Električna energija

Počelo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju

Pocelo-trgovanje-srpskim-fjucersima-za-elektricnu-energiju

Foto: rawpixel from Pixabay

Objavljeno

18.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) registrovala je prvo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju, objavio je danas SEEPEX, berza električne energije u Srbiji.

EEX je registrovao prvu trgovinu srpskim fjučersima, tačnije mesečnim fjučersom za jul, po ceni od 51,45 evra po MWh, saopštio je SEEPEX.

Prva trgovina srpskim fjučersima, tačnije mesečnim fjučersom za jul, obavljena je po ceni od 51,45 evra po MWh

Kupovina fjučersa za električnu energiju pruža kompanijama mogućnost kontrole rizika i time doprinosi predvidivom poslovanju, naveli su učesnici radionice koju su nedavno organozovale berze EEX i SEEPEX.

Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne enegije zbog velike volatilnosti cena, rekao je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a, podsetivši da je berza SEEPEX do sad pružala referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena i za do šest godina unapred.

Fjučersi su način kontrole rizika na tržištu električne energije, koje odlikuje velika volatilnost cena

Mladenović je naveo i da trgovanje fjučersima zahteva stabilnu i robusnu spot cenu, a da je berza SEEPEX u prethodnom periodu imala značajne rezultate u pogledu obima trgovine i broja učesnika.

Prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna. Prethodno je najavljeno da će fjučersi za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju biti uvršteni u ponudu EEX-a 3. juna.

Trgovanje godišnjim slovenačkim fjučersima, za 2020. godinu, obavljeno je po ceni od 57,80 evra po MWh električne energije, saopštio je BSP SouthPool.

Bugarska berza IBEX je saopštila da je obavljeno trgovanje mesečnim proizvodom “jul 2019.”, kao i da je poravnanje izvršeno u odnosu na dan-unapred tržišnu cenu koju objavljuje IBEX.

Ponuda uključuje fjučerse sa novčanim poravnanjem za Sloveniju, koji pokrivaju baznu i vršnu energiju na sedmičnom, mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou, kao i fjučerse za baznu energiju sa novčanim poravnanjem za bugarsko i srpsko tržište sa istim rokovima, saopštio je ranije EEX.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

18. jun 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

18. jun 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

18. jun 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

18. jun 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu