Električna energija

Slovenija i Bugarska dobile 76 miliona evra iz EU fonda za dva prekogranična dalekovoda

Objavljeno

24.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija odobrila je 48,2 miliona evra u okviru programa Connecting Europe Facility (CEF) slovenačkom operatoru prenosnog sistema ELES za izgradnju prvog dalekovoda između Slovenije i Mađarske, kao i 28,6 miliona evra bugarskom operatoru prenosnog sistema ESO za izgradnja dalekovoda između Bugarske i Grčke.

Interkonekcija Cirkovce (Slovenija) – Žerjavinec (Hrvatska)/Heviz (Mađarska) predstavlja ukupno ulaganje od 102,5 miliona evra, dok je za dalekovod Maritsa East 1 (Bugarska) – Nea Santa (Grčka) potrebno 56 miliona evra.

Članice EU odobrile su ukupno 800 miliona evra finansijske pomoći kroz CEF za studije i radove za ukupno 14 projekata – 7 za električnu energiju, 2 za pametne mreže, 2 za prekogranični transport CO2 i 3 za gas, navodi se u saopštenju Evropske komisije, i dodaje da je sektor električne energije i pametnih mreža dobio 504 miliona evra.

Projekti su odabrani na konkursa koji je raspisan u junu, a završen u oktobru 2018. godine.

Prekogranični projekat koji sprovodi ELES predviđa izgradnju 400 kV dalekovoda Cirkovce-Pince i nove 400 kV trafo-stanice Cirkovce u Sloveniji.

Novi dvostruki dalekovod će biti priključen na postojeći dvostruki 400 kV dalekovod Heviz (Mađarska) -Žerjavinec (Hrvatska).

Kako navodi ENTSO-E, projekat će uspostaviti dve nove prekogranične linije – Heviz-Cirkovce i Cirkovce-Žerjavinec.

Slovenija, Mađarska, Italija dobijaju pristup tržištima na istoku

Izgradnja ovog dalekovoda će omogućiti Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i okolnim zemljama pristup energetskim tržištima na istoku, uključujući i mogućnost uvoza, kao i poboljšanje pouzdanosti i sigurnosti snabdevanja, naveo je ELES u projektnoj dokumentaciji.

Projekat je, takođe, neophodan i za uspešan završetak projekta pametnih mreža SINCRO.GRID, naveo je ENTSO-E.

Interkonekcija za koju je zadužen bugarski operator prenosnog sistema ESO podrazumeva izgradnju novog 400 kV dalekovoda između Bugarske i Grčke, kao i novih 400 kV dalekovoda na jugu Bugarske.

Interkonekcija će biti dugačka 122 kilometara na bugarskoj teritoriji i 29 na grčkoj, naveo je ESO.

Analiza ENTSO-E govori da će novi dalekovodi u Bugarskoj i između Bugarske i Grčke doprineti smanjenju cena električne energije za potrošače u južnom delu regiona pružanjem pristupa jeftinijoj proizvodnji u severoistočnom delu.

Projekat će, kako se navodi, takođe povećati integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u severnom delu Grčke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

24. januar 2019. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

24. januar 2019. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

24. januar 2019. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

24. januar 2019. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)