Električna energija

EEX i BSP Southpool uvode slovenačke fjučerse za električnu energiju

EEX i BSP Southpool uvode slovenacke fjucerse za elektricnu energiju

Slika: BSP Southpool

Objavljeno

19.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) će listirati slovenačke fjučerse za električnu energiju sa finansijskim poravnanjem, denominovane u evrima, na svojoj panevropskoj platformi za energetske derivate, saopštila je Slovenačka energetska berza (BSP Southpool), dodajući da će se poravnanje fjučersa obavljati u odnosu na indeks SIPX koji objavljuje BSP Southpool.

Uvođenje novih proizvoda planirano je za prvi kvartal 2019.

Tobias Paulun, direktor za strategiju EEX, rekao je da je Slovenija postala likvidni centar za prekogranično trgovanje sa Italijom i Mađarskom, te će novi proizvodi premostiti jaz između tih tržišta.

Obim trgovanja na slovenačkom spot tržištu značajno je porastao u proteklih 12 meseci, dostigavši mesečni rekord od 0,8 TWh u martu 2018.

Listiranje fjučersa za električnu energiju na EEX je prirodan nastavak ovog rasta i otvaranje slovenačkog tržišta za dodatne učesnike u trgovini, rekao je Anze Predovnik, izvršni direktor kompanije BSP Southpool.

U junu 2017. godine EEX je uključio ponudu Berze električne energije Centralne Evrope (PXE) za Češku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Rumuniju na svoju platformu. Od tada se interesovanje za ove proizvode stalno povećava, pa je trgovina na ovim tržištima između juna 2017. i maja 2018. dostigla više od 70 TWh.

Pre dve nedelje, EEX i srpska berza SEEPEX su, takođe, najavili listiranje fjučersa za tržište Srbije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

19. jun 2018. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

19. jun 2018. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

19. jun 2018. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

19. jun 2018. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna