Električna energija

EEX i BSP Southpool uvode slovenačke fjučerse za električnu energiju

EEX i BSP Southpool uvode slovenacke fjucerse za elektricnu energiju

Slika: BSP Southpool

Objavljeno

19.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) će listirati slovenačke fjučerse za električnu energiju sa finansijskim poravnanjem, denominovane u evrima, na svojoj panevropskoj platformi za energetske derivate, saopštila je Slovenačka energetska berza (BSP Southpool), dodajući da će se poravnanje fjučersa obavljati u odnosu na indeks SIPX koji objavljuje BSP Southpool.

Uvođenje novih proizvoda planirano je za prvi kvartal 2019.

Tobias Paulun, direktor za strategiju EEX, rekao je da je Slovenija postala likvidni centar za prekogranično trgovanje sa Italijom i Mađarskom, te će novi proizvodi premostiti jaz između tih tržišta.

Obim trgovanja na slovenačkom spot tržištu značajno je porastao u proteklih 12 meseci, dostigavši mesečni rekord od 0,8 TWh u martu 2018.

Listiranje fjučersa za električnu energiju na EEX je prirodan nastavak ovog rasta i otvaranje slovenačkog tržišta za dodatne učesnike u trgovini, rekao je Anze Predovnik, izvršni direktor kompanije BSP Southpool.

U junu 2017. godine EEX je uključio ponudu Berze električne energije Centralne Evrope (PXE) za Češku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Rumuniju na svoju platformu. Od tada se interesovanje za ove proizvode stalno povećava, pa je trgovina na ovim tržištima između juna 2017. i maja 2018. dostigla više od 70 TWh.

Pre dve nedelje, EEX i srpska berza SEEPEX su, takođe, najavili listiranje fjučersa za tržište Srbije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

19. jun 2018. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

19. jun 2018. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

19. jun 2018. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mandatar Mickoski: Novi vetropark proizvodiće petinu električne energije u zemlji

19. jun 2018. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces