Električna energija

EEX i BSP Southpool uvode slovenačke fjučerse za električnu energiju

EEX i BSP Southpool uvode slovenacke fjucerse za elektricnu energiju

Slika: BSP Southpool

Objavljeno

19.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) će listirati slovenačke fjučerse za električnu energiju sa finansijskim poravnanjem, denominovane u evrima, na svojoj panevropskoj platformi za energetske derivate, saopštila je Slovenačka energetska berza (BSP Southpool), dodajući da će se poravnanje fjučersa obavljati u odnosu na indeks SIPX koji objavljuje BSP Southpool.

Uvođenje novih proizvoda planirano je za prvi kvartal 2019.

Tobias Paulun, direktor za strategiju EEX, rekao je da je Slovenija postala likvidni centar za prekogranično trgovanje sa Italijom i Mađarskom, te će novi proizvodi premostiti jaz između tih tržišta.

Obim trgovanja na slovenačkom spot tržištu značajno je porastao u proteklih 12 meseci, dostigavši mesečni rekord od 0,8 TWh u martu 2018.

Listiranje fjučersa za električnu energiju na EEX je prirodan nastavak ovog rasta i otvaranje slovenačkog tržišta za dodatne učesnike u trgovini, rekao je Anze Predovnik, izvršni direktor kompanije BSP Southpool.

U junu 2017. godine EEX je uključio ponudu Berze električne energije Centralne Evrope (PXE) za Češku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Rumuniju na svoju platformu. Od tada se interesovanje za ove proizvode stalno povećava, pa je trgovina na ovim tržištima između juna 2017. i maja 2018. dostigla više od 70 TWh.

Pre dve nedelje, EEX i srpska berza SEEPEX su, takođe, najavili listiranje fjučersa za tržište Srbije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom