Električna energija

Mađarska i Slovenija se povezale prvim zajedničkim dalekovodom

Madjarska i Slovenija izgradile prvi zajednicki dalekovod cirkovce pince

Foto: ELES

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Dalekovod Cirkovce-Pince-Hévíz omogućio je prvu interkonekciju između elektroenergetskih sistema Mađarske i Slovenije, saopštili su nacionalni operatori prenosnog sistema MAVIR i ELES.

Dalekovod Cirkovce-Pince-Hévíz je pušten u rad i u toku je probni rad, navele su kompanije MAVIR i ELES i dodale da će interkonekcija biti uključena u proračun prekograničnih kapaciteta od 6. jula. Fizičko povezivanje mađarskog i slovenačkog elektroenergetskog sistema uspostavljena je planiranog 30. juna.

Dalekovod Cirkovce-Pince je, u stvari, poslednja faza mađarsko-hrvatsko-slovenačkog projekta povezivanja 400 kV prenosne mreže, čija je realizacija počela sredinom devedesetih prošlog veka.

Dalekovod Cirkovce-Pince je poslednja faza gradnje mađarsko-hrvatsko-slovenačke 400 kV prenosne mreže

Veza Hévíz (Mađarska)-Žerjavinec (Hrvatska) je odavno izgrađena, a Mađari su tada završili i dalekovod od pet kilometara od mesta Hévíz do tromeđe tri zemlje. Sada je dalekovod Cirkovce-Pince, u dužini od 80,5 kilometara, povezan na taj krak odnosno 400 kV dalekovod Hévíz-Žerjavinec. U celom poslu aktivan je bio i hrvatski operator prenosnog sistema HOPS.

Projekat dalekovoda se sastojao od gradnje 400 kV dalekovoda i nove 400 kV trafostanice Cirkovce.

Izgradnja dalekovoda odvijala se od avgusta 2020. do juna 2022.

Interkonekcija će, kako su naveli operatori, obezbediti stabilniji i pouzdaniji rad elektroenergetskog sistema na 400 kV naponskom nivou i doprineti još jačem povezivanju tržišta tri zemlje u okviru zajedničkog unutrašnjeg tržišta električne energije EU.

Izgradnja dalekovoda trajala je od avgusta 2020. do juna 2022, saopštio je ELES.

Dvostruki 400 kV dalekovod Cirkovce-Pince-Hévíz značajan je i okviru energetske politike EU, zbog čega je uvršten na listu takozvanih projekata od zajedničkog interesa (PCI).

Projekat je dobio sredstva EU

Gradnja dalekovoda Cirkovce-Pince i trafostanice Cirkovce koštala je 102,5 miliona evra, a 48,2 miliona evra je došlo iz fonda Poezivanje Evrope (eng. Connecting Europe Facility – CEF).

Projekat će omogućiti Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i okolnim zemljama pristup energetskim tržištima na istoku, uključujući uvoz, i poboljšati pouzdanost i sigurnost snabdevanja.

Dalekovod Cirkovce-Pince gradio je Dalekovod.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

15 августа 2022 - Proizvodnja struje u Srbiji je u kritičnom stanju i snabdevanje na zimu je neizvesno, tvrdi sindikalac iz EPS-a Dragoslav Ljubičić

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija