Električna energija

EEX 3. juna uvodi fjučerse za električnu energiju za tržišta Bugarske, Slovenije i Srbije

EEX-fjucersi-Bugarska-Slovenija-Srbija

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) će 3. juna proširiti svoju ponudu na tržištu derivata fjučersima za tržišta električne energije u Bugarskoj, Sloveniji i Srbiji, saopštio je EEX.

Obračun i poravnanje novih proizvoda će obavljati European Commodity Clearing (ECC).

Uvođenje novih fjučersa za električnu energiju proširuje panevropsku ponudu EEX-a na tržišta u razvoju u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, pa sada posluje na 20 tržišta širom Evrope, saopštio je EEX.

Ponuda uključuje fjučerse sa finansijskim poravnanjem za Sloveniju koji pokrivaju baznu i vršnu energiju na sedmičnom, mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou. Osim toga, uvode se i fjučersi za baznu energiju sa finansijskim poravnanjem za bugarsko i srpsko tržište i to sa istim rokovima.

„Uvođenje ovih novih proizvoda odražava razvoj EEX kao dela globalne grupe za robnu razmenu“, rekao je Tobias Paulun, direktor za strategiju EEX.

Uvođenje bugarskih, slovenačkih i srpskih fjučersa proširuje ponudu EEX-a na 20 tržišta širom Evrope

Uvođenje fjučersa za Sloveniju najavili su prošle godine u junu EEX i slovenački BSP Southpool. Paulun je tada izjavio da je Slovenija postala likvidni centar za prekogranično trgovanje sa Italijom i Mađarskom, te će novi proizvodi premostiti jaz između tih tržišta.

Prema podacima berze BSP Southpool, ukupan obim trgovine za 2018. godinu dostigao je skoro 7,8 TWh, uz rast od 9,2% na dan-unapred tržištu u odnosu na 2017. Unutardnevno trgovanje prošle godine imalo je obim od 331 GWh.

Bugarski fjučersi su najavljeni su u decembru 2018. godine.

Konstantin Konstantinov, izvršni direktor bugarske berze IBEX, tada je izjavio da će saradnja sa EEX doneti na bugarsko tržište važne i neophodne referentne cenovne signale za dugoročne proizvode.

Povodom predstavljanja fjučersa za srpsko tržište, u junu 2018. godine, Miloš Mladenović, direktor berze SEEPEX, izjavio je da će uvođenje ovih derivata doprineti daljem razvoju likvidnosti i poverenja u srpsko spot tržište električne energije, koje se brzo razvija i postaje glavni centar za prekograničnu trgovinu u regionu jugoistočne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

5. april 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

5. april 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

5. april 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

5. april 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu