Električna energija

SINCRO.GRID projekat za stabilno snabdevanje električnom energijom u regionu

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Četiri kompanije iz Slovenije i Hrvatske, operatori prenosnog i distributivnog sistema (TSO i DSO), realizuju projekat SINCRO.GRID čiji je cilj da obezbedi stabilno snabdevanje električnom energijom u regionu.

Projekat SINCRO.GRID koristi inovativni prekogranični pristup za rešavanje kratkoročnih problema u sigurnosti snabdevanja električnom energijom u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i čitavom regionu Jugoistočne Evrope (JIE).

Ključni aspekt SINCRO.GRID projekta je u sinergiji koja se dobija istovremenim korišćenjem portfolija inovativnih, ali zrelih tehnoloških rešenja.

Projekat integriše nove elemente u prenosne i distributivne mreža kojima se upravlja preko virtuelnog prekograničnog kontrolnog centra (VCBCC). Ovaj centar se oslanja na upotrebu kompenzacijskih uređaja, naprednih sistema za dinamički temperaturni monitoring (DTR) na slovenačkoj i hrvatskoj prenosnoj mreži, sistema za skladištenje energije, kao i na postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) koja mogu da akumuliraju primarnu energiju poput malih hidroelektrana (MHE) i postrojenja na biogas.

VCBCC se sastoji od namenske IT infrastrukture i softvera koje će operatori sistema koristiti za efikasno i koordinisano upravljanje OIE . Postojeći kontrolni sistemi u TSO i DSO koristiće ovaj kontrolni centar.

Sistemi uključeni u projekat rešavaće problem visokog napona na prekograničnom nivou, nestabilnosti napona u okviru regionalne prenosne mreže i obezbeđivati sekundarnu regulaciju. Oni su prilagođeni da rade u lošim vremenskim uslovima i na nepristupačnom terenu.

Manji troškovi, veća sigurnost prenosnih i distributivnih sistema

Korist od projekta SINCO.GRID obuhvata smanjenje emisije gasova staklene bašte, smanjenje troškova za kupovinu kapaciteta za sekundarnu rezerve i investicija u proizvodne kapacitete, kao i manje kvarova opreme i tehničkih gubitaka električne energije. Duži životni vek opreme smanjiće troškove amortizacije.

Ostali pozitivni efekti projekta obuhvataju makro-regionalnu sigurnost u snabdevanju električnom energijom i solidarnost sa susednim zemljama kao što su Mađarska, Austrija i Italija koje će direktno imati koristi od veće sigurnosti rada prenosnog i distributivnog sistema u Sloveniji i Hrvatskoj. Konkretno, Bosna i Hercegovina će imati direktnu korist tako što će moći da aktivira rezerve električne energije u kontrolnom bloku Slovenija-Hrvatska-Bosna. Ovo je naročito značajno kada se ima u vidu da nepredvidiva proizvodnja električne energije iz OIE otežava bezbedan i pouzdan rad međusobno povezanih elektroenergetskih sistema.

Partneri na projektu SINCRO.GRID su slovenačke kompanije ELES (TSO) i SODO (DSO) i hrvatske kompanije HOPS (TSO) i HEP (DSO). Ove kompanije imaju dugu istoriju saradnje, kako na nacionalnom, tako i na prekograničnom nivou, a ovim projektom nameravaju da dodatno ojačaju saradnju kako bi doprineli ostvarivanju  ciljeva Evropske unije (EU) za održivi, efikasan i bezbedan energetski sistem.

Projekat SINCRO.GRID je uspešno aplicirao za listu projekata od zajedničkog interesa (PCI) u 2015. godini kao najbolje ocenjen projekat u EU u oblasti pametnih mreža. Ukupna vrednost projekta je 88 miliona evra, od čega 40 miliona evra obezbeđuje Evropska komisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. februar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. februar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. februar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. februar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.