Električna energija

Slovenija i Bugarska dobile 76 miliona evra iz EU fonda za dva prekogranična dalekovoda

Objavljeno

24.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija odobrila je 48,2 miliona evra u okviru programa Connecting Europe Facility (CEF) slovenačkom operatoru prenosnog sistema ELES za izgradnju prvog dalekovoda između Slovenije i Mađarske, kao i 28,6 miliona evra bugarskom operatoru prenosnog sistema ESO za izgradnja dalekovoda između Bugarske i Grčke.

Interkonekcija Cirkovce (Slovenija) – Žerjavinec (Hrvatska)/Heviz (Mađarska) predstavlja ukupno ulaganje od 102,5 miliona evra, dok je za dalekovod Maritsa East 1 (Bugarska) – Nea Santa (Grčka) potrebno 56 miliona evra.

Članice EU odobrile su ukupno 800 miliona evra finansijske pomoći kroz CEF za studije i radove za ukupno 14 projekata – 7 za električnu energiju, 2 za pametne mreže, 2 za prekogranični transport CO2 i 3 za gas, navodi se u saopštenju Evropske komisije, i dodaje da je sektor električne energije i pametnih mreža dobio 504 miliona evra.

Projekti su odabrani na konkursa koji je raspisan u junu, a završen u oktobru 2018. godine.

Prekogranični projekat koji sprovodi ELES predviđa izgradnju 400 kV dalekovoda Cirkovce-Pince i nove 400 kV trafo-stanice Cirkovce u Sloveniji.

Novi dvostruki dalekovod će biti priključen na postojeći dvostruki 400 kV dalekovod Heviz (Mađarska) -Žerjavinec (Hrvatska).

Kako navodi ENTSO-E, projekat će uspostaviti dve nove prekogranične linije – Heviz-Cirkovce i Cirkovce-Žerjavinec.

Slovenija, Mađarska, Italija dobijaju pristup tržištima na istoku

Izgradnja ovog dalekovoda će omogućiti Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i okolnim zemljama pristup energetskim tržištima na istoku, uključujući i mogućnost uvoza, kao i poboljšanje pouzdanosti i sigurnosti snabdevanja, naveo je ELES u projektnoj dokumentaciji.

Projekat je, takođe, neophodan i za uspešan završetak projekta pametnih mreža SINCRO.GRID, naveo je ENTSO-E.

Interkonekcija za koju je zadužen bugarski operator prenosnog sistema ESO podrazumeva izgradnju novog 400 kV dalekovoda između Bugarske i Grčke, kao i novih 400 kV dalekovoda na jugu Bugarske.

Interkonekcija će biti dugačka 122 kilometara na bugarskoj teritoriji i 29 na grčkoj, naveo je ESO.

Analiza ENTSO-E govori da će novi dalekovodi u Bugarskoj i između Bugarske i Grčke doprineti smanjenju cena električne energije za potrošače u južnom delu regiona pružanjem pristupa jeftinijoj proizvodnji u severoistočnom delu.

Projekat će, kako se navodi, takođe povećati integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u severnom delu Grčke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

24. januar 2019. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

24. januar 2019. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7

U planu izgradnja drugog bloka TE Pljevlja koja će raditi na mešavinu uglja i biomase

EPCG oživljava inicijativu za drugi blok u TE Pljevlja

24. januar 2019. - Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin smatra da treba izgraditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja i koristiti i ugalj i biomasu

Slovenija zakon lokacijama solarne parkove vetroelektrane

Slovenija spremila zakon o lokacijama za solarne parkove, vetroelektrane

24. januar 2019. - Slovenija je predstavila nacrt zakona kojim želi da reguliše prostorno planiranje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore