Električna energija

Počelo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju

Pocelo-trgovanje-srpskim-fjucersima-za-elektricnu-energiju

Foto: rawpixel from Pixabay

Objavljeno

18.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) registrovala je prvo trgovanje srpskim fjučersima za električnu energiju, objavio je danas SEEPEX, berza električne energije u Srbiji.

EEX je registrovao prvu trgovinu srpskim fjučersima, tačnije mesečnim fjučersom za jul, po ceni od 51,45 evra po MWh, saopštio je SEEPEX.

Prva trgovina srpskim fjučersima, tačnije mesečnim fjučersom za jul, obavljena je po ceni od 51,45 evra po MWh

Kupovina fjučersa za električnu energiju pruža kompanijama mogućnost kontrole rizika i time doprinosi predvidivom poslovanju, naveli su učesnici radionice koju su nedavno organozovale berze EEX i SEEPEX.

Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne enegije zbog velike volatilnosti cena, rekao je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a, podsetivši da je berza SEEPEX do sad pružala referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena i za do šest godina unapred.

Fjučersi su način kontrole rizika na tržištu električne energije, koje odlikuje velika volatilnost cena

Mladenović je naveo i da trgovanje fjučersima zahteva stabilnu i robusnu spot cenu, a da je berza SEEPEX u prethodnom periodu imala značajne rezultate u pogledu obima trgovine i broja učesnika.

Prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna. Prethodno je najavljeno da će fjučersi za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju biti uvršteni u ponudu EEX-a 3. juna.

Trgovanje godišnjim slovenačkim fjučersima, za 2020. godinu, obavljeno je po ceni od 57,80 evra po MWh električne energije, saopštio je BSP SouthPool.

Bugarska berza IBEX je saopštila da je obavljeno trgovanje mesečnim proizvodom “jul 2019.”, kao i da je poravnanje izvršeno u odnosu na dan-unapred tržišnu cenu koju objavljuje IBEX.

Ponuda uključuje fjučerse sa novčanim poravnanjem za Sloveniju, koji pokrivaju baznu i vršnu energiju na sedmičnom, mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou, kao i fjučerse za baznu energiju sa novčanim poravnanjem za bugarsko i srpsko tržište sa istim rokovima, saopštio je ranije EEX.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu

hidrocentrale Zlatolicje Sloveniji otvorena solarna elektrana

Kod hidrocentrale Zlatoličje u Sloveniji otvorena solarna elektrana

29 септембра 2022 - Prvi deo buduće solarne elektrane Zlatoličje-Formin, koja će dostići 30 megavata, počeo je s redovnim radom

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

28 септембра 2022 - Desničarski savez kojeg predvodi Đorđa Meloni zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i korišćenje nuklearne energije

Dodik ERS investitorima Republici Srpskoj fiksnu cenu struje pet godina

Dodik: ERS će investitorima u Republici Srpskoj ponuditi fiksnu cenu struje na pet godina

28 септембра 2022 - Milorad Dodik očekuje da će Republika Srpska privući investicije u industriju ponudom petogodišnjih ugovora o otkupu struje za 80 evra po megavat-satu