2022. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

6. decembar 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

6. decembar 2022. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

6. decembar 2022. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke