x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EEX i BSP Southpool uvode slovenačke fjučerse za električnu energiju

19.06.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: BSP Southpool
EEX i BSP Southpool uvode slovenačke fjučerse za električnu energiju

Evropska energetska berza (EEX) će listirati slovenačke fjučerse za električnu energiju sa finansijskim poravnanjem, denominovane u evrima, na svojoj panevropskoj platformi za energetske derivate, saopštila je Slovenačka energetska berza (BSP Southpool), dodajući da će se poravnanje fjučersa obavljati u odnosu na indeks SIPX koji objavljuje BSP Southpool.

Uvođenje novih proizvoda planirano je za prvi kvartal 2019.

Tobias Paulun, direktor za strategiju EEX, rekao je da je Slovenija postala likvidni centar za prekogranično trgovanje sa Italijom i Mađarskom, te će novi proizvodi premostiti jaz između tih tržišta.

Obim trgovanja na slovenačkom spot tržištu značajno je porastao u proteklih 12 meseci, dostigavši mesečni rekord od 0,8 TWh u martu 2018.

Listiranje fjučersa za električnu energiju na EEX je prirodan nastavak ovog rasta i otvaranje slovenačkog tržišta za dodatne učesnike u trgovini, rekao je Anze Predovnik, izvršni direktor kompanije BSP Southpool.

U junu 2017. godine EEX je uključio ponudu Berze električne energije Centralne Evrope (PXE) za Češku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Rumuniju na svoju platformu. Od tada se interesovanje za ove proizvode stalno povećava, pa je trgovina na ovim tržištima između juna 2017. i maja 2018. dostigla više od 70 TWh.

Pre dve nedelje, EEX i srpska berza SEEPEX su, takođe, najavili listiranje fjučersa za tržište Srbije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.