x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Počelo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju

18.06.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: rawpixel from Pixabay
Počelo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju

Evropska energetska berza (EEX) registrovala je prvo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju, objavio je danas SEEPEX, berza električne energije u Srbiji.

EEX je registrovao prvu trgovinu srpskim fjučersima, tačnije mesečnim fjučersom za jul, po ceni od 51,45 evra po MWh, saopštio je SEEPEX.

Prva trgovina srpskim fjučersima, tačnije mesečnim fjučersom za jul, obavljena je po ceni od 51,45 evra po MWh

Kupovina fjučersa za električnu energiju pruža kompanijama mogućnost kontrole rizika i time doprinosi predvidivom poslovanju, naveli su učesnici radionice koju su nedavno organozovale berze EEX i SEEPEX.

Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne enegije zbog velike volatilnosti cena, rekao je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a, podsetivši da je berza SEEPEX do sad pružala referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena i za do šest godina unapred.

Fjučersi su način kontrole rizika na tržištu električne energije, koje odlikuje velika volatilnost cena

Mladenović je naveo i da trgovanje fjučersima zahteva stabilnu i robusnu spot cenu, a da je berza SEEPEX u prethodnom periodu imala značajne rezultate u pogledu obima trgovine i broja učesnika.

Prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna. Prethodno je najavljeno da će fjučersi za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju biti uvršteni u ponudu EEX-a 3. juna.

Trgovanje godišnjim slovenačkim fjučersima, za 2020. godinu, obavljeno je po ceni od 57,80 evra po MWh električne energije, saopštio je BSP SouthPool.

Bugarska berza IBEX je saopštila da je obavljeno trgovanje mesečnim proizvodom “jul 2019.”, kao i da je poravnanje izvršeno u odnosu na dan-unapred tržišnu cenu koju objavljuje IBEX.

Ponuda uključuje fjučerse sa novčanim poravnanjem za Sloveniju, koji pokrivaju baznu i vršnu energiju na sedmičnom, mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou, kao i fjučerse za baznu energiju sa novčanim poravnanjem za bugarsko i srpsko tržište sa istim rokovima, saopštio je ranije EEX.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.