Električna energija

Počelo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju

Pocelo-trgovanje-srpskim-fjucersima-za-elektricnu-energiju

Foto: rawpixel from Pixabay

Objavljeno

18.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) registrovala je prvo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju, objavio je danas SEEPEX, berza električne energije u Srbiji.

EEX je registrovao prvu trgovinu srpskim fjučersima, tačnije mesečnim fjučersom za jul, po ceni od 51,45 evra po MWh, saopštio je SEEPEX.

Prva trgovina srpskim fjučersima, tačnije mesečnim fjučersom za jul, obavljena je po ceni od 51,45 evra po MWh

Kupovina fjučersa za električnu energiju pruža kompanijama mogućnost kontrole rizika i time doprinosi predvidivom poslovanju, naveli su učesnici radionice koju su nedavno organozovale berze EEX i SEEPEX.

Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne enegije zbog velike volatilnosti cena, rekao je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a, podsetivši da je berza SEEPEX do sad pružala referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena i za do šest godina unapred.

Fjučersi su način kontrole rizika na tržištu električne energije, koje odlikuje velika volatilnost cena

Mladenović je naveo i da trgovanje fjučersima zahteva stabilnu i robusnu spot cenu, a da je berza SEEPEX u prethodnom periodu imala značajne rezultate u pogledu obima trgovine i broja učesnika.

Prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna. Prethodno je najavljeno da će fjučersi za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju biti uvršteni u ponudu EEX-a 3. juna.

Trgovanje godišnjim slovenačkim fjučersima, za 2020. godinu, obavljeno je po ceni od 57,80 evra po MWh električne energije, saopštio je BSP SouthPool.

Bugarska berza IBEX je saopštila da je obavljeno trgovanje mesečnim proizvodom “jul 2019.”, kao i da je poravnanje izvršeno u odnosu na dan-unapred tržišnu cenu koju objavljuje IBEX.

Ponuda uključuje fjučerse sa novčanim poravnanjem za Sloveniju, koji pokrivaju baznu i vršnu energiju na sedmičnom, mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou, kao i fjučerse za baznu energiju sa novčanim poravnanjem za bugarsko i srpsko tržište sa istim rokovima, saopštio je ranije EEX.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem struje

18. jun 2019. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

18. jun 2019. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

18. jun 2019. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

18. jun 2019. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje