Električna energija

EEX i BSP Southpool uvode slovenačke fjučerse za električnu energiju

EEX i BSP Southpool uvode slovenacke fjucerse za elektricnu energiju

Slika: BSP Southpool

Objavljeno

19.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) će listirati slovenačke fjučerse za električnu energiju sa finansijskim poravnanjem, denominovane u evrima, na svojoj panevropskoj platformi za energetske derivate, saopštila je Slovenačka energetska berza (BSP Southpool), dodajući da će se poravnanje fjučersa obavljati u odnosu na indeks SIPX koji objavljuje BSP Southpool.

Uvođenje novih proizvoda planirano je za prvi kvartal 2019.

Tobias Paulun, direktor za strategiju EEX, rekao je da je Slovenija postala likvidni centar za prekogranično trgovanje sa Italijom i Mađarskom, te će novi proizvodi premostiti jaz između tih tržišta.

Obim trgovanja na slovenačkom spot tržištu značajno je porastao u proteklih 12 meseci, dostigavši mesečni rekord od 0,8 TWh u martu 2018.

Listiranje fjučersa za električnu energiju na EEX je prirodan nastavak ovog rasta i otvaranje slovenačkog tržišta za dodatne učesnike u trgovini, rekao je Anze Predovnik, izvršni direktor kompanije BSP Southpool.

U junu 2017. godine EEX je uključio ponudu Berze električne energije Centralne Evrope (PXE) za Češku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Rumuniju na svoju platformu. Od tada se interesovanje za ove proizvode stalno povećava, pa je trgovina na ovim tržištima između juna 2017. i maja 2018. dostigla više od 70 TWh.

Pre dve nedelje, EEX i srpska berza SEEPEX su, takođe, najavili listiranje fjučersa za tržište Srbije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke