Električna energija

Mađarska i Slovenija se povezale prvim zajedničkim dalekovodom

Madjarska i Slovenija izgradile prvi zajednicki dalekovod cirkovce pince

Foto: ELES

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Dalekovod Cirkovce-Pince-Hévíz omogućio je prvu interkonekciju između elektroenergetskih sistema Mađarske i Slovenije, saopštili su nacionalni operatori prenosnog sistema MAVIR i ELES.

Dalekovod Cirkovce-Pince-Hévíz je pušten u rad i u toku je probni rad, navele su kompanije MAVIR i ELES i dodale da će interkonekcija biti uključena u proračun prekograničnih kapaciteta od 6. jula. Fizičko povezivanje mađarskog i slovenačkog elektroenergetskog sistema uspostavljena je planiranog 30. juna.

Dalekovod Cirkovce-Pince je, u stvari, poslednja faza mađarsko-hrvatsko-slovenačkog projekta povezivanja 400 kV prenosne mreže, čija je realizacija počela sredinom devedesetih prošlog veka.

Dalekovod Cirkovce-Pince je poslednja faza gradnje mađarsko-hrvatsko-slovenačke 400 kV prenosne mreže

Veza Hévíz (Mađarska)-Žerjavinec (Hrvatska) je odavno izgrađena, a Mađari su tada završili i dalekovod od pet kilometara od mesta Hévíz do tromeđe tri zemlje. Sada je dalekovod Cirkovce-Pince, u dužini od 80,5 kilometara, povezan na taj krak odnosno 400 kV dalekovod Hévíz-Žerjavinec. U celom poslu aktivan je bio i hrvatski operator prenosnog sistema HOPS.

Projekat dalekovoda se sastojao od gradnje 400 kV dalekovoda i nove 400 kV trafostanice Cirkovce.

Izgradnja dalekovoda odvijala se od avgusta 2020. do juna 2022.

Interkonekcija će, kako su naveli operatori, obezbediti stabilniji i pouzdaniji rad elektroenergetskog sistema na 400 kV naponskom nivou i doprineti još jačem povezivanju tržišta tri zemlje u okviru zajedničkog unutrašnjeg tržišta električne energije EU.

Izgradnja dalekovoda trajala je od avgusta 2020. do juna 2022, saopštio je ELES.

Dvostruki 400 kV dalekovod Cirkovce-Pince-Hévíz značajan je i okviru energetske politike EU, zbog čega je uvršten na listu takozvanih projekata od zajedničkog interesa (PCI).

Projekat je dobio sredstva EU

Gradnja dalekovoda Cirkovce-Pince i trafostanice Cirkovce koštala je 102,5 miliona evra, a 48,2 miliona evra je došlo iz fonda Poezivanje Evrope (eng. Connecting Europe Facility – CEF).

Projekat će omogućiti Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i okolnim zemljama pristup energetskim tržištima na istoku, uključujući uvoz, i poboljšati pouzdanost i sigurnost snabdevanja.

Dalekovod Cirkovce-Pince gradio je Dalekovod.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

5. jul 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

5. jul 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

5. jul 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

5. jul 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske